Hírfolyam

 

  

  


 

Megrendült szívvel búcsúzunk!

 

- Elhunyt Thummerer Vilmos, a Magyar Bor Akadémia örökös tagja,

az "Év Bortermelője Magyarországon 1995-ben" díj nyertese-

 

 

Thummerer Vilmos_ff_gyaszhir

 

 

  


 

Fájó szívvel búcsúzunk!

 

- Elhunyt Dr. Bálo Borbála, a Magyar Bor Akadémia tagja,

egyetemi docens, a Szent István Egyetem Szőlészeti Tanszékének korábbi vezetője-

 

Báló Borbála_ff_gyaszhir

 

 


 

Az Év Bortermelője Magyarországon 2021 – A Győztes

logo21

2021. december 2-án 12 órakor, sajtótájékoztató keretében a FELIX Kitchen&Bar hangulatos különtermében kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2021” cím, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét. Tovább...

 

Az ünnepélyes eredményhirdetés fotói megtekinthetők IDE KATTINTVA.

 


 

A XV. Csávossy György Kárpát-medencei Borverseny eredményei

az alábbi linkekre kattintva elérhetők:

Eredmények ABC sorrendben
Eredmények érem és átlagpontszám szerinti sorrendben

 


 

Borest a Bor Akadémián

A Magyar Bor Akadémia hagyományos ünnepi rendezvényének programja

 

Fotók megtekintése


2021. november 25., csütörtök (kapunyitás: 17.30)
Pesti Vigadó – 1051 Budapest, Vigadó tér 2.

_SZS8002

 

A Magyar Bor Akadémia több mint két évtizede elkötelezett képviselője a hazai borkultúra fejlesztésének. Tagjai a szőlész- és borász szakma elismert és nagy tudású, hiteles képviselői, valamint a magyar társadalom értékes, megbecsült személyiségei.
Hosszú évek óta szervezzük a Borest a Bor Akadémián rendezvényt, amely két ünnepi programelemre épül:

 

Az est házigazdája: Miklósa Erika operaénekesnő, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli tagja.

 

Az esemény nyilvános, a Bor Akadémia tagságán kívül a borkultúra iránt érdeklődő minden kedves vendéget szívesen látunk!

Hiszünk abban, hogy a borest méltó környezetet biztosít az Év Bortermelője díj öt jelöltjének és a határon túli magyar borászok bemutatkozására, kiváló boraik kóstolására.

 

A részvételi díj bruttó 15 000 Ft/fő, amely átutalással a Magyar Bor Akadémia 12010501-01599242-00100007 számlaszámára (Raiffeisen Bank Zrt.) előre fizetendő.
(Az ár tartalmazza a korlátlan borkóstolást, a büfévacsorát és a részvételi lehetőséget a kísérőprogramon.)

A Magyar Bor Akadémia tagjainak a rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

 

JEGYVÁSÁRLÁS IDE KATTINTVA
(2021. november 21. 21.00 óráig!)

 

 A vendégek színvonalas szórakoztatásáról Miklósa Erika operaénekes és kísérete gondoskodik.

 

Miklósa Erika

 

 

A résztvevőknek a borokhoz és az alkalomhoz illő gasztronómiát felvonultató büfévacsorával is kedveskednek a szervezők.

  


Az Év Bortermelője Magyarországon 2021 – Íme a jelöltek!

 

 

Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék)
Günzer Tamás (Villányi borvidék)
Ipacs Szabó István (Villányi borvidék)
Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék)
Nyúlné Dr. Pühra Beáta (Etyek-Budai borvidék)

 

2021es jeloltek_v2

2021-ben is sor kerül az Év Bortermelője Magyarországon díj kiosztására, melynek jelölési szakasza lezárult. Több, mint 250 szakmabeli véleményének beérkezése után a Magyar Bor Akadémia összesítette az eredményeket és kihirdette az 5 legtöbb szavazatot kapott termelőt, akiknek valamelyike fogja elnyerni a méltó kitüntetést. Tovább... 

 

Az idei évben bízunk benne, hogy a pandémiás helyzet is engedi, hogy hagyományainkhoz híven bemutatkozhassanak a jelöltek november 25-én, a Borest a Bor Akadémián rendezvényen, melynek helyszíne a Pesti Vigadó.

  


 XV. Csávossy György Kárpát-medencei Borverseny

 

2021. november 24., Budapest

 

FELHÍVÁS

 

Kedves Bortermelő Kollégák!

 

A már szép hagyománnyá érett rendezvényünk, a határon túli, magyar, bortermelő kollégáink találkozója és boraik versenye, a pandémia miatti egy év kihagyást követően idén ismét folytatódik. A Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Zászlósborok Rendje és a Soós István Borászati Szakképző Iskola együttműködésével, immár tizenötödik alkalommal rendezi meg a Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyt.

 

A borversenyre 2021. november 24-én kerül sor a Soós István Borászati Szakközép Iskola Tangazdaságában, amelyet 100 pontos rendszerben, terveink szerint három, esetleg négy bizottságban bonyolítunk le. A zsűriben nem csak magyarországi szakemberek, hanem a nevezők, a határon túli borászok közül is többen részt vesznek.

 

Az elmúlt években született döntés és a pozitív tapasztalatok nyomán, idén is külön kategóriába sorolva kerülnek minősítésre az „alternatív technológiával” készített borok, mint az öko, a bio, a biodinamikus, a narancs és a „kénmentes” – nagyon alacsony kénessav használattal készült – bortételek.

 

A nagyközönség számára mind a verseny borai, eredményei is bemutatásra kerülnek 2021. november 25-én, mint két esztendővel ezelőtt, különösen rangos helyszínen a Pesti Vigadóbana „Borest a Bor Akadémián” rendezvényen, ahol az „Év Bortermelője Magyarországon” díj ez évi jelöltjei személyesen mutatják be és kóstoltatják boraikat.

 

A versenyről tudni érdemes még, hogy a borok nevezése ingyenes, de csak palackos borokat fogadunk. Tekintettel a határon keresztül történő szállítás nehézségeire, mintánként 3-3 palackot kérünk a nevezőktől.

 

A minták Budapestre szállításában igény és lehetőség szerint próbálunk segíteni!

 

Ez ügyben a Magyar Bor Akadémia részéről Módos Péter kereshető (telefon: +3670 501 5638).

 

A jelentkezési lapot IDE KATTINTVA TUDJA LETÖLTENIamit kérjük minden esetben faxon vagy e-mailen legkésőbb

2021. november 15-ig előre eljuttatni a szervezők részére, valamint kérjük mellékelni a minták mellé is!


 
 


 

Szomorú szívvel búcsúzunk!

 

Elhunyt Pusztai István Miklós,

a Magyar Bor Akadémia alapító tagja

 

 

 Pusztai Istvan

 

Temetése 2021. szeptember 8-án 11 órakor lesz a paloznaki katolikus temetőben.

Szentmise István lelki üdvéért: 2021. szeptember 15-én 17 órakor

a Városmajori Jézus Szíve-templomban

 

Pusztai István gyászjelentése

  


 

„Év Bortermelője Magyarországon 2020” díjátadó gálaebéd

 

Átadtuk az oklevelet Borbély Tamás borásznak, valamint gálaebéddel és nagyszabású borkóstolóval ünnepeltük meg a díjazottat, idén a Gundel Palota Báltermében, valamint hangulatos kerthelyiségében.

 

001

 

Borbély Tamás nyolc évnyi jelöltség után részesült a borszakma Kossuth-díjának is gyakran nevezett elismerésben. Díjazása azért is különleges, mert ő az első borász, aki a Badacsonyi borvidékről elnyerte ezt a rangos kitüntetést, és egyúttal ő az eddigi legfiatalabb "Év Bortermelője" cím birtokosa is.

 

025

 

Szívből gratulálunk ezúton is Tamásnak!

 

Fotó galéria megtekintése

 

  


 

 

Díjátadó gálaebéd

 

Borbély Tamás
az „Év Bortermelője Magyarországon 2021” borász tiszteletére

 

Bár a pandémia miatt a már hagyománynak számító "Év Bortermelője" Gálaebéd megrendezése most nyári időszakban, de idén is ünnepélyes keretek között kerül rá sor.

A díjazott, Borbély Tamás borász tiszteletére pazar gálaebéddel és nagyszabású borkóstolóval készül a Magyar Bor Akadémia. 

 

Idén július 11-én, vasárnap 10.30 órakor, ÚJ HELYSZÍNEN, a Gundel Palota kerthelyiségében rendezzük meg a díjátadót.

 

gundel kert

 

A rendezvény állófogadással kezdődik 11 órától, melynek során vendégeink másfél órás időtartamban, apró koktél-falatkák fogyasztása mellett élvezhetik a korábbi "Év Bortermelője" díj nyertes borászainak, valamint a 2020-as év jelöltjeinek remek borait.

 

etelek_hirlev

 

 

Ezt követően veszi kezdetét az ünnepélyes oklevél átadás, valamint kulturális programokkal is szórakoztatjuk a közönséget, majd az ültetett formában bonyolított ebéd négy fogása következik. A fogások az „Év Bortermelője” boraira komponálva, a Gundel Étterem kiváló séfjeinek közreműködésével készülnek. A fogások ideje alatt a szintén badacsonyi kötődésű Happy Dixieland Band tagjai alkotta kvartett formáció zenél majd nekünk, és Bakonyi Marcell basszbariton operaénekes hangja is felcsendül.

A körülményekre való tekintettel az idei évben szűkebb körben fogunk ünnepelni, így a megszokott több száz helyett csak limitáltan álltak rendelkezésre a jegyek, melyek akadémiai tagjaink között hamar el is keltek.

 

 

 


 

Isten Veled Matyi bácsi!

 

- Elhunyt Szőke Mátyás, a Magyar Bor Akadémia tagja,

az "Év Bortermelője Magyarországon 2017-ben" díj nyertese -

 

Szoke Matyas gyaszhir

(kép forrása: Mátrai borvidék | Vető Gábor) 

 

Szőke Mátyás, vagy ahogyan sokan emlegetik, a Mátra Nagy Öregje június 21-én elaludt, s végérvényesen az utódaira bízta a családi pincészetet. Családja több generációra visszamenőleg foglalkozott szőlőtermesztéssel, munkaszeretetét is felmenőitől örökölte. Borkészítéssel a '70-es évek óta foglalkozott, borait már a '80-as évek közepén kezdte palackozni és elsők között vitte jóhírét a Mátrai borvidéknek, és világított rá a borvidékben rejlő lehetőségekre. Országos és nemzetközi versenyeken egyaránt sikereket ért el boraival.

 

Járt Új-Zélandon, Dél-Afrikában, valamint Kaliforniában, ahonnan nem csak emlékekkel, hanem komoly szakmai tapasztalatokkal tért haza. 2017-ben először lett mátrai borászként az Év Bortermelője.

 

Mérnöki hozzáállása, precizitása jellemző volt munkájára. A pincehigiéniára, a borok minőségére kényes szakember így foglalta össze tapasztalatait: „Jó bort készíteni nem sokkal munkaigényesebb, mint rosszat, csak oda kell figyelni.” Tudását és bölcsességét szerencsére még az unokájának és a családjának át tudta adni, így ők viszik tovább az örökséget.

 

"A bor különleges termék. Lelke van, egyénisége, története és történelme, még a palackban is fejlődik, először szebb lesz, majd bölcsebb, és a végén meghal. A gyümölcs megrothad, a virág elhervad, az étel megromlik - a bor az egyetlen olyan "termék", amely elmúlásában is emberi..." - Szőke Mátyás

 

Szeretettel őrizzük emlékét, nyugodjék békében!

 

Szőke Mátyást június 30-án, szerda délután 16 órakor helyezik végső nyugalomra a Gyöngyöstarjáni Temetőben.

 

 


 

Szepsy István megkapta a Magyar Bor Akadémia "Életműdíját"

 

SZPY_8920

(kép forrása: Dékány Tibor) 

 

Magyar Bor Akadémia Életműdíj Bizottsága 2020. év elején döntött a díjazott személyéről, aki Szepsy István mádi borász lett.

A díjátadót a pandémiás helyzet következtében a tavalyi évben háromszor halasztotta el az Akadémia, így 2021. június 21-én, Encsen, az Anyukám Mondta Étteremben nyílt lehetőség, szűk szakmai körben a díjátadó ünnepség lebonyolítására.

 

beszedek

(kép forrása: Dékány Tibor) 

 

A Magyar Bor Akadémia az elmúlt közel 30 évben fölvállalt feladatai közül az egyik első, és azóta is kiemelkedő fontosságú „az Év Bortermelője Magyarországon” elnevezésű díj fenntartása, és a cím odaítélése évről évre. A borszakma Kossuth-díjának is gyakran emlegetett díj, és a díjazottak máig tartó névsora valóban tiszteletet és elismerést vívott ki. Az évek azonban gyorsan peregnek, és az eltelt közel egy emberöltővel felnőtt az új generáció és az elődök szépen adják át staféta botot.

 

Ennek következményeképp fogalmazódott meg a Magyar Bor Akadémia tagságában egy új, egy életműdíj alapításának gondolata, amelyet Tiffán Ede és Garamvári Vencel után, most Szepsy István vehetett át.

 

Az „Életműdíjjal” szeretnénk megtisztelni és példaként állítani azokat, akik az életüket, egész pályájukat töltötték kiemelkedő módon a magyar bor szolgálatában.

 

A díjat az erkölcsi elismerés mellett egy méltó megjelenésű, merített papír oklevél és egy bronz és gránit kisplasztika egészíti ki, amit a Hódmezővásárhelyen alkotó szobrász, Návay Sándor készített el.

dij

(kép forrása: Dékány Tibor)

 

Magyar Bor Akadémiai tagság javaslatára, az Életműdíj Bizottság 2020-ban az elmúlt több, mint fél évszázados borvidéki és saját pincészeti, Tokaj felemelkedéséért végzett munkájáért, a Magyar Bor Akadémia életműdíját Szepsy Istvánnak adományozza.

 

 

Szepsy István 1951-ben született Bodrogkeresztúron, a Sárospataki Református Gimnáziumban érettségizett, a Kertészeti Egyetemen 1976-ban végzett, majd Mádon dolgozott főkertészként egészen 1990-ig.  A szocialista nagyüzemi munka mellett és munka után már a saját birtok kialakításán is dolgozhatott, itt volt lehetősége a minőségi termesztésre, a termesztéstechnológia finomítására.

 

1997-ben társával, Anthony E. Hwanggal ketten létrehozták a Királyudvart, ami a maga 100 hektárjával a világ egyik legnagyobb édes bort termelő birtoka lett. Óriási szakmai lehetőség volt, de emellett fix fizetés is, ami kellett ahhoz, hogy tovább léphessen a saját pincével.

 

Már akkor a saját útját járta, és elindul a hozamkorlátozás, a száraz tokaji borok irányába. Külföldön tanulmányozta a szőlőtermesztést és borkészítést. Valamikor 1992 nyarán érett meg a felismerés, hogy a rendszert nem lehet toldozgatni, hanem alapvetően más rendszerben kell gondolkozni. Olyanban, amilyen a XVIII. századig jellemezte a tokaji szőlőtermelést. Magas hegyen, köves területen, öreg szőlőtőkéken, kis hozamokkal, tápanyag utánpótlás nélkül. További munkáját ennek szellemében végzi azóta is.

 

Szepsy István kezdeményezésére, 2005 óta létezik a Mádi Kör Bor-eredetvédelmi Egyesület, amely a borvidék egy negyedét, Mád Hegyközség területét öleli fel, amelyre termelési szabályzatot is kialakítottak.

 

A családi pincészetben csak a furmintra építenek minden kategóriában - ennek felismeréséhez közel 30 év kellett. A dűlőkben gyorsabban ment az előrelépés, pedig „csupán” 17 éve kezdték el a furmint szelekcióját, pár éve pedig az egyedszelekciót is, hogy mindent erre tegyenek fel.

Bor világmárkát építenek, amely az ország számára is előnyöket hordoz.

 

„A természeti adottság és a hagyomány alapján nem lehet más, nem engedhetjük meg magunknak, hogy más célt tűzzünk ki” – mondja Szepsy István.

 

VT_Szepsy_Istvan_eletmu4

(kép forrása: www.gourmetriporter.hu| Velkei Tamás)

 

Szepsy István munkássága elismeréseként számos rendkívül értékes díjat kapott.

Ezek közül pár, hogy csak a legjelentősebbeket említsük:

 

„A magyar borkutúra újrateremtésében, a tokaji bor hírnevének terjesztésében végzett tevékenységéért” 1999-ben a Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjét kapta meg.

2001-ben, a Tokaji borvidékről elsőként, a Magyar Bor Akadémia az „Év Bortermelőjének” választotta.

2009-ben „Borászok Borásza”, majd 2010-ben és 2013-ban, tehát két ízben is elnyerte a Prestige Reserve Klub által alapított Prestige Award-ot, az adott évben a legnagyobb presztízzsel rendelkező borászat díját.

 

Magyarország köztársasági elnöke 2012-ben a Magyar Érdemrend középkereszt polgári tagozata kitüntetést adományozta Szepsy István borász, a Szepsy Kft. ügyvezető igazgatója részére, a minőségi bortermelés fejlesztéséért, a méltán világhírű tokaji borágazat érdekében végzett több évtizedes, határainkon túl is nagyra becsült munkássága elismeréseként.

 

Stephen Brook, a világ egyik legismertebb és tekintélyes szakírója által készített Wine People című könyve a világ leghíresebb borászai között említi, és a 2001-2002-es Birtokok és borok című könyv az egyetlen ötcsillagos birtokként regisztrálja Magyarországon.

 

2013 novemberében „az éveken át tartó kitartó munka, és a fejlődés iránti elkötelezettség elismeréseként”, a Comói-tó partján, a Villa d’Este luxushotelben tartott World Wine Symposiumon (VDEWS) átadták a „Les Seigneurs du Vin” (magyarul a Bor Urai névre keresztelt) díjat, amelyet a borászok Oscar-díjának tekinthetünk, s ezt – másodikként a világon – Szepsy István kapta meg.

 

2019. november 8-án első magyar borászként Walter Scheel éremmel tüntették ki. „Azt a rendkívüli hozzájárulását szeretnénk méltatni, amivel a tokaji borok fejlődését és nemzetközi ismertségét segíti – az innovációs képességét, a mérceként szolgáló minőségfelfogását, röviden: az Ön meghatározó szerepét a világ egyik legjelentősebb borvidékének újraélesztésében” – olvasható a levélben.

 

Mostantól pedig a Magyar Bor Akadémia életműdíja is gazdagítja Szepsy István életének és munkásságának elismeréseit.

 VT_Szepsy_Istvan_eletmu2

(kép forrása: www.gourmetriporter.hu| Velkei Tamás)

 

Az ünnepélyes díjátadó eseményt személyes jelenlétével dr. Nagy István agrárminiszter úr is megtisztelte.

 

A díjátadó ünnepséget Csézy, énekesnő nyitotta meg, illetve zárta egy-egy gyönyörű dallal.

 

VT_Szepsy_Istvan_eletmu_Csezy

(kép forrása: www.gourmetriporter.hu| Velkei Tamás)

 

A díjazott méltatása (Keményné Koncz Ildikó, a Magyar Bor Akadémia főtitkára) után az „Életműdíjat” dr. Nagy István agrárminiszter úr és Zilai Zoltán, az MBA elnöke adták át Szepsy István mádi borásznak.

 

VT_Szepsy_Istvan_eletmu3

(kép forrása: www.gourmetriporter.hu| Velkei Tamás)

 

Az esemény fényét emelte, hogy Szepsy István remek boraira hangolva az Anyukám Mondta kiváló séfje, Dudás Szabolcs, valamint Dudás Szilárd és csapata nagyszerű menüsort prezentált.

 

Velkei Tamas_ebed

(kép forrása: www.gourmetriporter.hu| Velkei Tamás)

 

Szepsy István a díj átvétele után megosztotta a jelenlévőkkel jövőbe tekintő gondolatait, mely szerint „Az a dolgunk, hogyha eddig egyedi borokat készítettünk, akkor ezután még egyedibbeket készítsünk!”

 

VT_Szepsy_Istvan_eletmu1

 

(kép forrása: www.gourmetriporter.hu| Velkei Tamás) 

 


 

Gyászhír - május 15-én elhunyt Szeremley Huba,

a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli tagja

 

Szeremley Huba_gyaszhir

(kép forrása: hang.hu | Tóth Tibor) 

 

Borász, üzletember, balatoni és világ körüli vitorlázó, s egy életen keresztül kalandor: elhunyt Szeremley Huba.

Jásdi István, csopaki borász, akadémiai tagtársunk megemlékezése a magyar üzleti és borászvilág különleges személyiségéről:

 

"Meghalt Szeremley Huba. Legenda volt már életében. Legendás történetek és vagyon-legenda fűződött a nevéhez. Ő volt, aki fiatalemberként bohócot csinált a Varsói Szerződés határ- és légvédelméből.

Disszidálása után Burgenlandból kisrepülőgépen szállt le valahol a Sopron környéki országúton, hogy magával vigye családját, mielőtt riadóztathatták volna a szerveket. Felszabadító hír volt. Röhögtünk a rabtartókon.

 

Közel-keleti és afrikai kalandjainak, üzleti sikereinek, vagyonának történetét saját magától hallhattuk. Hazatérése után Badacsonyban telepedett le. Borászatot alapított, amikor errefelé nem volt divat.

 

Állandóan olyasmit csinált, amivel meglepte a környezetét. Szőlőterületeket vásárolt, amikor mindenki eladni akart. Régi fajtákhoz, a Kéknyelűhöz és a Budai Zöldhöz vagy a Bakatorhoz meg ismeretlen újakhoz, a Zeuszhoz nyúlt, amikor ezek már-már eltűntek az országból. Az összefogást hirdette, amikor a Kádár-kor rosszemlékű közösködése után mindenki maga akart boldogulni. A badacsonyi termelők összefogását hirdette legnépszerűbb bora, a Szemelt Rizling. A minőséget hirdető magyar borászok egyesületének, a Pannon Bormíves Céhnek alapítója volt.

 

Aztán amire követők álltak mögé, Huba már szembe jött. Nagyszerű éttermet nyitott a hegy oldalában. Sokat tett a szürkemarha- vagy a vízibivalycsordák visszatelepítéséért.

Általában csak elindította a dolgokat. Aztán ráunt vagy mifene. A működtetés, mint a legtöbb kivételes képességű embert, talán nem is érdekelte.

 

Egy időben politizálni kezdett. Torgyán József mellett tűnt fel. Nevét kapcsolatba hozták a Duna-parti kisgazda székház eladásával.

 

Sakkozott. Általában ugyanazzal a partnerrel. Vitorlázott hol a Balatonon, hol az óceánon. Hetvenesen is fiatalos volt. Negyedik házasságában élt és boldogan üdvözölte ötödik fia – Koppány – születését. A lélekvándorlásban reménykedett. Hogy Ő Koppányban… Születésnapját balatoni hajóján, a Vénusz II-n a víztől rettegő cigánybandával ünnepelte.

 

Az elmúlt évtizedben eltűnt a szemünk elől. Eladta a badacsonyi birtok legszebb darabjait. Ritka találkozásainkkor mérhetetlen lehangoltságot mutatott. Végül a maradék birtokot Laci fia vette át.

Huba egyre nehezebb helyzetekbe sodródott, az igazságszolgáltatás elé került, egészsége is leromlott. Néhány hete, amikor Lacit kérdeztem édesapja állapota felől, már nagyon pesszimista volt.

 

Május 15-én halt meg, 81 éves korában.

 

Szeremley Hubával nagy formátumú barátot veszítettünk el.

 

Egy magyart, aki maga alakította a sorsát egy olyan korban, amikor legtöbbünk nem tudott kitörni a ránk kényszerített rendszerből. Olyan kollegát, akinek ötleteire, munkájára oda kellett figyelnünk akkor is, amikor láttuk, nem ő fogja ezeket végigvinni.

 

Talán utolsó képviselője volt egy nem is 20., de 19. századi magyar embertípusnak, a dzsentrinek. Nagy hibákkal, de sokkal nagyobb erényekkel. Életéből, sorsából tanulnunk kellene."

 


   

Zelnik József - Szőlőhegyi beszéd

 

Orosz István, A darázs_kicsi

 

Hegybevezető

 

Innen, a szőlőhegyről minden másképpen látszik, és itt más a hang, más a hangnem és a hangsúly. Az országút is kisebb innen, a közeli dűlőutak pedig felértékelődnek, főleg a jó bort termő dűlők. Így helyreáll itt az az egyensúly, ami a világból hiányzik már régóta, vagy sohasem volt, csak aranykor-sugaras álmainkban. Az ember egész életében öntudatlanul is a hegy felé tart, vagy ha nem, elnyeli a mocsár, s a létezést mocsárlényként szemléli, nyálkásan, maszatosan lelkileg is. Nem lehet azt úgy, hogy az ember elhatározza, hogy felmegy a hegyre. Előbb pokolra kell menni, legalább is a létezés tág tereit meg kell előbb ismernie. Meg kell tapasztalni előbb például a tengerlétezést. Amíg nincs tengerlelkünk, ne induljunk fel a hegyre. Megölhet a légszomj, vagy észre se vesszük, hogy a hegy felé tartunk. Sivár lélekkel úgy túlmehetünk a hegyen, mint páncélosok idegen tájakon. Közben azt se tudjuk, mitől zihál a szív, s mitől zsibbad a lélek.

 

Emlékszem, fiatal koromban is jártam már itt a szőlőhegyen. Lányok kísértek és az akkori ízlésnek megfelelő borokat ittam. Friss-gyümölcs ízű lányok és öregedő hatású régi stílusú furmintok. Sokat változott a világ és érdekesen. „Hagyján”, hogy a lányok lettek öregedőek és a borok friss ízűek a vendég fajélesztők szerelmétől. Nekem már túlságosan frissek. Tokaj méltóságos ódon világához képest például művien üdítőek. Minden túlszalad mostanában rajtunk, nemcsak az idő, az ízlés is, és itt állunk úgy, mintha valami perverz időutazásos rémálom mozgatna bennünket akaratunk és vágyaink ellenére. Úgy, mint egy rossz álomban, ahol olyan területeken és úgy csúszkálunk, hogy fogalmunk sincs, hogyan állíthatnánk meg ezt a mozgást. Például ezt a sodródást az európai politikában és a kultúrában.

 

Innen a szőlőhegyről rálátok egy régi temetőre. Ez nem olyan, mint öreg falvak őslakóinak porladó csontjait őrző tisztelethelye. Ez nyugtalanító, ebben a temetőben halott kánonok vannak eltemetve és nem nyugszanak. Nem tudnak, mert van. amelyiket élve temették el, van, amelyik öngyilkos lett világidegenséges világfájdalmában. Éjszaka néha hallom, ahogy az élve eltemetett kánonok sírnak. Nem úgy, mint az élők, hanem mint az élő-holtak.

 

Éjszakánként egy régi kísértet azzal a tétellel házal, hogy kísértet járja be Európát. Milyen kínos tud lenni az, amikor már egy radikális kánon-kísérlet is csak kísértet. Nagy „bátran” körbe is táncolják és rugdossák az alattomosan működő tabuk előtt különben meghunyászkodó szellemek. Neofita kánon-kanonokok, az örök korrektség inkorrekt félremagyarázói, vagy új félkeresztények, akik Jézust is kioktatnák arról, hogy mi a szeretet, valamint a haza kánonszimbólumaival házalók.

 

Ha hallom (lentről) ezt a „mulatást”, ezt a kánon-karnevált, óbort nyitok. Ha az óbor jó, akkor sok hazugságot győzött le és még több igazságot ismer. Talán ezért is mondják, hogy borban az igazság, és nemcsak azért, mert az ember, ha iszik, kimondja az igazságot. Milyen igazság az, amit csak a részeg mer kimondani. Gyáva ember gyáva igazsága, ami méltatlan a jó borhoz is, ha azt ivott.

 

Jó bor és jó igazság kísértet-elhárítás. Saját élősködő kísérteteinket is elűzi. Azt a kísértetet is, ami a szolgaság és a szolgálat között lődörög.

 

Innen a szőlőhegyről másként látszik, ki kit szolgál és mi a szolgálat. Csak fel kell nézni az égre és hallgatni a dalt, hogy Csillagok, csillagok, szépen ragyogjatok, / A szegény legénynek utat mutassatok!

 

Talán tényleg csak a csillagok tudják. Talán csak egy új kozmológia és kozmogónia hozhatja el az új kánont.

 

Talán.

 

Itt a szőlőhegyen addig is őrizzük a szőlőt, a termést és így a teremtést, s amíg lehet magunkat.

 

A szerző etnográfus, író, az MMA rendes tagja

 

 


    

Titkársági változások

 

2021. február 1-jétől a Magyar Bor Akadémia titkársága átköltözik a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának Fehérvári úti irodájába, és a titkársági feladatokat Pesti Eszter látja el. Természetesen az elnökség, illetve a székhelyünk továbbra is változatlan marad, a levelezési címünk azonban februártól az alábbira változott:

 

1119 Budapest, Fehérvári út 84/A. 4. emelet

 

A váltással a titkársági tennivalók egy kézbe kerülnek, az ügyintézés még gördülékenyebb lesz és nem utolsó sorban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és az Akadémia közötti kapcsolat is szorosabbra fűződik.

 

A vírushelyzet és a korlátozások miatt egyelőre bizonytalan, hogy mikor tudjuk megszervezni „Az Év Bortermelője” gálaebédet, de amennyiben a járványügyi szituáció engedi, és nyugodt szívvel megtehetjük, akkor természetesen ez az esemény sem marad el teljesen.

 


    

Az Év Bortermelője Magyarországon 2020 – A Győztes

  2020asÉBT_alternativ_logo

2020. december 4-én 12 órakor, online sajtótájékoztató keretében kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2020” cím, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét. Tovább...

 


   

Az Év Bortermelője Magyarországon 2020 – Íme a jelöltek!

  2020as-jeloltek

2020-ban is sor kerül az Év Bortermelője Magyarországon díj kiosztására, melynek jelölési szakasza lezárult. Több, mint 300 szakmabeli véleményének beérkezése után a Magyar Bor Akadémia összesítette az eredményeket és kihirdette az 5 legtöbb szavazatot kapott termelőt, akiknek valamelyike fogja elnyerni a méltó kitüntetést. Tovább...

 


   

November 5-én elhunyt Dr. Csizmadia László

a Magyar Bor Akadémia alapító tagja

 

  Csizmadia_Laszlo_500_651
(kép forrása: uni-bge.hu)

 

Dr. Csizmadia László a BGF KVIK nyugalmazott főigazgatója a Magyar Bor Akadémia alapító tagja, az idei évben díjazottja a Magyar Vendéglátók Ipartestülete által alapított rangos szakmai elismerésnek, a Gundel Károly-díjnak.

Elhunyt Tagtársunk a BGE KVIK jogelőd intézménye, a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskola főigazgatójaként alkotott 1993 és 2002 között. Szívügyének tekintette a kárpát-medencei és a magyar kulturális hagyományokat, ezek hatását az idegenforgalomra, vendéglátásra és a borkultúrára. 

Csizmadia László gyászjelentését itt olvashatja.

 


 

Két év után ismét interjút adott Szepsy István


szepsyk_960_1280

Fotó Forczek Ákos 

 

A Magyar Bor Akadémia 2020-ban Életműdíjat adományozott Szepsy Istvánnak „több, mint fél évszázados borvidéki és saját pincészeti, Tokaj felemelkedéséért végzett munkájáért”. A köztiszteletnek örvendő mádi borász nem tudta átvenni az Országgyűlés Elnöke által átnyújtandó elismerést, és hosszú ideje nem is állt a nyilvánosság elé. Most, néhány hónappal később, a Magyar Bor Akadémia és Budapest Borfesztivál szervezői felkérésének eleget téve megragadtam az alkalmat és megkérdeztem Szepsy Istvánt, hogy folytathatom-e két évtizede megkezdett faggatását. Igent mondott. Telefonon zajlott beszélgetésünkben változásról, krízisről, generációváltásról, a minőség üldözéséről és az eddigi legkülönlegesebb aszúról is szó esett. Tallián Hedvig teljes interjú...

 


  

 "A természetben nincs derékszög, csak az ember agyában"


koch_riport_960_641

 

Koch Csaba, 2019 Év Bortermelője boldog szőlők gazdája. Kicsit szokatlan szőlőtermesztő módszere elgondolkodtató lehet nem csak a laikusok, hanem a többi gazda számára is. Többek között erről beszélgetett vele Velkei Tamás, a Gourmet Riporter újságírója. Tovább...

 


  

 Isten veled Gyurka bácsi!
Elhunyt Dr. Bálint György a Magyar Bor Akadémia alapító alelnöke


Balint_Gyorgy_910_1365

Bálint György, az ország „Bálint Gazdája” 1919. július 28-án született, szülei Gyöngyöshalmajon, a mai Halmajugra területén gazdálkodtak. Az elemi és a középiskolát Gyöngyösön végezte, és a családi indíttatás az akkori magyar királyi Kertészeti Akadémiára vezette, ahol megszerezte első diplomáját 1941-ben. 
Ebben az évben, fiatalon elhunyt az édesapja, ezért a családi gazdaságot neki kellett átvennie és tovább vinnie. Több mint egy év elteltével behívták munkaszolgálatra, ahonnan koncentrációs táborba vitték. A holokauszt során egy testvérét kivéve az egész családját megölték. 1945-ben, szabadulása után visszatért a szülői házba, és hozzálátott a családi gazdaság újjáélesztéséhez, de a kommunista hatalomátvétel után elvették a földjeit. Ezután úgy döntött, ismét tanulni fog, és újabb diplomát szerzett a Magyar Agrártudományi Egyetemen 1948-ban. Kuláknak bélyegezve nehezen talált munkát, a megélhetésért mindent elvállalt a kertgondozástól az iratrendezésig. 
1953-ban kinevezték a Mányi Állami Gazdaság főagronómusává, ahol 9 évet töltött el. 1959-ben doktori címet szerzett, 1967-ben lett a Kertészet és Szőlészet főszerkesztője, és megalapította a Kerti Kalendárium, a Kertbarát Magazin és a Kertgazdaság című lapokat. A szaklapok szerkesztőségéből 1981-ben ment nyugdíjba. Erről az időszakról egyik interjújában így nyilatkozott: „A kertészeti magazinoknál töltött 16 évem hosszú életem egyik legeredményesebb időszaka.” 
Mindössze egy napja volt nyugdíjas, amikor megkeresték a televíziótól az akkor formálódó Ablak című közéleti műsor ötletével. Igent mondott, és ezzel elkezdődött televíziós karrierje, ami több mint 20 évig tartott. Itt vált az ország Bálint gazdájává, igazi kertészeti népművelővé, amivel fantasztikus ismertségre tett szert. Nyugdíjas évei alatt nemcsak televíziózott, hanem több mit 30 szakkönyvet írt és számos szakmai társaságban, egyesületben, akadémián töltött be különböző posztokat, valamint oktatott is. Több heti- és napilapban rendszeresen publikált. Egyik emblematikus sorozata a Nők Lapja „Kedves Húgom!” című rovata volt. 
1996-ban megszerezte a mezőgazdasági tudományok kandidátusa tudományos fokozatot. Néhány éve, elfogadva a kor kihívását, áttért az online újságírásra. Létrehozta és működtette a bálintgazda.hu honlapot, haláláig.

Számos elismerést kapott hosszú, kimagasló szakmai munkájáért.

• SZOT-díj (1988)
• Táncsics Mihály-díj (1990)
• Aranytoll (1998)
• a Magyar Érdemrend tisztikeresztje (2005)
• A Hajléktalan Emberért díj (2009)
• Budapest díszpolgára (2009)
• Hazám-díj (2017)
• Prima Primissima díj (2017)
• Magyar Szabadságért díj (2018)
• 2018-as Az év agrárembere-életműdíj (2019)

Emlékét örökre megőrizzük!


Dr. Bálint Györgyöt 2020. július 14-én 11 órakor helyezik örök nyugalomra Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
A temetés nyilvános, a gyászoló család kérése, hogy a koronavírus járványra való tekintettel mellőzzék a személyes részvétnyilvánítást.

 


  

 Életműdíj 2020


szepsy_nagy

(Kép: www.szepsy.hu)

 

A Magyar Bor Akadémiai tagság javaslatára az „Életműdíj Bizottság” 2020-ban az elmúlt több, mint fél évszázados borvidéki és saját pincészeti, Tokaj felemelkedéséért végzett munkájáért, a Magyar Bor Akadémia életműdíját Szepsy Istvánnak adományozza Tovább...

 


 

Gálaebéd az Év Bortermelője tiszteletére - 2020. február 9.

 

galaebed_2019_fooldal_kep_910_202

2019. decemberben 5-én, 29. alkalommal ítélte oda a Magyar Bor Akadémia hazánk legrangosabb borszakmai elismerését, az Év Bortermelője díjat. 
A díjazott, Koch Csaba borász tiszteletére 2020. február 9-én pazar gálaebéddel és nagyszabású borkóstolóval készül a Magyar Bor Akadémia. 
Dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke és az eddigi díjazottak jelenlétében kerül sor az oklevél ünnepélyes átadására, melyet gálaebéd követ. 
Az ebéd fogásainak elkészítésében az ország legjobb séfjei segédkeznek, Koch Csaba borainak illő felszolgálásáról pedig a sommelier szakma jeles képviselői gondoskodnak. Délután a program a korábbi győztesek csúcsborainak kóstolójával zárul. 
Szívesen látjuk Önt, és kedves barátait a magyar borkultúra és gasztronómia e jeles ünnepnapján! Tovább...


 

A 2019. Év Bortermelője Magyarországon díj nyertese

 

 logo19

2019. december 5-én 12 órakor, sajtótájékoztató keretében kihirdették a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét. A Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon” cím nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. Tovább... 


 

Beszámolók a 2019 őszi programjainkról

Borest_2019_1200_800


A Magyar Bor Akadémia tagjai rendszeresen vesznek részt szakmai kirándulásokon,
 hogy minél több hazai és külföldi borászatot személyesen is megismerhessenek. Az idei őszi kirándulás során a Fertő-tó környékén működő borászatokat látogatták meg a szakemberek. https://borespiac.hu/2019/11/11/a-bor-akademia-a-ferto-to-tuloldalan/  

  

Októberben harmadik alkalommal került megrendezésre az Országos Szőlész-Borász Konferencia. A nagy érdeklődést keltő, hiánypótló szakmai esemény központi témája a klímaváltozás volt. https://borespiac.hu/2019/11/21/a-harmadik-orszagos-szolesz-borasz-konferencia/  

 

November 22-én nagy sikerrel és felemelő hangulatban zajlott a Borest a Bor Akadémián esemény, ahol személyesen mutatkozott be az idei „Év Bortermelője” megmérettetés hat jelöltje.  A mintegy 220 vendég a jelöltekkel való beszélgetés, valamint az utána kezdődő borkóstoló során megismerkedhetett a borászokkal és boraikkal. Az új helyszínt a Pesti Vigadó dísztermének fantasztikus enteriőrje tette alkalomhoz illővé. 

Képek az eseményről

 


 

Az Év Bortermelője Magyarországon 2019 – Íme a jelöltek!

 evszamnelkul

 

Lezárult az Év Bortermelője Magyarországon díj 2019-es jelölési szakasza. A több mint 250 szakember véleményének összesítése után a Magyar Bor Akadémia kihirdette az idei holtverseny miatt öt helyett azt a hat, legtöbb szavazatot kapott termelőt, akik esélyesek a végső győzelemre. Tovább...

 


 

 

 Borest a Bor Akadémián

borest_1200x776

November 22-én, pénteken 18 órától új helyszínen a Pesti Vigadóban kerül megrendezésre a Magyar Bor Akadémia hagyományos év végi programja a Borest a Bor Akadémián. Tovább..

 


 

„Az Év Pincészete Magyarországon 2019-ben” díj idei nyertese 

ev_pinceszete_2019

Günzer Tamás Pincészet, Villányi borvidék

 

Bár sokan ismerik Günzer Tamást, kevesen tudják róla, hogy első ültetvényét, ami csupán 0,3 hektár volt egy picike pincével, édesapjától kapta diplomaosztójára. Tovább...


 

XIV. Csávossy György Kárpát-medencei Borverseny

karpatmedencei_borverseny_660_400 

A már szép hagyománnyá érett rendezvényünk, a határon túli magyar bortermelő kollégáink találkozója és boraik versenye idén is folytatódik. Tovább...

 


  

Gyászhír: Elhunyt Niszkács Miklós

 

Niszkacs_900_610

 

Niszkács Miklós (1946-2019) a Magyar Bor Akadémia alelnöke augusztus 26-án átigazolt abba az égi borbíráló bizottságba, ahol már nem vakon kóstolnak, de mindig igazságosan.

Niszkács Miklós aranytollas újságíró, számos gasztronómia és boros könyv szerzője.  Tagja a Magyar Bor Akadémiának, több hazai és külföldi gasztronómiai és borlovagrendnek.

Ott volt szinte minden fontos és kevésbé fontos bor és pezsgő rendezvényen és minden jó alkotót biztatott a kánai menyegző jó szellemében.

A Pezsgő című fő művéhez Denis Roland-Billecart, a világhírű Billecart-Salmon Champagne-ház tulajdonosa írt bevezetőt. Mindkettőjük hitvallása az volt, hogy a champagne nem ital, hanem életforma. A legfontosabb, amit ránk hagyott Niszkács Miklós, s amit a magyar borászat vezérmotívumává kell tennünk, hogy a bornak, a pezsgőnek, és az embernek elegánsnak kell lennie. Akkor lesz hozzá kegyelem is, mert a borhoz kegyelem is kell, ahogy nagy földije Márai Sándor is vallotta.

Niszkács Miklós derűs személyisége nagyon fog hiányozni a magyar gasztronómiából és a bor és pezsgő értők úri társaságából.

 

Búcsúzik a Magyar Bor Akadémia

 


 

 

Gálaebéd az Év Bortermelője tiszteletére - 2019. február 10.

 

galaebed_2018_910_607

 <

Keressen minket

Tel:+36 70 386 8265 | Email: info@magyarborakademia.hu