Díjátadó Gálaebéd
Szőke Mátyás
az „Év Bortermelője Magyarországon 2017” 
 borász tiszteletére

 Szőke Mátyás a 2017-es év bortermelője

 Szöke Mátyás a 2017-es Év Bortermelője

 

 „A bor különleges termék. Lelke van, egyénisége, története és történelme, még a palackban is fejlődik, először szebb lesz, majd bölcsebb, és a végén meghal. A gyümölcs megrothad, a virág elhervad, az étel megromlik - a bor az egyetlen, amely elmúlásában is emberi.” – vallja Szőke Mátyás.


Az Év Bortermelője díj 27 éves történetében először nyert borász a Mátrai borvidékről. Szőke Mátyás kiváló boraival és a rengeteg munkával elért szerteágazó életművével méltán érdemelte ki az elismerő címet. Műszaki végzettségű, de szőlőtermelő elődjei révén korán megtanulta, hogyan kell a szőlőt művelni. A 70-es évek óta foglalkozik borkészítéssel, jelenleg egyik fiával, Zoltánnal 35 hektáron gazdálkodnak. Munkássága során rengeteget tett a borvidékért. A hazai borversenyeken szépen szerepelnek borai, kiemelt eredményeihez tartozik, hogy több alkalommal elnyerte a „Mátrai borvidék legszebb vörösbora” címet, kétszer pedig Chardonnay bora Champion díjas lett a VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Mátyás sikereiben feleségének is nagy szerepe van, hiszen hosszú évek óta ő kíséri figyelemmel a szőlők gondos megmunkálását.

A Szőke Pincészet legkiemelkedőbb borait Chardonnay, Muscat Ottonel, Irsai Olivér, Merlot fajtákból készíti. A hazai borkereskedőkön kívül két nagykereskedő cég a tengerentúlon is forgalmazza boraikat. Mátyás nagyon fontosnak tartja, hogy folyamatosan képezze magát, és figyelemmel kísérje a nagyvilág borszakmai alakulását, trendjeit is. Volt már Új-Zélandon, Dél-Afrikában és Kaliforniában is, ahol Haraszthy Ágoston szőlőbirtoka nagy hatással volt rá.

Mátyás rengeteget dolgozik, ám ha akad némi szabadideje, legszívesebben traktorjában ülve veszi szemügyre ültetvényeit, közben a természetben, az évszakok változásaiban gyönyörködve. „A munkás hétköznapok a modern kort, a hétvége a gyökereket ébreszti fel bennem. Amikor kezdtük, még jóval több kézimunkát kellett alkalmaznunk a területek megmunkálásában, azóta sokat fejlődött a világ.”

  

 

 

A 2018-as Gálaebéd részletes programja és fogásai

 

A már hagyománynak számító Év Bortermelője díj idén is ünnepélyes keretek között kerül átadásra. Minden évben pazar gálaebéddel és elegáns programmal tesszük emlékezetessé ezt a napot a vendégeknek és annak a borász kollégának, aki munkájával kiérdemelte a nagy elismerést jelentő címet.


A Gálaebéd 2018. február 4-én, vasárnap 12.00 órakor a Corinthia Hotel Budapest Báltermében és Valletta különtermében (1073 Budapest, Erzsébet krt. 43-49.) kerül megrendezésre.

 

Idén, mint a korábbi években, rendezvényünk díszvendége dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke lesz.

  

A jegyek az idei Gálaebédre már elfogytak.
(A belépő ára: 40 640,- Ft / Fő (32 000,- Ft + 27% Áfa).

  

A rendezvény a szálló Báltermében állófogadással kezdődik, mely során a vendégek apró koktél-falatkák fogyasztása mellett élvezhetik a verseny döntőjében szereplő 6 borász remek borait. A díj ünnepélyes átadására is itt, a Bálteremben kerül sor. A Himnusz elhangzása után a Magyar Bor Akadémia elnöke mond köszöntőt, majd laudáció következik, végül az oklevél kerül átadásra. A gálaebéd a Valletta teremben kerül felszolgálásra.

 

Az gálaebéd négy fogása az Év Bortermelője boraira komponálva, a korábbi évekhez hasonlóan a hazai gasztronómia kiemelkedő személyiségei közreműködésével készül, melynek köszönhetően gazdag és különleges ételsor várja a vendégeket.

 

 

 A gálaebéd fogásai és az ízek mesterei:

 

Nagy Attila Chef – Bori Mami Étterem

A Bori Mami Bistro 2014 nyarán kezdte el azt az álmot megvalósítani, ami arról szól, hogy a helyi gazdák minőségi alapanyagait felhasználva, a szezonalitásnak megfelelően valami olyat alkosson, ami különleges és egyedi. Az étterem jelenleg benne van a 10 legjobb vendéglátóhely között. Nagy Attila szakmai tapasztalatait belföldi és külföldi top éttermeiben szerezte meg. Kreativitása, szakmai tudása kimagasló, tipikusan az a séf, aki kezei közül az ezredik étel is úgy kerül ki, mint az első. Igényesen, tökéletesen. Hisz a helyi alapanyagok fontosságában, szívesen dolgozik vad húsokkal, melyhez tökéletes színtér a Mátra.


Farkas Dávid Chef – Bori Mami Étterem
 

Farkas Dávid vallja, hogy a Bori Mami olyan lehetőséget nyújt számára, ami tele van új kihívásokkal és fejlődési lehetőségekkel. Minden alapanyagot nagyon kedvel, ami helyi gazdáktól való. Munkájára igényes, kreatív és impulzív séf.

 

ELŐÉTEL FOGÁS

Kőtálban sült mátrai vadszárnyasok

gerslisaláta, pácolt fürjtojás és barackkrémes zöldalma társaságában

 Szőke Mátyás Zöldveltelini 2017

  


 

Tóth Pál Chef – Kővirág Étterem

Tóth Pál a köveskáli Kővirág étterem chefje. Fiatal kora ellenére az ország legjobb éttermeiben gyűjtött tapasztalatokat, szabadidejében szívesen megy el mások konyhájára sztázsolni, más chefektől tanulni. Tányérjait összetettség jellemzi, munkájára úgy tekint, mint az önkifejezés egyik formájára. Szívesen nyúl szokatlan alapanyagokhoz, idén bekerült a Bocuse d’Or hazai selejtezőjébe.

  

LEVES FOGÁS

Fenyőillatú zeller kvintett 

krémleves ropogós quinoával, tyúkhúrral és tápiókával

 Szőke Mátyás Szürkebarát 2016

 Szilvási Mihály konyhafőnök – Laposa Birtok

Szilvási Mihály Budapesten, Ausztriában dolgozott, majd Spanyolországban inspirálódott, ami hatalmas lendületet adott számára. Később Franciaországban tanult  és folytatta munkáját többek között Michelin csillagos étteremben is. Látásmódja a “Toya“ étteremben formálódott rendkívül sokat. 2016-ban visszatért Magyarországra, a Laposa Birtokra. Mihály célja feltárni, megismertetni a mindenki számára ismert, elérhető alapanyagokban rejlő lehetőségeket.

  

HAL FOGÁS

 Zsengére párolt tokhal

Beluga lencsével, marinált körtével, tejszínes lencsemártással

  Szőke Mátyás Paskomi Chardonnay 2015 

 


 

Barka Áron Chef de Cuisine - ARAZ Étterem

Barka Áron szakmai pályafutását a Kempinski Hotelben kezdte, majd Németország egyik legszebb vidékén, a fekete-erdei Vier Jahreszeiten am Schluchsee 4**** (Négy Évszak) szállodában folytatta karrierje építését. Két év után egy folyami hajón kamatoztatta tudását, a második évében konyhafőnöknek nevezték ki az A-Rosa Lunán. Újabb két év elteltével hat hajó konyhájának irányítását bízták rá. Francia gasztronómiai kalandozás után hazatért és jelenleg is a Continental Hotel Budapest****Superior szálloda ARAZ Éttermének sikeres vezetésén dolgozik, mint Chef de Cuisine.  Mindeközben belépett a francia gasztronómia több évszázados tradícióval rendelkező lovagrendjébe, a Chaine de Rotisseurs világszervezetébe, ezt követően számos nemzetközi és világszínvonalú versenyre hívták meg zsűriként. Áron a zöldebb jövő érdekében a Continental Hotel Budapest tetőteraszára levendula ültetvényt telepített, mellyel egy rég dédelgetett álma vált valóra.

  

FŐ FOGÁS

 Borjú-bárány duó
cékla szufléval, tejszínben sült burgonyával, fahéjas szilvamártással

 Szőke Mátyás Amerlot 2012

 

Az ebéd ételsorából a desszertek és sajtok a Bálteremben kerülnek felszolgálásra, ahol újból lehetőség nyílt némi kellemes, kötetlen beszélgetésre, valamint a korábbi Év Bortermelője díjat kiérdemelt kollégák nagyszerű borainak ízlelgetésére.

 


Desszertek – Sajt és sonka kóstoló


Az ebédet követően a desszertek kíséretében a Szega Foods által összeállított magyar és külföldi válogatott ínyenc sajt- és sonkafalatokat, valamint kávékülönlegességeket kóstolhatnak a vendégek. 
(A desszertek a Corinthia Hotel Executive Sous Chef-je, Feith Attila irányításával készülnek.)

 

Korábbi Év Bortermelőinek kóstolható borai:

 

Árvay János - Tokaji Hárslevelű 2015
Áts Károly - Áts Cuvée 2015
Áts Károly - Szent Tamás Furmint 2015
Bock József - Bock Capella Cuvée 2009
Dr. Lőrincz György - Napbor 2017
Dr. Lőrincz György - Örökké 2016
Dr. Lőrincz György - Pinot noir 2015
Dúzsi Tamás - Görögszó 2013
Dúzsi Tamás - Kékfrankos 2013
Frittmann János - Rajnai Rizling 2016
Frittmann János - Rosé Cuvée 2017
Gálné Dignisz Éva - Gál Balaton-felvidéki Chardonnay 2016
Gálné Dignisz Éva - Gál Cserszegi fűszeres 2017
Gálné Dignisz Éva - Gál Szent Márton Rozé 2017
Garamvári Vencel - Garamvári Optimum Brut 2013
Garamvári Vencel - Lellei Irsai Olivér 2018
Garamvári Vencel - Lellei RoséGold 2017
Gere Attila - Cabernet Sauvignon Barrique 2012
Gere Attila - Syrah 2015
Kamocsay Ákos - Ihlet Cuvée 2015
Kamocsay Ákos - Kamocsay Prémium Chardonnay 2016
Kamocsay Ákos - Kamocsay Prémium Pinot Gris 2015
Konyári János - Ikon Tulipán 2011
Konyári János - Késa Rajnai rizling 2016
Konyári János - Konyári Vörös Loliense 2015
Légli Ottó - Légli Landord 2015
Légli Ottó - Légli Riesling 2016
Malya Ernő - Aligvárom 2017
Malya Ernő - Nyakas Irsai Olivér 2017
Mészáros Pál - Bikavér Classic 2015
Mészáros Pál - Ohmerops Cuvée 2015
Polgár Zoltán - Kékfrankos Barrique Családi Válogatás 2012
Polgár Zoltán - Rosé vagy fehér pezsgő
Szöllősi Mihály - Misi Cuvée
Szöllősi Mihály - Pinot noir Rosé
Takler Ferenc - Szekszárdi Bikavér 2015
Takler Ferenc - Szekszárdi Grand Cuvée 2012
Takler Ferenc - Szekszárdi Kékfrankos 2015
Thummerer Vilmos - Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged-dűlő 2012
Thummerer Vilmos - Egri Cabernet dorsa Rosé 2017
Tiffán Ede - Grande Selection 2011
Tiffán Ede - Pinot noir 2013
Vesztergombi Ferenc - Királylány 2017
Vesztergombi Ferenc - Pinot noir Rosé 2017
Vesztergombi Ferenc - Turul 2014
Vincze Béla - Arcanum Egri Bikavér 2009
Vincze Béla - Arcanum Merlot 2009

 


Az ünnepi hangulat nélkülözhetetlen eleme a színvonalas muzsika, ami észrevétlenül szövi át a program sokszínű elemeit. 
A Gálaebédet egy különleges program teszi emlékezetessé: Gyöngyösi Kiss Anna nótaénekes Gyöngyöstarjánon született. Több éve foglalkozik magyar nóta énekléssel, számos országos nótaverseny győztese. Párja és egyben hangszeres kísérője Botos Lajos előadóművész, prímás, aki gyermekkora óta hegedül, 12 országban kísért már neves énekeseket. A délután folyamán elhangzanak az „Ez a föld a hazám”, a „Gyöngyöstarjáni csárdás”, a „Jó ital a kadarka” című nóták.
A
 házigazda és a műsorvezető tisztét Rátóti Zoltán, Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a Magyar Bor Akadémia tagja tölti be. 
A fogások szakszerű és hangulatos bemutatásáról dr. Csizmadia András gasztrofilozófus, a Magyar Bor Akadémia tagja gondoskodik.

 

A jegyek az idei Gálaebédre már elfogytak. 
(A belépő ára: 40 640,- Ft / Fő (32 000,- Ft + 27% Áfa).

    

 

Beszámoló a Gálaebédről

 

Együttműködő partnerek:

     
 Szega Market Horizon Development Kft. - a Magyar Bor Akadémia főtámogatója  Corinthia Hotel Budapest
     
     
Julius Meinl 
 NaturAqua Bor-Schola