Gyászhír

Mély fájdalommal búcsúzunk!

 Elhunyt Horváth Csaba

a Magyar Bor Akadémia örökös tagja

iniczai Sándor tagtársunk búcsúzik Horváth Csabától

„A napokban elhunyt Horváth Csaba nemcsak ismert szakember volt, hanem társasági ember és legfőképpen jó barát. Sok időt tölthettünk együtt, találkoztunk amikor még minisztériumi tisztviselő, a Magyar Borok Háza szakmai igazgatója, majd a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa főtitkára volt. Évtizedeken keresztül együtt szerkeszthettük a Borászati Füzeteket, s ha néha nem is kaptam időben kézhez a cikkeket, egy vidám mondattal elütötte a fiaskót.

A szakmaiság mellett talán a humor volt, ami leginkább átszőtte egész életét. A legkomolyabb helyzetekben is volt néhány vidám megjegyzése, amivel oldotta a hangulatot, s a megoldás azonnal készen állt. A szőlész-borász szakma „Romhányijaként” nem volt idegen tőle, hogy rímbe szedje gondolatait, mindezt tette spontán, helyben rögtönözve, a legtermészetesebb módon. Talán örök optimizmusának is köszönhette, hogy mindenkivel megtalálta a hangot, legyen az gumicsizmás szőlőművelő vagy a köztársasági elnök. Borversenyeken, a legnagyobb elmélyültség közben is odasúgott egy viccet, és mások csak annyit láttak, hogy rázkódik kezemben a pohár.

Személyiségét nyíltság és segítőkészség jellemezte. A legjáratlanabb újságírót sem rázta le, inkább igyekezett „képbe hozni”, hogy ezzel is jobb legyen az ágazat megítélése. Sokat dolgozott, ami az évek alatt legfeljebb a jellegzetes vöröses haj őszüléséhez, mintsem a munkatempó lassulásához vezetett.

Egy alkalommal vidékre menve, ahol előadást kellett tartania, az órámra néztem: nem kellene sietnünk? Azonnal rávágta: hallgatóság nélkül volt már előadás, de előadó nélkül soha.

Kedves Csaba! Szerettelek volna még sokáig hallgatni, s ha már itt nem teheted, szórakoztasd az égi társakat soha meg nem unható humoroddal!”

A Magyar Bor Akadémia osztozik a család gyászában.

Horváth Csaba hamvait

2023. október 24-én, kedden 9:45-kor

helyezik örök nyugalomra Budapesten, az Új köztemetőben.