Életműdíj 2018

Tiffán Ede: Első az egyenlők között

Idén lesz 76 éves Tiffán Ede, akinek neve összefort a rendszerváltás villányi és hazai megújulásával. Borászgenerációk nőttek fel a keze alatt, szinte minden hazai borász tanult egy-két fortélyt tőle. Közreműködése által alakult ki Villány mai arculata.

Tiffán Ede már a kilencedik generáció,  hiszen családja 1746 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel Villányban. A Család életében az 1945 utáni időszak tragikus volt. Hasonlóan sok más kis birtokkal rendelkező családhoz, ők is elveszítették mindenüket. Tiffán Ede eredetileg orvosnak készült, de az anyagi lehetőségek szűkössége miatt erről le kellett mondania.  Édesapja révén, aki az állami gazdaságban szorgalma és tudása okán kiemelkedett és „Aranykalászos Gazdaként” vezetővé vált, kapott lehetőséget a gazdaságtól, hogy ösztöndíjasként folytasson tanulmányokat Budapesten, a  Kertészeti és Szőlészeti Főiskolán, ahol  1965-ben szerzett diplomát,  okleveles kertészmérnök lett.

Munkahelyei is Villányhoz kötik, ahol szőlészként és borászként dolgozott a nagyüzemekben, az állami gazdaságban és a helyi szövetkezetben. Főállása mellett már 1967-ben tevékenykedett saját szőlőjében, pincéjében. Saját elmondása szerint ki nem adta volna a metszőollót a kezéből! Már akkor is a tökéletességre törekedett. 

A 90-es évek elején lépett az önállóság útjára. A saját feldolgozó- és pince építése 1993-ban kezdődött. Ma 25 hektáron gazdálkodik, szőlői a borvidék legjobb dűlőiben találhatók. Az ültetvényeken Portugieser, Kadarka, Kékfrankos, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon  fajtákat szüretel. Palackos borai elsők között jelentek meg a hazai gasztronómiában. A sikerek is hamar jöttek, 1991-ben elsőként lett az Év Bortermelője. 1999-ben a Köztársasági elnök a Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjével tüntette ki.

Bordeaux-i házasításaival, pinot noirjaival a legnagyobb világversenyeken ért el a magyar borászatban páratlan eredményeket, borait a legnevesebb külföldi szakértők szemlézték. A mai napig vallja, hogy „a minőséget kinn, a szőlőben kell megtermelni. Ott kell áldozatokat hozni részben terméskorlátozással, részben ápolási munkával, hogy a végeredmény egészséges, fenolosan érett szőlő legyen, mert csak ebből születhet nagy bor. A folyamat során a legkisebb hibát sem lehet véteni.”

Társadalmi tevékenységét is hosszú felsorolni. A Pannon Bormíves Céhnek 1999-ben első alapító társelnöke volt. Az ő nevéhez fűződik a villányi Borút megszervezése, melynek első elnöke lett. A Magyar  Bor Akadémia alapító tagja, sok éven át alelnökeként is tevékenykedett. Öt évig a Villányi Hegyközség elnöke volt, s ez idő alatt Villány az ország legjobb hegyközsége lett .

A villányi mintaborászatot – és a tavaly megnyílt, a vendégeket kiváló ételekkel és Tiffán-borokkal váró kilencszobás panziót – ma is „kézi vezérléssel” irányító Tiffán Ede soha nem engedett maximalizmusából. Büszke arra, hogy mindig szakemberként dolgozott, nem kellett megalkudnia politikai megfontilásokból.

A tökéletességre való törekvésében hálás is a sorsnak, hogy Magyarországon született, és Villányban tevékenykedhet,  a   Kárpát-medencei adottságok között. A szőlők zamatosak, ízesek, kis pikáns savérzettel. Ha ezt sikerül átmenteni a borba, akkor ennek nincs párja – vallja”

A Tiffán pince családi vállalkozás. Korábban Fia Zsolt  és Menye, Gabi ma már  unokája ifj. Zsolt is részt vesz a pincészet munkájában. 

Tiffán Ede unokája arra készül, hogy nagyapja nyomdokaiba lépjen. Az újabb generációt képviselő ifj. Zsolt, már bejárta a világ legnagyobb borvidékeit, a Corvinus Egyetemen tanult szőlész-borász szakon, majd több ezer ember közül bekerült azon 31 szakember közé, akik a Montpellier-i Egyetem mesterképzésén hallgathattak szőlészetet-borászatot. Nagyapja szerint benne is megvan az ő maximalizmusa, jó kezekbe fog kerülni a pincészet, ha Tiffán Ede úgy dönt egyszer, hogy átadja a staféta botot. 

Tiffán Ede életútja, embersége, szakmai tudása példaképül állhat mindenki előtt, akinek fontos a magyar bor ügye.