Április 2-án, vasárnap a Marriott Hotel Báltermében átadtukFigula Mihálynak „Az Év Bortermelője Magyarországon 2022”-díjat 

A korábbi évekhez hasonlóan idén is nagyszabású gálaebéd keretei között ünnepelhettük közösen a nyertes borászt.
Az idei, teltházas díjátadó ünnepségen a Magyar Bor Akadémia elnöke, Koch Csaba mellett a nyertest köszöntötte a Magyar Bor Akadémia rendes tagja, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Freund Tamás; főtámogatónk, az Axiál Kft. ügyvezető igazgatója, Pintér Zsolt, valamint a köszöntő beszédek sorában felszólalt Rókusfalvy Pál, nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos is.

A díjazott, Figula Mihály megköszönve a méltatásokat, elmondta, hogy országunkban csodálatos, fantasztikus borvidékek vannak, de még mindig csak a felszínt kapargatjuk, hiszen harminc év alatt jutottunk el odáig, hogy van néhány olyan borunk, amelyek összekóstolhatók a világ legjobb boraival. Hozzátette, hogy ez nem a tehetségünkön múlik, hanem az adottságokon: annyira jó a Balaton észak-keleti részén fekvő borvidék, hogy „nehéz rossz bort készíteni”. A borász úgy véli, hogy nagyon magas minőségben kell gondolkodniuk, hiszen tömegtermelésről Magyarország 40-60 hektárján nem álmodhatunk, unikális, helyi borokról viszont igen, és ennek szellemében kelnek fel és dolgoznak nap, mint nap.

Figula Mihály az első olyan „Év Bortermelője”, akinek már az édesapja is a cím birtokosa volt. A borász úgy fogalmazott, hogy a szüleitől munkát örökölt, amit hatalmas dolognak tart, és hálás ezért nekik. „Meglátjuk, hogyan tudunk sáfárkodni vele. Kicsit igazságtalan az Év Bortermelője-díj, mert könnyű nekem úgy jó bort készíteni, hogy édesanyám mindig megmondja, hogyan lesz jó. Két fiú van a családban, akik talán tovább vihetik majd. Addig is, megpróbáljuk beléjük fecskendezni azt a vírust, hogy nekik is szőlővel kell majd foglalkozniuk” – mondta kicsit tréfásan a 2022-es „Év Bortermelője”, Figula Mihály.

Ezt követően köszönetet mondott édesanyjának, feleségének, gyermekeinek, valamint kollégáinak és hozzátartozóiknak, hiszen elmondása szerint ők foglalkoznak a legtöbbet a szőlővel, és ezért végsősoron ők készítik a borokat.
Hozzátette: „Nem tetszik az a világ, amiben mást sem hallok, mint azt, hogy minőségi egy termék, miközben nem az. A minőség az én olvasatomban azt jelenti, hogy az engem kiszolgál, tudom használni, finom és jó. De, nem ilyen világot élünk, mert használunk mindent aztán eldobjuk. Ebben a közegben talán a bor lehet egyfajta vidéki romantika, ami megmarad szépnek, jónak és igaznak”.

Figula Fülöp, Figula Bella Róza, Figula Veronika, Figula Mihály

A díszebéd és az oklevél átadás ideje alatt a hazai művészvilág remekei szórakoztatták a közönséget és emelték az ünnep fényét: Balázs János zongoraművész, a Binder-Borbély Duó (Binder Károly zongoraművész és Borbély Mihály multiinstrumentális művész), Figula János ütőhangszeres művész, Lukács Sándor színművész, Miklósa Erika operaénekes

Az ebéd fogásait neves hazai séfek komponálták Figula Mihály boraihoz.

Séfjeik: Besenyei Dániel, Takács Lajos, Tóth Ágnes, Tóth Pál