Hírfolyam

Zelnik József - Szőlőhegyi beszéd

 

Orosz István, A darázs_kicsi

 

Hegybevezető

 

Innen, a szőlőhegyről minden másképpen látszik, és itt más a hang, más a hangnem és a hangsúly. Az országút is kisebb innen, a közeli dűlőutak pedig felértékelődnek, főleg a jó bort termő dűlők. Így helyreáll itt az az egyensúly, ami a világból hiányzik már régóta, vagy sohasem volt, csak aranykor-sugaras álmainkban. Az ember egész életében öntudatlanul is a hegy felé tart, vagy ha nem, elnyeli a mocsár, s a létezést mocsárlényként szemléli, nyálkásan, maszatosan lelkileg is. Nem lehet azt úgy, hogy az ember elhatározza, hogy felmegy a hegyre. Előbb pokolra kell menni, legalább is a létezés tág tereit meg kell előbb ismernie. Meg kell tapasztalni előbb például a tengerlétezést. Amíg nincs tengerlelkünk, ne induljunk fel a hegyre. Megölhet a légszomj, vagy észre se vesszük, hogy a hegy felé tartunk. Sivár lélekkel úgy túlmehetünk a hegyen, mint páncélosok idegen tájakon. Közben azt se tudjuk, mitől zihál a szív, s mitől zsibbad a lélek.

 

Emlékszem, fiatal koromban is jártam már itt a szőlőhegyen. Lányok kísértek és az akkori ízlésnek megfelelő borokat ittam. Friss-gyümölcs ízű lányok és öregedő hatású régi stílusú furmintok. Sokat változott a világ és érdekesen. „Hagyján”, hogy a lányok lettek öregedőek és a borok friss ízűek a vendég fajélesztők szerelmétől. Nekem már túlságosan frissek. Tokaj méltóságos ódon világához képest például művien üdítőek. Minden túlszalad mostanában rajtunk, nemcsak az idő, az ízlés is, és itt állunk úgy, mintha valami perverz időutazásos rémálom mozgatna bennünket akaratunk és vágyaink ellenére. Úgy, mint egy rossz álomban, ahol olyan területeken és úgy csúszkálunk, hogy fogalmunk sincs, hogyan állíthatnánk meg ezt a mozgást. Például ezt a sodródást az európai politikában és a kultúrában.

 

Innen a szőlőhegyről rálátok egy régi temetőre. Ez nem olyan, mint öreg falvak őslakóinak porladó csontjait őrző tisztelethelye. Ez nyugtalanító, ebben a temetőben halott kánonok vannak eltemetve és nem nyugszanak. Nem tudnak, mert van. amelyiket élve temették el, van, amelyik öngyilkos lett világidegenséges világfájdalmában. Éjszaka néha hallom, ahogy az élve eltemetett kánonok sírnak. Nem úgy, mint az élők, hanem mint az élő-holtak.

 

Éjszakánként egy régi kísértet azzal a tétellel házal, hogy kísértet járja be Európát. Milyen kínos tud lenni az, amikor már egy radikális kánon-kísérlet is csak kísértet. Nagy „bátran” körbe is táncolják és rugdossák az alattomosan működő tabuk előtt különben meghunyászkodó szellemek. Neofita kánon-kanonokok, az örök korrektség inkorrekt félremagyarázói, vagy új félkeresztények, akik Jézust is kioktatnák arról, hogy mi a szeretet, valamint a haza kánonszimbólumaival házalók.

 

Ha hallom (lentről) ezt a „mulatást”, ezt a kánon-karnevált, óbort nyitok. Ha az óbor jó, akkor sok hazugságot győzött le és még több igazságot ismer. Talán ezért is mondják, hogy borban az igazság, és nemcsak azért, mert az ember, ha iszik, kimondja az igazságot. Milyen igazság az, amit csak a részeg mer kimondani. Gyáva ember gyáva igazsága, ami méltatlan a jó borhoz is, ha azt ivott.

 

Jó bor és jó igazság kísértet-elhárítás. Saját élősködő kísérteteinket is elűzi. Azt a kísértetet is, ami a szolgaság és a szolgálat között lődörög.

 

Innen a szőlőhegyről másként látszik, ki kit szolgál és mi a szolgálat. Csak fel kell nézni az égre és hallgatni a dalt, hogy Csillagok, csillagok, szépen ragyogjatok, / A szegény legénynek utat mutassatok!

 

Talán tényleg csak a csillagok tudják. Talán csak egy új kozmológia és kozmogónia hozhatja el az új kánont.

 

Talán.

 

Itt a szőlőhegyen addig is őrizzük a szőlőt, a termést és így a teremtést, s amíg lehet magunkat.

 

A szerző etnográfus, író, az MMA rendes tagja

 

 


    

Titkársági változások

 

2021. február 1-jétől a Magyar Bor Akadémia titkársága átköltözik a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának Fehérvári úti irodájába, és a titkársági feladatokat Pesti Eszter látja el. Természetesen az elnökség, illetve a székhelyünk továbbra is változatlan marad, a levelezési címünk azonban februártól az alábbira változott:

 

1119 Budapest, Fehérvári út 84/A. 4. emelet

 

A váltással a titkársági tennivalók egy kézbe kerülnek, az ügyintézés még gördülékenyebb lesz és nem utolsó sorban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és az Akadémia közötti kapcsolat is szorosabbra fűződik.

 

A vírushelyzet és a korlátozások miatt egyelőre bizonytalan, hogy mikor tudjuk megszervezni „Az Év Bortermelője” gálaebédet, de amennyiben a járványügyi szituáció engedi, és nyugodt szívvel megtehetjük, akkor természetesen ez az esemény sem marad el teljesen.

 


    

Az Év Bortermelője Magyarországon 2020– A Győztes

  2020asÉBT_alternativ_logo

2020. december 4-én 12 órakor, online sajtótájékoztató keretében kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2020” cím, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét. Tovább...

 


   

Az Év Bortermelője Magyarországon 2020– Íme a jelöltek!

  2020as-jeloltek

2020-ban is sor kerül az Év Bortermelője Magyarországon díj kiosztására, melynek jelölési szakasza lezárult. Több, mint 300 szakmabeli véleményének beérkezése után a Magyar Bor Akadémia összesítette az eredményeket és kihirdette az 5 legtöbb szavazatot kapott termelőt, akiknek valamelyike fogja elnyerni a méltó kitüntetést. Tovább...

 


   

November 5-én elhunyt Dr. Csizmadia László

a Magyar Bor Akadémia alapító tagja

 

  Csizmadia_Laszlo_500_651
(kép forrása: uni-bge.hu)

 

Dr. Csizmadia László a BGF KVIK nyugalmazott főigazgatója a Magyar Bor Akadémia alapító tagja, az idei évben díjazottja a Magyar Vendéglátók Ipartestülete által alapított rangos szakmai elismerésnek, a Gundel Károly-díjnak.

Elhunyt Tagtársunk a BGE KVIK jogelőd intézménye, a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskola főigazgatójaként alkotott 1993 és 2002 között. Szívügyének tekintette a kárpát-medencei és a magyar kulturális hagyományokat, ezek hatását az idegenforgalomra, vendéglátásra és a borkultúrára. 

Csizmadia László gyászjelentését itt olvashatja.

 


 

Két év után ismét interjút adott Szepsy István


szepsyk_960_1280

Fotó Forczek Ákos 

 

A Magyar Bor Akadémia 2020-ban Életműdíjat adományozott Szepsy Istvánnak „több, mint fél évszázados borvidéki és saját pincészeti, Tokaj felemelkedéséért végzett munkájáért”. A köztiszteletnek örvendő mádi borász nem tudta átvenni az Országgyűlés Elnöke által átnyújtandó elismerést, és hosszú ideje nem is állt a nyilvánosság elé. Most, néhány hónappal később, a Magyar Bor Akadémia és Budapest Borfesztivál szervezői felkérésének eleget téve megragadtam az alkalmat és megkérdeztem Szepsy Istvánt, hogy folytathatom-e két évtizede megkezdett faggatását. Igent mondott. Telefonon zajlott beszélgetésünkben változásról, krízisről, generációváltásról, a minőség üldözéséről és az eddigi legkülönlegesebb aszúról is szó esett. Tallián Hedvig teljes interjú...

 


  

 "A természetben nincs derékszög, csak az ember agyában"


koch_riport_960_641

 

Koch Csaba, 2019 Év Bortermelője boldog szőlők gazdája. Kicsit szokatlan szőlőtermesztő módszere elgondolkodtató lehet nem csak a laikusok, hanem a többi gazda számára is. Többek között erről beszélgetett vele Velkei Tamás, a Gourmet Riporter újságírója. Tovább...

 


  

 Isten veled Gyurka bácsi!
Elhunyt Dr. Bálint György a Magyar Bor Akadémia alapító alelnöke


Balint_Gyorgy_910_1365

Bálint György, az ország „Bálint Gazdája” 1919. július 28-án született, szülei Gyöngyöshalmajon, a mai Halmajugra területén gazdálkodtak. Az elemi és a középiskolát Gyöngyösön végezte, és a családi indíttatás az akkori magyar királyi Kertészeti Akadémiára vezette, ahol megszerezte első diplomáját 1941-ben. 
Ebben az évben, fiatalon elhunyt az édesapja, ezért a családi gazdaságot neki kellett átvennie és tovább vinnie. Több mint egy év elteltével behívták munkaszolgálatra, ahonnan koncentrációs táborba vitték. A holokauszt során egy testvérét kivéve az egész családját megölték. 1945-ben, szabadulása után visszatért a szülői házba, és hozzálátott a családi gazdaság újjáélesztéséhez, de a kommunista hatalomátvétel után elvették a földjeit. Ezután úgy döntött, ismét tanulni fog, és újabb diplomát szerzett a Magyar Agrártudományi Egyetemen 1948-ban. Kuláknak bélyegezve nehezen talált munkát, a megélhetésért mindent elvállalt a kertgondozástól az iratrendezésig. 
1953-ban kinevezték a Mányi Állami Gazdaság főagronómusává, ahol 9 évet töltött el. 1959-ben doktori címet szerzett, 1967-ben lett a Kertészet és Szőlészet főszerkesztője, és megalapította a Kerti Kalendárium, a Kertbarát Magazin és a Kertgazdaság című lapokat. A szaklapok szerkesztőségéből 1981-ben ment nyugdíjba. Erről az időszakról egyik interjújában így nyilatkozott: „A kertészeti magazinoknál töltött 16 évem hosszú életem egyik legeredményesebb időszaka.” 
Mindössze egy napja volt nyugdíjas, amikor megkeresték a televíziótól az akkor formálódó Ablak című közéleti műsor ötletével. Igent mondott, és ezzel elkezdődött televíziós karrierje, ami több mint 20 évig tartott. Itt vált az ország Bálint gazdájává, igazi kertészeti népművelővé, amivel fantasztikus ismertségre tett szert. Nyugdíjas évei alatt nemcsak televíziózott, hanem több mit 30 szakkönyvet írt és számos szakmai társaságban, egyesületben, akadémián töltött be különböző posztokat, valamint oktatott is. Több heti- és napilapban rendszeresen publikált. Egyik emblematikus sorozata a Nők Lapja „Kedves Húgom!” című rovata volt. 
1996-ban megszerezte a mezőgazdasági tudományok kandidátusa tudományos fokozatot. Néhány éve, elfogadva a kor kihívását, áttért az online újságírásra. Létrehozta és működtette a bálintgazda.hu honlapot, haláláig.

Számos elismerést kapott hosszú, kimagasló szakmai munkájáért.

• SZOT-díj (1988)
• Táncsics Mihály-díj (1990)
• Aranytoll (1998)
• a Magyar Érdemrend tisztikeresztje (2005)
• A Hajléktalan Emberért díj (2009)
• Budapest díszpolgára (2009)
• Hazám-díj (2017)
• Prima Primissima díj (2017)
• Magyar Szabadságért díj (2018)
• 2018-as Az év agrárembere-életműdíj (2019)

Emlékét örökre megőrizzük!


Dr. Bálint Györgyöt 2020. július 14-én 11 órakor helyezik örök nyugalomra Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
A temetés nyilvános, a gyászoló család kérése, hogy a koronavírus járványra való tekintettel mellőzzék a személyes részvétnyilvánítást.

 


  

 Életműdíj 2020


szepsy_nagy

(Kép: www.szepsy.hu)

 

A Magyar Bor Akadémiai tagság javaslatára az „Életműdíj Bizottság” 2020-ban az elmúlt több, mint fél évszázados borvidéki és saját pincészeti, Tokaj felemelkedéséért végzett munkájáért, a Magyar Bor Akadémia életműdíját Szepsy Istvánnak adományozza Tovább...

 


 

Gálaebéd az Év Bortermelője tiszteletére - 2020. február 9.

 

galaebed_2019_fooldal_kep_910_202

2019. decemberben 5-én, 29. alkalommal ítélte oda a Magyar Bor Akadémia hazánk legrangosabb borszakmai elismerését, az Év Bortermelője díjat. 
A díjazott, Koch Csaba borász tiszteletére 2020. február 9-én pazar gálaebéddel és nagyszabású borkóstolóval készül a Magyar Bor Akadémia. 
Dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke és az eddigi díjazottak jelenlétében kerül sor az oklevél ünnepélyes átadására, melyet gálaebéd követ. 
Az ebéd fogásainak elkészítésében az ország legjobb séfjei segédkeznek, Koch Csaba borainak illő felszolgálásáról pedig a sommelier szakma jeles képviselői gondoskodnak. Délután a program a korábbi győztesek csúcsborainak kóstolójával zárul. 
Szívesen látjuk Önt, és kedves barátait a magyar borkultúra és gasztronómia e jeles ünnepnapján! Tovább...


 

A 2019. Év Bortermelője Magyarországon díj nyertese

 

 logo19

2019. december 5-én 12 órakor, sajtótájékoztató keretében kihirdették a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét. A Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon” cím nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. Tovább... 


 

Beszámolók a 2019 őszi programjainkról

Borest_2019_1200_800


A Magyar Bor Akadémia tagjai rendszeresen vesznek részt szakmai kirándulásokon,
 hogy minél több hazai és külföldi borászatot személyesen is megismerhessenek. Az idei őszi kirándulás során a Fertő-tó környékén működő borászatokat látogatták meg a szakemberek. https://borespiac.hu/2019/11/11/a-bor-akademia-a-ferto-to-tuloldalan/  

  

Októberben harmadik alkalommal került megrendezésre az Országos Szőlész-Borász Konferencia. A nagy érdeklődést keltő, hiánypótló szakmai esemény központi témája a klímaváltozás volt. https://borespiac.hu/2019/11/21/a-harmadik-orszagos-szolesz-borasz-konferencia/  

 

November 22-én nagy sikerrel és felemelő hangulatban zajlott a Borest a Bor Akadémián esemény, ahol személyesen mutatkozott be az idei „Év Bortermelője” megmérettetés hat jelöltje.  A mintegy 220 vendég a jelöltekkel való beszélgetés, valamint az utána kezdődő borkóstoló során megismerkedhetett a borászokkal és boraikkal. Az új helyszínt a Pesti Vigadó dísztermének fantasztikus enteriőrje tette alkalomhoz illővé. 

Képek az eseményről

 


 

Az Év Bortermelője Magyarországon 2019 – Íme a jelöltek!

 evszamnelkul

 

Lezárult az Év Bortermelője Magyarországon díj 2019-es jelölési szakasza. A több mint 250 szakember véleményének összesítése után a Magyar Bor Akadémia kihirdette az idei holtverseny miatt öt helyett azt a hat, legtöbb szavazatot kapott termelőt, akik esélyesek a végső győzelemre. Tovább...

 


 

 

 Borest a Bor Akadémián

borest_1200x776

November 22-én, pénteken 18 órától új helyszínen a Pesti Vigadóban kerül megrendezésre a Magyar Bor Akadémia hagyományos év végi programja a Borest a Bor Akadémián. Tovább..

 


 

„Az Év Pincészete Magyarországon 2019-ben” díj idei nyertese 

ev_pinceszete_2019

Günzer Tamás Pincészet, Villányi borvidék

 

Bár sokan ismerik Günzer Tamást, kevesen tudják róla, hogy első ültetvényét, ami csupán 0,3 hektár volt egy picike pincével, édesapjától kapta diplomaosztójára. Tovább...


 

XIV. Csávossy György Kárpát-medencei Borverseny

karpatmedencei_borverseny_660_400 

A már szép hagyománnyá érett rendezvényünk, a határon túli magyar bortermelő kollégáink találkozója és boraik versenye idén is folytatódik. Tovább...

 


  

Gyászhír: Elhunyt Niszkács Miklós

 

Niszkacs_900_610

 

Niszkács Miklós (1946-2019) a Magyar Bor Akadémia alelnöke augusztus 26-án átigazolt abba az égi borbíráló bizottságba, ahol már nem vakon kóstolnak, de mindig igazságosan.

Niszkács Miklós aranytollas újságíró, számos gasztronómia és boros könyv szerzője.  Tagja a Magyar Bor Akadémiának, több hazai és külföldi gasztronómiai és borlovagrendnek.

Ott volt szinte minden fontos és kevésbé fontos bor és pezsgő rendezvényen és minden jó alkotót biztatott a kánai menyegző jó szellemében.

A Pezsgő című fő művéhez Denis Roland-Billecart, a világhírű Billecart-Salmon Champagne-ház tulajdonosa írt bevezetőt. Mindkettőjük hitvallása az volt, hogy a champagne nem ital, hanem életforma. A legfontosabb, amit ránk hagyott Niszkács Miklós, s amit a magyar borászat vezérmotívumává kell tennünk, hogy a bornak, a pezsgőnek, és az embernek elegánsnak kell lennie. Akkor lesz hozzá kegyelem is, mert a borhoz kegyelem is kell, ahogy nagy földije Márai Sándor is vallotta.

Niszkács Miklós derűs személyisége nagyon fog hiányozni a magyar gasztronómiából és a bor és pezsgő értők úri társaságából.

 

Búcsúzik a Magyar Bor Akadémia

 


 

 

Gálaebéd az Év Bortermelője tiszteletére - 2019. február 10.

 

galaebed_2018_910_607

 

Decemberben 5-én, 28. alkalommal ítélte oda a Magyar Bor Akadémia hazánk legrangosabb borszakmai elismerését, az Év Bortermelője díjat. A díjazott, Balla Géza erdélyi borász tiszteletére pazar gálaebéddel és nagyszabású borkóstolóval készül a Magyar Bor Akadémia. Dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke és az eddigi díjazottak jelenlétében kerül sor az oklevél ünnepélyes átadására, melyet gálaebéd követ. Az ebéd fogásainak elkészítésében az ország legjobb séfjei segédkeznek, Balla Géza borainak illő felszolgálásáról pedig a sommelier szakma jeles képviselői gondoskodnak. Délután a program a korábbi győztesek csúcsborainak kóstolójával zárul. 
Szívesen látjuk Önt, és kedves barátait a magyar borkultúra és gasztronómia e jeles ünnepnapján! Tovább...

 


 

 

2018-as Év Bortermelője díj nyertese

 

azev_2018_205_250

 

2018. december 5-én 12 órakor, sajtótájékoztató keretében kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2018” cím nyertesét. 
A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. Ez tehát a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés. Tovább...

 


  

Borest a Bor Akadémián november 22-én


borest_2017_600_388_1

Az idei évben is várja a Magyar Bor Akadémia a bor iránt érdeklődő nagyközönséget a már hagyománnyá vált Borest a Bor Akadémián programon, ahol a résztvevők megismerkedhetnek az idei Év Bortermelője választás öt jelöltjével és boraival, valamint a XIII. Kárpát-medencei Borverseny díjazott tételeivel, mindezt büfévacsorval kiegészítve, a szezonalitás jegyében liba étkekre is hangoltan. További részletek…

 


 

 

Az Év Bortermelője Magyarországon 2018 – Íme a jelöltek!


evszamnelkul

Lezárult az Év Bortermelője Magyarországon díj 2018-as jelölési szakasza. A mintegy 300 szakember véleményének összesítése után a Magyar Bor Akadémia kihirdette azt az öt, legtöbb szavazatot kapott termelőt, akik esélyesek a végső győzelemre. Idén először, egy határon túli magyar borász is bekerült a jelöltek közé. Történelmi borvidékünk képviselője mellett három balatoni és egy hajós-bajai jelölt várja a december 5-ei eredményhirdetést. Tovább...

 


 

 

XIII. Csávossy György Kárpát-medencei Borverseny

 

Wine-tasting-001


A már szép hagyománnyá érett rendezvényünk, a határon túli, magyar, bortermelő kollégáink találkozója és boraik versenye idén is folytatódik. A korábbi évekhez képest néhány változtatással és újítással is, de a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Zászlósborok Rendje és a Soós István Borászati Szakképző Iskola együttműködésével, immár tizenharmadik alkalommal rendezi meg a Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyt. Tovább...


  

 

Együttműködés a Magyar Bor Akadémia és az MMA között

mma_mba_1

Az MMA közfeladatainak ellátása érdekében igyekszik együttműködni olyan országos civil szervezetekkel, egyesületekkel, amelyekkel a művészet közös kapcsolódási pontot jelent. Ehhez illeszkedik a most létrejött megállapodás, mivel a Magyar Művészeti Akadémia törvényben rögzített feladata többek között az, hogy elősegítse a magyar és az egyetemes kultúra értékeinek érvényesülését, megóvását, a magyar művészeti élet hagyományainak tiszteletét. Az MMA a művészeti és művészettel nevelés segítését is céljául tűzte ki.

Az MBA vállalt célja a magyar szőlészet és borászat tudományos fejlődésének szolgálata, a gazdasági életben elfoglalt helyének erősítése, a bor fogyasztási kultúrájának emelése, a magyar borok és a gasztronómia méltó egymásra találásának elősegítése, a magyar bor és a kultúra kapcsolatának megújítása. A Magyar Bor Akadémia törekvése továbbá a közönség nevelése, a borra vonatkozó valós ismeretek terjesztése, emellett igyekszik a jószomszédi viszonyt erősíteni a határon túli magyar borászokkal.

mma_mba_2

Az együttműködés alapján az MMA támogatni kívánja a Bor Akadémia művészeti vonatkozású tevékenységét. Az aláírási ceremónián Kucsera Tamás Gergely elmondta: már 2012 óta élő kapcsolat köti össze a két akadémiát. Akkor ugyanis a leégett krasznahorkai vár újjáépítésére, az ott elpusztult népművészeti emlékek visszaállításának támogatására rendezett a két szervezet jótékonysági borestet. Vashegyi György szintén a két akadémia már létező kapcsolatát hangsúlyozta, kiemelve, hogy a mostani együttműködési szerződés ezt a kapcsolatot emeli magasabb szintre.

VINICZ


  

 

II. Magyar Tradicionális Pezsgő Gála

 

pezsgo_gala_600_442

A  Magyar Bor Akadémia a II. Magyar Tradicionális Pezsgőgálát különleges helyen a Pest Vigadó báltermében rendezte. Június elején  száznál is több  pezsgőt szerető vendég gyűlt össze ezen a csodálatos helyszínen.  Ezúttal is köszönet illeti a Művészeti Akadémia vezetőségét, hogy lehetőséget biztosítottak számunkra a rendezvény megtartásában.

Mondhatni azt is: ki ne szeretné a pezsgőt? Ám ez nem teljesen van így, hiszen a magyar gasztronómiai kultúránknak még nem szerves része a pezsgő fogyasztás. Hazánkban inkább ünnepi alkalmak itala a pezsgő és ezt a fogyasztási statisztikák is alátámasztják. Karácsonykor és szilveszterkor vásárolunk nagyobb mennyiségben ebből az italból. A Magyar Bor Akadémia zászlójára tűzte egyben a pezsgőfogyasztás népszerűsítését ezen alkalmakon kívül is. Ehhez persze azt kell tudni, hogy valójában milyen étkekhez illik pezsgőt inni. E gondolatok jegyében indult útjára a Tradicionális Pezsgőgála szervezése. Szerettük volna megmutatni, hogy egy teljes menüsorhoz is lehet pezsgőt kínálni hiszen már a borászok igen nagy százaléka készíti e nemes italt.  Az idei rendezvényre mintegy 18 pincészet hozta el pezsgőjét és várta a megmérettetést a vendégek által. A program a sétáló kóstolóval kezdődött és az ültetett vacsorával folytatódott. Mint a Magyar Bor Akadémia összes rendezvényén, most is színvonalas kulturális műsorral kedveskedtek a résztvevőknek. Két borakadémikus, Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekesnő és Balázs János Liszt Ferenc és Príma díjas zongoraművész előadása szórakoztatta a résztvevőket.

 

A következő pincészetek pezsgői sorakoztak fel:

Garamvári Szőlőbirtok, Frittmann Pincészet, Taschner Bor és Pezsgőház, Bock Pincészet, Koch Borászat, Demetervin Pincészet, St. Andrea Pincészet, Divinus Pincészet, Thummerer Pince, Sauska Tokaj, Polgár Pincészet, Légli Szőlőbirtok és Borászat, Balla Géza Pincészet, Kemendy Tradicionális Pezsgőműhely, Bujdosó Pincészet, Patricius Borház, Szentesi József pincészete és Pálffy Pincészet.

 

Íme az ízelítő a menüből!

Bébi parajos jércemell zöldalmás-zelleres friss salátával és pirított pisztácia-morzsával, Patricius Borház – Patricius Brut 2015* 

Céklasóval bőrén sült fogasfilé paszternákpürével, cékla-concassé-val, mandulaolajjal, Thummerer Blanc  Brut Nature 2013*

Rozé kacsamell majorannás krutonon, laskagombás burgonyarétessel, pezsgőmártással és két pezsgővel kísérve: Garamvári Pezsgőpincészet: Prestige Brut  Magnum 2007 *

St.Andrea Rose Extra Brut 2016.

 


 

 

Villányi borász kapta az első életműdíjat

A Magyar Bor Akadémia Országházban tartott közgyűlésén a leköszönő elnökség számolt be az elmúlt három évben végzett munkáról. Mint az elnök, Zilai Zoltán kiemelte, az alapítástól eltelt negyedszázad sorsfordító volt nem csak az ágazat, hanem az ország számára is. A szervezet továbbra sem érdekek, hanem értékek mentén tevékenykedik. Vannak az alapítók közül, akik fiatalon kapcsolódtak a munkába, ma őszülő halántékkal, de a korábbi lelkesedéssel végzik munkájukat. Akik egész életüket a szakmának szentelték, méltóvá váltak arra, hogy az ágazat szereplői tisztelegjenek előttük.

m_b_a_tiffan_ede_003_0_0

A közgyűlésen a tagság újra bizalmat szavazott a korábbi elnökségnek, így a szervezet elnöke Zilai Zoltán, a főtitkár Keményné Koncz Ildikó, míg az alelnökök Sári Enikő, Zelnik József, Niszkács Miklós, Fritmann János és Takler András, a kincstárnok pedig Balla Géza maradt.

A Magyar Bor Akadémia Életmű díját az Akadémia bizottsága évente egyszer ítéli oda a magyar szőlészet és borászat területén évtizedeken át végzett kiemelkedő, országos jelentőségű teljesítményért egy kiválasztott természetes személynek, ezzel elismerve annak borszakmai életművét. A Magyar Bor Akadémia Életmű díját a bizottság egyhangú szavazata alapján Tiffán Ede villányi borász kapja.

Mint a Parlament Vadász termében a laudáción elhangzott, Tiffán Ede a kilencedik generáció tagja; családja 1746 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel Villányban. 1965-ben végezte el a Kertészeti és Szőlészeti Főiskolát Budapesten, majd Villányban szőlész-borászként kezdett dolgozni. A ’90-es évek elején már önállóan a saját szőlőjét művelte, majd feldolgozót és pincét épített. Jelenleg 20 hektáron gazdálkodik, szőlői a borvidék legjobb dűlőiben találhatók. Az ültetvényeken Portugieser, Kadarka, Kékfrankos, Pinot noir, Merlot, Cabernet franc, Cabernet sauvignon fajtákat szüretel.

Munkájának elismerése nem váratott sokáig, hiszen 1991-ben elsőként lett az „Év Bortermelője”, majd 1999-ben a köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjével tüntette ki. Életútja folyamán kivette részét a társadalmi feladatokból is, nevéhez fűződik a Pannon Bormíves Céh alapítása, a Villányi Borút megszervezése, csakúgy, mint a Magyar Bor Akadémia megalapítása, melynek éveken át alelnöke is volt.

 m_b_a_tiffan_ede_016_0_0 

Mint elhangzott, Tiffán Ede életútja, embersége, tudása példaként állhat mindenki előtt, akinek fontos a magyar bor elismerése és felvirágoztatása. A díj átadására a Magyar Bor Akadémia által szervezett ünnepségen került sor, az ünnepséget megtisztelte jelenlétével és a díj átadásában közreműködött dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

VINICZ

 


 

 Magyar Bor Akadémia Borklub

Csúcs gasztronómia, csúcs borok nélkül?

Januári eseményünkön a gasztronómia témakörében Hegedűs Pétert kértük fel aki nem volt ismeretlen a jelenlévők számára, hiszen egykoron az egyik legjobb budavári étterem, a Fortuna Étterem tulajdonosaként számos feledhetetlen rendezvénnyel, többek között a Borászok Éjszakájával írta be magát a hazai borélet jeles személyiségei közé.

Jelenleg mint a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának tanáraként érkezett hozzánk. Igen átfogó és színvonalas  előadásában arra kereste a választ, hogy az Év bortermelőinek borai miért szorulnak egyre jobban ki a hazai csúcs gasztronómia kínálatából. Téziseit komoly kutatás, felmérés előzte meg, mi pedig arra kerestük a megoldást hogy mi változhatott meg az elmúlt 10 évben a trendeket, borfogyasztási szokásokat, illetve a borászok marketing tevékenységét illetőleg, illetve hogy hogyan lehetne ezen a tendencián változtatni. Igazán érdekes és tanulságos volt.

 diagramm

Ezt követően két ismert mátrai borász, Dunai György Sándoré a Dubicz, illetve Babiczki László a Babiczki Pincészet részéről számolt be nekünk a dinamikusan fejlődő Mátrai Borvidék jelenéről, a borászok összefogásáról és persze terveikről. Természetesen most sem száraz pohárral hallgattuk őket, hanem szebbnél szebb igazán jellegzetes és felismerhető karakterű fehérboraik illetve a végén egy csodálatos Cabernet franc bor megkóstolása közben.

 

Borakadémikusok a fehér asztal és a Villányi Franc

Újra izgalmas témákat vett elő a Magyar Bor Akadémia legutóbbi Borklubja. Takler András szervezésében Ruprecht László, a Stílusos Vidéki Éttermiség – SVÉT - elnöke a vidéki vendéglátás ezer arcát mutatta be, míg Gere Andrea, a Gere Pincészet részéről a Villányi Franc eddigi útját mutatta be. „16 vidéki étterem, 16 világnézet, 16 kreatív séf, 1 cél”- foglalta össze Ruprect László, mit is jelent a SVÉT. Mint elmondta, „csak” véletlenül lett séf, ám ha már a fakanálnál ragadt, igyekezett minél többet tanulni a szakmából. Éppen ezért fordult meg jeles hazai és nemzetközi szállodák, éttermek konyháiban.

Évek alatt sok konyhát ismert meg az országban – s mindegyiknél felfedezett valami különlegességet -, úgy gondolta össze kellene kötni őket. Első körben az Őszinte Magyar Konyha Társaság alakult meg, s ebből nőtte ki magát a SVÉT. Terveik szerint az eddig szinte kizárólag éttermekből álló tagságot ki szeretnék terjeszteni, jelenjenek meg benne a beszállítók és a kereskedelem képviselői is.

„Éttermi barátságból váltunk komolyabb szervezetté, amely az igényes vidéki gasztronómiát tűzte zászlajára”- fogalmazta meg az elnök. A nagyvárosokon kívül nehéz megmutatni a szakácsművészetet.

Mint a szakember az alapanyag fontosságával kapcsolatban kifejtette, kicsi ország vagyunk, szinte egy régió, ahol legfeljebb 1-2 generációs beszállítókkal számolhatunk. Ahogyan fogalmazott, a termelők jelentik az alapot, erre épül egy biztos éttermi hálózat, s a tetőt a csúcsgasztronómia jelenti. Mint a szakember elmondta, hazánkban a csúcsgasztronómia már megtalálható, viszont szinte légüres térben mozognak. Az új alapanyagok megjelenése kihívás elé állította a szakácsokat, most viszont már elkezdték a helyi igényekhez – és adottságokhoz - igazítani az étlapokat. Előkerültek újra a hagyományos ételek, melyeket új elemekkel színesítettek. A cél, hogy a séf és a vendég igénye a tányéron találkozzon.

A SVÉT nem csak itthon, hanem a határon túl is képviseli a magyar gasztronómiát, magyar és nemzetközi rendezvényeken mutatják be elképzeléseiket. A képzésről kérdezve a szakember elmondta, egyik legnehezebb feladatnak látják, amihez elsőként jó oktatókat kellene kinevelni.

A budapesti Pannonia Gasztrohajón havonta egy-egy vidéki tagjuk mutatkozik be menüsorával, amihez az adott táj borait kóstoltatják. A közeljövőben tervezik elindítani a SVÉT asztal, online piacfelületet, hiszen sok kiváló alapanyagot találunk az országban, ahol a termelő és a séf egymásra találását szeretnék elősegíteni.

„Nagyon nehéz a logisztika, azon gondolkodunk, hogy a konyhánkban felhasznált alapanyag egy részét magunk termeljük meg”- csatolt vissza az előző előadásra Gere Andrea. Mint elmondta, a borhoteljükhöz kapcsolódó éttermük kínálatában elsősorban a helyi termelők áruira támaszkodnak.

A rendszerváltást követő ültetvény-felújításoknál elsősorban a Cabernet sauvignon fajtát választották. Évek – és sok-sok kóstolás – telt el, míg rájöttek, a borvidéken a Cabernet franc tud mást és újat mutatni. Hazai és nemzetközi szakemberek véleménye szerint a fajta bora kedvesebb és kerekebb, mint a világ más termőhelyén. Nem csak az volt a céljuk, hogy Villányt a nagy, testes vörösborairól ismerjék fel, legyen valami különlegesség, ami megkülönbözteti másoktól. Így esett a választás a Cabernet francra. Pályázatot írtak ki a megfelelő névre, de évek teltek el, mire a Villányi Franc mellett tették le a helyi termelők a voksukat.

A villányi eredetvédelmi rendszer alapjait 2006-ban rakták le, s a változó igényeknek megfelelően azóta is csiszolják. Első körben két minőségi kategóriát - klasszikus és prémium - fogalmaztak meg, amelyről a kéthetente tartandó eredetvédelmi kóstolókon döntenek. Ám 2014-ben megszületett a Villányi Franc, s szükségét érezték a szuper prémium kategória bevezetését is. A szigorú besoroláson az 50 fős bíráló bizottságon belül is alig tízen kaptak jogosítványt a legmagasabb minősítés eldöntésére.

Kérdésünkre Gere Andrea elmondta, nagy dilemma, egy-egy pincészet zászlós bora legyen-e a Villányi Franc. Mint kifejtette, náluk továbbra is a Kopár fémjelzi a borászatot, ezen nem szeretnének változtatni. A szakember felhívta a figyelmet, hogy miközben itthon szorgosan építgetjük az eredetvédelmi rendszerünket, a világ más borvidékein, egyes híres borászatok inkább tehernek tartják, szabadulnának tőle.

VINICZ

  


 

Dr. Csizmazia Darab József emlékév

 cszmazia

2018-ban emlékezünk meg Dr. Csizmazia Darab József születésének 100. évfordulójáról. Az elmúlt évtizedek egyik legtermékenyebb szőlőnemesítőjének nevéhez számtalan sikeres - elsősorban rezisztens - szőlőfajta (Zala gyöngye, Bianca, Aletta, Nero stb.) kapcsolódik, amelyeket ma is jelentős területen termesztenek.
A nagy elődről a szőlő-bor ágazat intézményei és szervezetei számos rendezvénnyel kívánnak megemlékezni, ezzel tisztelegve életműve előtt.
A rendezvénysorozat megszervezése érdekében, Dr. Hajdu Edit kezdeményezésére, 2017. augusztus 24-én Szervezőbizottság alakult

 

A Csizmazia emlékév tervezett programjai

 

A rendezvénysorozat fővédnöke: Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter
A rendezvénysorozat védnöke: Font Sándor a Parlament Mezőgazdasági Bizottságának elnöke
Szervezők: Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ

 

A Szervezőbizottság az alábbi rendezvénysorozat megtartását kívánja megszervezni 2018-ban:


  -  Balatonfüred: megemlékezés Balatonfüred díszpolgáráról, a filatelistáról, bélyegkiállítás, emlékoszlop koszorúzás (2018. március 9.)

  -  Kecskemét: nemzetközi emlék-borverseny Dr. Csizmazia Darab József szőlőfajtáiból (2018. április 13.) A borverseny felhívást ITT TALÁLJA

  -  Budapest (FM Darányi terem): tudományos konferencia, emlékkönyv bemutatója és a borverseny hivatalos eredményhirdetése (2018. május 16.)

  -  Eger: emlékpark kialakítása és megemlékezés (2018. ősz)

A tervezett emlékkönyv szerkesztője: Dr. Hajdu Edit.
A Szervezőbizottság ezúton is szeretné felhívni a szakmai közönség és minden érdeklődő figyelmét a megemlékezés rendezvényeire, a borversenyre és a tervezett programokon való részvételre, ezzel is méltón adózva a nagy nemesítő emlékének.

A Dr. Csizmazia Darab József Emlékév Szervezőbizottsága

 


 

A Magyar Bor Akadémia Életműdíja

A Magyar Bor Akadémia múlt év áprilisában döntött arról, hogy a magyar bor ügyének egy életen át tartó kiemelkedő szolgálata elismeréseként, Életműdíjat alapít. A díjat az Akadémia évente egyszer ítéli oda az arra érdemes természetes személynek, ezzel elismerve annak borszakmai életművét. A magyar szőlészet és borászat területén évtizedeken át végzett kiemelkedő, országos jelentőségű teljesítményért adható erkölcsi elismerést, az erre létrehozott bizottság ítéli oda.

Egyhangú szavazat alapján döntés született a 2017. évi díj odaítéléséről, amelynek eredményeként:

„A MAGYAR BOR AKADÉMIA ÉLETMŰDÍJÁT”
Tiffán Ede
villányi borász kapja.
 tiffan_600_398
Fotó: borespiac.hu

Tiffán Ede a kilencedik generáció tagja, akinek családja 1746 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel Villányban. 1965-ben végezte el a Kertészeti és Szőlészeti Főiskolát Budapesten, majd Villányban szőlész-borászként kezdett dolgozni. A ’90-es évek elején már önállóan a saját szőlőjét művelte, majd feldolgozót és pincét épített. Jelenleg 20 hektáron gazdálkodik, szőlői a borvidék legjobb dűlőiben találhatók. Az ültetvényeken Portugieser, Kadarka, Kékfrankos, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon fajtákat szüretel. Munkájának elismerése sem váratott sokáig, hiszen 1991-ben elsőként lett az „Év Bortermelője”, majd 1999-ben a köztársasági elnök, a „Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjével” tüntette ki. Életútja folyamán kivette részét a társadalmi feladatokból is, nevéhez fűződik a Pannon Bormíves Céh alapítása, a Villányi Borút megszervezése, csakúgy, mint a Magyar Bor Akadémia megalapítása, melynek éveken át alelnöke is volt.
Tiffán Ede életútja, embersége, tudása példaként állhat mindenki előtt, akinek fontos a magyar bor elismerése és felvirágoztatása.

A díj átadására 2018. április 17-én, a Magyar Bor Akadémia által szervezett ünnepségen kerül sor.

 


 

Gálaebéd az Év Bortermelője tiszteletére - 2018. február 4.

lead_600_342

Decemberben 27. alkalommal ítélte oda a Magyar Bor Akadémia hazánk legrangosabb borszakmai elismerését, az Év Bortermelője díjat. A díjazott, Szőke Mátyás mátrai borász tiszteletére pazar gálaebéddel és nagyszabású borkóstolóval készül a Magyar Bor Akadémia. Dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke és az eddigi díjazottak jelenlétében kerül sor az oklevél ünnepélyes átadására, melyet gálaebéd követ. Az ebéd fogásainak elkészítésében az ország legjobb séfjei segédkeznek, Szőke Mátyás borainak illő felszolgálásáról pedig a sommelier szakma jeles képviselői gondoskodnak. Délután a program a korábbi győztesek csúcsborainak kóstolójával zárul.
Szívesen látjuk Önt, és kedves barátait a magyar borkultúra és gasztronómia e jeles ünnepnapján! Tovább...

 


 

A 2017-es Év Bortermelője Magyarországon díj nyertese

 azev_2017_logo_300_300

 

2017. december 7-én 12 órakor, sajtótájékoztató keretében kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2017” cím nyertesét. A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. Ez tehát a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés. Tovább... 

 


 

Borest a Bor Akadémián november 30-án


borest_2017_600_388_1

Az idei évben is várja a Magyar Bor Akadémia a bor iránt érdeklődő nagyközönséget a már hagyománnyá vált Borest a Bor Akadémián programon, ahol a résztvevők megismerkedhetnek az idei Év Bortermelője választás hat jelöltjével és boraival, valamint a XII. Kárpát-medencei Borverseny díjazott tételeivel, mindezt házias gasztronómiával és kulturális programmal fűszerezve. További részletek…

 


 

Az Év Bortermelője Magyarországon 2017 – Íme a jelöltek!


2017_6_jelolt

Generációk és borvidékek nemes küzdelmére számíthatunk az idei Év Bortermelője Magyarországon díj döntőjében, ahol szavazatazonosság miatt a megszokott öt helyett hatan is versenyben vannak hazánk legrangosabb borászati elismeréséért. Tovább...

 


 

XII. Csávossy György Kárpát-medencei Borverseny

karpatmedencei_borverseny_660_400 

A Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Zászlósborok Rendje és a Soós István Borászati Szakképző Iskola elhatározása szerint ez évben is, immár tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyt. Tovább...

 


 

Országos Szőlész - Borász Konferencia

25 éves a Magyar Bor Akadémia
2017. október 26.
Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar, Budapest

header_logo_600_350

 

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Junibor – Fiatal Borászok Egyesülete találkozóra invitálja az ágazat szőlész-borász szakembereit.

Napjainkban sokan egy divatszakmaként gondolnak a szőlészek, borászok munkájára, de tudjuk, hogy a szőlőtermesztés és a borászat számos szakmai részterület elmélyült tudásának összessége. Egy szakembernek valós ismeretekkel kell rendelkezni a talajtan, talajerőgazdálkodás, meteorológia, növényvédelem, szőlő-termesztés technológia, mikrobiológia, analitika, borászati technológia, organoleptika területén, kiegészítve az ágazati szabályozás, közgazdaságtan, munkaszervezés, géptan, kereskedelem, marketing, turizmus területeivel. Felsorolni is hosszú és még nem teljes a felsorolás. További információk...

 


 

Az Év Bortermelője 2016
 
nyertes_2016_galaebed_600_649

 

A Magyar Bor Akadémia 2016. év végén sajtótájékoztató keretében kihirdette az „Év Bortermelője Magyarországon 2016” választás eredményét. A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. Ez tehát a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés.  A 2016-ban az Év Bortermelője Magyarországon cím nyertese: Mészáros Pál a szekszárdi borvidékről. Tovább olvasom…

 


 

Gálaebéd az Év Bortermelője tiszteletére

_ZZS1873

 

Immár sokadik alkalommal a Corinthia Hotel Budapest Bál- és Valetta terem fogadta azt a 320 vendéget akik ellátogatott Mészáros Pál szekszárdi borász köszön-tésére, a tiszteletére rendezett Gálaebédre. Az ünnepi gálaebéden és díjkiosztón díszvendégként részt vett Áder János köztársaság elnök is. Az oklevéllel járó elismerést Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke nyújtotta át a díjazottnak. Tovább olvasom…

 


 

Ismét Borklub!

 2017_1_3hir

 

A 2015-ben útnak indult Magyar Bor-akadémiai Klub továbbra is töretlen sikerrel szolgálja a borászközösséget. A Borklub azzal a céllal jött létre, hogy az akadémikus társak szakmai kérdésekben gondolatokat cserélhessenek és a fiatal borász generáció külföldön szerzett tapasztalataikat, benyomásaikat megoszthassák. Ezúttal Dr. Brazsil Dávid és Zelnik János előadásában hallgathatjuk meg az ausztráliai és új-zélandi borászatokról szóló útibeszámolót. Bemutatkozik a Holdvölgy Borászat és meghallgathatjuk Bíró Lajos élményeit a 2017-es Bocuse d' or lyoni világdöntőről.
Várjuk szeretettel február 27-én a St. Andrea Borbárban 15:00-18:00 között!

 


 

Tagdíj befizetés

 

 MBA_Logo_600_600

Felhívjuk a Magyar Bor Akadémia tagjainak szíves figyelmét, hogy

a 2017-es évi tagdíj befizetés határideje: március 31.

Bankszámlaszám:
Magyar Bor Akadémia
11991102-02135397-00000000
Az elnökség tisztelettel kéri ezen határidő betartását.

 


 
 Gálaebéd az Év Bortermelője tiszteletére - 2017. február 5.

galaebed_2017_lead_600_400

 

Tavaly decemberben 26. alkalommal ítélte oda a Magyar Bor Akadémia hazánk legrangosabb borszakmai elismerését, az Év Bortermelője díjat. Az újdonsült díjazott, Mészáros Pál szekszárdi borász tiszteletére pazar gálaebéddel és nagyszabású borkóstolóval készül a Bor Akadémia. Dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke és az eddigi díjazottak jelenlétében kerül sor a díj átadására, melyet ültetett ebéd követ. Az ebéd fogásainak elkészítésében az ország legjobb séfjei segédkeztek, Mészáros Pál borainak illő felszolgálásáról pedig a sommelier szakma jeles képviselői gondoskodnak. Délután a program a korábbi győztesek csúcsborainak kóstolójával zárul. Szívesen látjuk Önt, kedves hozzátartozóit és barátait a magyar borkultúra és gasztronómia jeles ünnepnapján!. Tovább...

 


 

A 2016-os Év Bortermelője Magyarországon díj nyertese

 

 2016_nyertes_lead

 

Mészáros Pál igazi borász családba született, felmenői közül mindenki szőlővel, borral foglalkozott, dédapja hegybíró volt Szekszárdon. Pál agrármérnöknek tanult, első munkahelyén növénytermesztőként dolgozott, ahol a szőlőrekonstrukciós munkákból maga is kivette a részét. Nem sokkal később, 26 évesen telepítette első szőlőjét, ami megpecsételte sorsát, és borász lett belőle. Ma már több mint 120 hektáron gazdálkodik családjával.