A Magyar Bor Akadémia idén 35. alkalommal kezdeményezi Magyarország legrangosabb borászati kitüntetését, az Év Bortermelője Magyarországon cím odaítélését.

Egy jelöltet „Az Év Bortermelője Magyarországon” címet korábban elnyert bortermelők, négy további személyt pedig az MBA által felkért széles szakmai kör jelöl.

A díjat Év Bortermelője elnevezéssel 1991-ben adták át először azzal a szándékkal, hogy elismerje egy hazai borász kimagasló szakmai teljesítményét, többéves munkáját. Mára sokkal nagyobb a verseny. Az állandó kiváló minőségen kívül számítanak a borversenyen elért eredmények, a marketing, a megjelenés és a beltartalom, a szerethetőség, a borászat iránt keltetett szimpátia és nem utolsó sorban a borász személye.

Az Év Bortermelője Magyarországon 2025 jelöltjei:

🍷Gere Zsolt – Villányi borvidék🍇

A családi vállalkozás évtizedek óta szőlőtermesztéssel és feldolgozással foglalkozik Magyarország legdélebbi és egyben legnépszerűbb borvidékén, a Villányi borvidéken. Az első saját palackozású borukat 1988-ban hozták forgalomba, jelenleg 35 hektáron gazdálkodnak. A minőség elkötelezettjeként kizárólag palackozott borok előállításával foglalkoznak. Boraik 2006 óta az egész borvidékre kiterjedő eredetvédelmi rendszer keretében kerülnek forgalomba ( DHC Villány ).

„Munkánk során mindenekelőtt a terroir jegyek megőrzését tartjuk szem előtt a tradicionális borkészítéssel karöltve. Különösen fontos célkitűzés borászatunk számára a magyar fajták megőrzésének és népszerűsítésének kérdése is. Célunk mindenekelőtt palackba zárni Villány egyedi adottságait és hangulatát.”

🍷Ipacs Szabó István – Villányi borvidék🍇

Alföldi születésűként lenyűgözi a szőlőhegyekről nyíló végtelen panoráma. Több kalandos fordulat után jutott vissza a szőlőhöz, borhoz. Még szerencse, mert ha a szőlész-borász szakmérnöki képzés kimarad az életéből, felejthetetlen évekkel és máig tartó barátságokkal lenne kevesebb. Külföldi vándoréveinek egy kihagyhatatlan lehetőség vetett véget, a 99-es szürettel érkezett Villányba, és 2021-ig volt a Vylyan Pincészet főborásza. Nem csupán a birtok teendői foglalták le, örök kíváncsiság hajtja, így szakmai tanácsadással is foglalkozik, a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet borászatát irányítja és tevékenyen részt vesz a Villányi borvidék életében. Fontosnak tartja, hogy a szőlő világába bevonja a gyerekeit is, nem csak a szakmai tudást, hanem a kétkezi munka becsületét is átadni nekik.

🍷Lamport József – Egri borvidék🍇

A Kertészeti Egyetem elvégzése után a Törleynél dolgozott az ország több helyén termett vörösborokkal. Ő az egykori és a mai bikavérek közötti különbség lényegét ugyanabban a szemléletbeli különbségben látja, ami a többi minőségi vörösbornál is megfigyelhető: a terméskorlátozás, a magas minőségű, érett alapanyag szüretelése, majd a pincében a technológiai fegyelem. 2004 óta dolgozik a Thummerer Pincészetnél, azonban a szakma iránti szeretete már egészen gyermekkora óta jelen van, hiszen édesanyja példáját követve egyenes út vezetett számára a borászat felé. Az Egri Bikavér fehér párjának, az Egri Csillagnak a megalkotási folyamatából is kivette részét, valamint szakmai elkötelezettségét bizonyítja az a számos hazai és nemzetközi elismerés, melyhez hozzásegítette szakértelmével a borászatot.

🍷Ifj. Szentpéteri Attila – Kunsági borvidék🍇

A Kunsági borvidéken 50 hektáron, 20 fajta szőlőből 200 000 palack bort termel harmadik generációs borászként. A borász végzettségű élelmiszeripari szakmérnöknek még a nagyapja kezdte a szőlőtermesztést és a borkészítést évtizedekkel ezelőtt néhány tőke Kadarkával. Kiskőrös külföldön és belföldön egyik legismertebb borászatát a Szentpéteri család alapította a rendszerváltás idején. ifjabb Szentpéteri Attila előtt ott volt a szülő és a nagyszülő példája, nem is volt kérdéses, hogy az általános iskola elvégzése után a budafoki Soós István Szakközépiskolában tanulja ki a hivatás fogásait. Ezt követően a Corvinus Egyetem Élelmiszer Mérnöki Karon borászként végzett, a pezsgő készítésből írta a szakdolgozatát. Lesz kinek továbbadnia a stafétát, hiszen két gyermek: Izabella és Vince büszke édesapja.

🍷Vesztergombi Csaba – Szekszárdi borvidék🍇

„Szerintem a Kerékhegynél jobb, komolyabb terület nincs Szekszárdon. Persze mindenki a magáét dicséri, de azt gondolom, hogy ez a terület Szekszárd szíve. Szinte akármelyik völgyön indulunk el felfelé, az mind ide vezet. Jöhetünk az Iván-völgyből, Hidaspetréről, vagy a város felől a Porkoláb-völgy felől, itt kötünk ki. Olyan ez, mint a szívcsakra, ami úgy hálózza be a környezetét, mint a szívből kiágazó vérerek. Egy gyönyörű fennsík, nem meredek fekvés, ahol egyébként a borvidék legmagasabb pontja is található. Itt mindig mozog a levegő, ezért az itteni szőlő sokkal kevésbé fogékony a betegségekre. Cukorfokban is 1-2 fokkal magasabb az átlagosnál az innen szüretelt szőlő, köszönhetően a borvidéki átlagnál lényegesen több napfényes órának.” – tartja a tizenötödik generációs borász, akinek édesapja, Vesztergombi Ferenc 1993-ban, harmadikként nyerte el az Év Bortermelője díjat.

🏆Közülük kerül tehát ki a 2025-ös Év Bortermelője, az eredményhirdetésre december 5-én kerül sor egy sajtótájékoztató keretein belül.

#ÉvBortermelője#kulturáltborfogyasztás