Díjátadó Gálaebéd
Szőke Mátyás
az „Év Bortermelője Magyarországon 2017” 
 borász tiszteletére

 Szőke Mátyás a 2017-es év bortermelője

 Szöke Mátyás a 2017-es Év Bortermelője

 

 „A bor különleges termék. Lelke van, egyénisége, története és történelme, még a palackban is fejlődik, először szebb lesz, majd bölcsebb, és a végén meghal. A gyümölcs megrothad, a virág elhervad, az étel megromlik - a bor az egyetlen, amely elmúlásában is emberi.” – vallja Szőke Mátyás.


Az Év Bortermelője díj 27 éves történetében először nyert borász a Mátrai borvidékről. Szőke Mátyás kiváló boraival és a rengeteg munkával elért szerteágazó életművével méltán érdemelte ki az elismerő címet. Műszaki végzettségű, de szőlőtermelő elődjei révén korán megtanulta, hogyan kell a szőlőt művelni. A 70-es évek óta foglalkozik borkészítéssel, jelenleg egyik fiával, Zoltánnal 35 hektáron gazdálkodnak. Munkássága során rengeteget tett a borvidékért. A hazai borversenyeken szépen szerepelnek borai, kiemelt eredményeihez tartozik, hogy több alkalommal elnyerte a „Mátrai borvidék legszebb vörösbora” címet, kétszer pedig Chardonnay bora Champion díjas lett a VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Mátyás sikereiben feleségének is nagy szerepe van, hiszen hosszú évek óta ő kíséri figyelemmel a szőlők gondos megmunkálását.

A Szőke Pincészet legkiemelkedőbb borait Chardonnay, Muscat Ottonel, Irsai Olivér, Merlot fajtákból készíti. A hazai borkereskedőkön kívül két nagykereskedő cég a tengerentúlon is forgalmazza boraikat. Mátyás nagyon fontosnak tartja, hogy folyamatosan képezze magát, és figyelemmel kísérje a nagyvilág borszakmai alakulását, trendjeit is. Volt már Új-Zélandon, Dél-Afrikában és Kaliforniában is, ahol Haraszthy Ágoston szőlőbirtoka nagy hatással volt rá.

Mátyás rengeteget dolgozik, ám ha akad némi szabadideje, legszívesebben traktorjában ülve veszi szemügyre ültetvényeit, közben a természetben, az évszakok változásaiban gyönyörködve. „A munkás hétköznapok a modern kort, a hétvége a gyökereket ébreszti fel bennem. Amikor kezdtük, még jóval több kézimunkát kellett alkalmaznunk a területek megmunkálásában, azóta sokat fejlődött a világ.”

  

 

 

A 2018-as Gálaebéd részletes programja és fogásai

 

A már hagyománynak számító Év Bortermelője díj idén is ünnepélyes keretek között kerül átadásra. Minden évben pazar gálaebéddel és elegáns programmal tesszük emlékezetessé ezt a napot a vendégeknek és annak a borász kollégának, aki munkájával kiérdemelte a nagy elismerést jelentő címet.


A Gálaebéd 2018. február 4-én, vasárnap 12.00 órakor a Corinthia Hotel Budapest Báltermében és Valletta különtermében (1073 Budapest, Erzsébet krt. 43-49.) kerül megrendezésre.

 

Idén, mint a korábbi években, rendezvényünk díszvendége dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke lesz.

  

Jegyeket még korlátozott számban – ITT lehet igényelni. 
(A belépő ára: 40 640,- Ft / Fő (32 000,- Ft + 27% Áfa).

  

A rendezvény a szálló Báltermében állófogadással kezdődik, mely során a vendégek apró koktél-falatkák fogyasztása mellett élvezhetik a verseny döntőjében szereplő 6 borász remek borait. A díj ünnepélyes átadására is itt, a Bálteremben kerül sor. A Himnusz elhangzása után a Magyar Bor Akadémia elnöke mond köszöntőt, majd laudáció következik, végül az oklevél kerül átadásra. A gálaebéd a Valletta teremben kerül felszolgálásra.

 

Az gálaebéd négy fogása az Év Bortermelője boraira komponálva, a korábbi évekhez hasonlóan a hazai gasztronómia kiemelkedő személyiségei közreműködésével készül, melynek köszönhetően gazdag és különleges ételsor várja a vendégeket.

 

 

 Az ízek mesterei:


BARKA ÁRON 
Chef de Cuisine, Araz Étterem Budapest

 

NAGY ATTILA Chef, helyettese: FARKAS DÁVID Chef, Bori Mami Étterem Gyöngyös

 

SZILVÁSI MIHÁLY Chef, Laposa Birtok Badacsony

 

TÓTH PÁL Chef, Kővirág Étterem Köveskál

 

VÁNYI LÁSZLÓ Chef, a rendezvény örökös koordináló konyhafőnöke, Thermál Hotel Visegrád 

 

FEITH ATTILA Executive Sous Chef, Corinthia Hotel Budapest

 

Az ebéd ételsorából a desszertek és sajtok a Bálteremben kerültek felszolgálásra, ahol újból lehetőség nyílt némi kellemes, kötetlen beszélgetésre, valamint a korábbi Év Bortermelője díjat kiérdemelt kollégák nagyszerű borainak ízlelgetésére.


Desszertek – Sajt és sonka kóstoló


Az ebédet követően a desszertek kíséretében a Szega Foods által összeállított magyar és külföldi válogatott ínyenc sajt- és sonkafalatokat, valamint kávékülönlegességeket kóstolhatnak a vendégek. 
(A desszertek a Corinthia Hotel Executive Sous Chef-je, Feith Attila irányításával készülnek.)

 

Korábbi Év Bortermelőinek kóstolható borai:

Hamarosan

 


Az ünnepi hangulat nélkülözhetetlen eleme a színvonalas muzsika, ami észrevétlenül szövi át a program sokszínű elemeit
, a házigazda és a műsorvezető tisztét Lukács Sándor, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, költő, érdemes és kiváló művész, a Magyar Bor Akadémia tagja tölti be. 
A fogások szakszerű és hangulatos bemutatásáról dr. Csizmadia András gasztrofilozófus, a Magyar Bor Akadémia tagja gondoskodik.

 

Jegyeket még korlátozott számban – ITT lehet igényelni. 
(A belépő ára: 40 640,- Ft / Fő (32 000,- Ft + 27% Áfa).

    

 

 

Együttműködő partnerek:

     
 Szega Market Horizon Development Kft. - a Magyar Bor Akadémia főtámogatója  Corinthia Hotel Budapest
     
     
 
 NaturAqua Bor-Schola