Tisztelt Uram!
Figula Mihálynak hívnak és a balatonfüredi Figula Pincészet borásza vagyok. A hvg.hu-n elhangzottakra szeretnék reagálni és a spektrumot szélesíteni. Az Ön által nehezményezett kampány nem alkoholizmusra buzdítja a fiatalokat, tehát nem is tartozik az Ön szakterületéhez. A kulturált borfogyasztás nem keverendő össze a különféle függőségekkel küzdő és ennek következtében életeket, családokat megkeserítő problémákkal. Mi egy olyan szakma képviselői vagyunk, amely egyidős az emberiséggel, igényesen és környezettudatosan dolgozunk, annak érdekében, hogy a bennünket követő generációk is élvezhessék azt a csodás környezetet, amiben élünk.
Magyarországon több mint 20 borvidékünk van, a szőlő (ebből készül a bor) minden régióban meghatározó kultúrnövénye a tájnak. Művelése és fenntartása a magyar és az európai kultúra fontos feladata. Terméséből rengeteg minden készíthető – és igen, vannak közöttük alkohol tartalmú italok is. Szerencsére a bor 100% szőlőlé, így biztosak lehetünk abban, hogy szervezetünkbe nem kerülhetnek sem E betűk, sem mesterséges színezékek, aromák, stb. És igen, azt is szoktuk mondani, hogy a bor nem alkohol. Egy évben egyszer készíthető el, a szőlő levének erjesztésével, az adott esztendő hiteles tükre, a borász munkáját és a termőhely karakterét méltó módon képviseli.
Nem kívánom ecsetelni a bor és a kenyér szentségét, erejét és fontosságát, ugyanakkor, ha veszélybe kerülnek az értékeink, az gyökértelenséghez vezet. Ha nincs gyökér, az emberek bizonytalanná válnak és ez tényleg függőséghez vezet. Én nem szeretném, ha Zacher úrnak több munkája lenne. Nem szeretném, ha az úrvacsorákon (keresztény rituálé) a bor helyett füves cigit kellene szívni és azt se szeretném, ha karácsonykor, vagy csak egy szürke kedden nem koccinthatnék a 18 éves fiammal szépen terített asztalnál egy magas minőségű borral. És végül természetesen azt sem szeretném, ha a barátaim és a kollégáim 10 év múlva valamelyik „igényes” multi cégnél dolgoznának.
Munkájához további sok sikert és jó egészséget kívánva maradok tisztelettel:
Figula Mihály
szőlősgazda, bortermelő