Borest a Bor Akadémián 2019.

A Magyar Bor Akadémia ünnepi rendezvényének programja


2019. november 22., péntek (kapunyitás: 17.30)
Pesti Vigadó – 1051 Budapest, Vigadó tér 2.
Együttműködő partner: Magyar Művészeti Akadémia

A Magyar Bor Akadémia több mint két évtizede elkötelezett képviselője a hazai borkultúra fejlesztésének. Tagjai a szőlész és borász szakma elismert és nagy tudású, hiteles képviselői, valamint a magyar társadalom értékes, megbecsült személyiségei.
Hosszú évek óta szervezzük a Borest a Bor Akadémián rendezvényt, amely két ünnepi programelemre épül:

  • Az Év Bortermelője díjra jelölt borászok rendhagyó bemutatkozása és boraik kóstolója
  • A Csávossy György Kárpát-medencei Borverseny érmet nyert borainak nyilvános kóstolója, a határon túli történelmi borvidékek bemutatkozása

Az esemény nyilvános, az akadémia tagságán kívül a borkultúra iránt érdeklődő minden kedves vendéget szívesen fogadunk! Hiszünk abban, hogy a borest méltó környezetet biztosít az Év Bortermelője díj öt jelöltjének és a határon túli magyar borászok bemutatkozására, kiváló boraik kóstolására.

 A részvételi díj bruttó 9 900 Ft/fő
(Az ár tartalmazza a korlátlan borkóstolást, a büfévacsorát és a részvételi lehetőséget a kísérőprogramon.)

A résztvevőknek a borokhoz és az alkalomhoz illő liba gasztronómiát felvonultató büfé vacsorával is kedveskednek a szervezők.


Menü:

Sós falatok 
Sokmagvas és burgonyás pogácsa
Füstölt sajtos mini croissant
Szezámos-káposztás hasé

BORKOCSOLYÁK A BÜFÉASZTALRÓL KÍNÁLVA

Hideg falatok
Libamáj paté, szilva jam, kalács
Libatepertő
Füstölt kacsamell sonka, szezámolaj
Szarvasgombás töltött tojás

Látványpult
Fehérborban áztatott Sódar sonka
Házi paprikás szalámi
Hazai Parasztsajtok (Ficsor Árpád)
Kecskesajt válogatás (BeZso Tanya – Szakács Zsolt)
Kiegészítők: olajos magvak, aszalt gyümölcsök, friss zöldségek, baguett falatok

Meleg ételek
Toszkán csirke caprese, jázmin rizs
Mini kacsaburger (tépett kacsahús, lilahagyma lekvár)
Liba zúza „pejsli”, szalvétagombóc
Ludaskása
Szarvas pörkölt, túrós csusza (a helyszínen befejezve)
Vega töltött káposzta, gersli

Saláták
Tépett zöldsaláta, tokaji balzsam vinaigrette
Paraszt saláta
Majonézes káposztasaláta
Házi csalamádé

Desszertek
Mákos guba mousse
Klasszikus somlói galuska
Mini mézes krémes és lúdláb tortafalat
Erdei gyümölcs kocka

A vendégek színvonalas szórakoztatásáról a Magyar Művészeti Akadémia két ösztöndíjas művésze és egy népdalénekes művészei gondoskodnak.

Művészek, akik elkápráztatják a nagyérdeműt

Aki a szívünket simogatja: Balogh Melinda népdalénekes
Balogh Melinda a 2000-es évek közepe óta jól ismert énekese a táncház mozgalomnak. Tagja volt a Hírös, a Hegedűs és a Rekontra zenekarnak, továbbá a Magyarvista Social Club produkciónak. A kezdetektől különösen foglalkoztatja az erdélyi cigányság népzenéje és a cigányok éneklési stílusa. Friss szólóalbuma, a Napkerék is ennek jegyében született, a lemezre felkért kiváló zenész gárda közreműködésével.

Aki a lelkünkre hat: Takács Bence versmondó
Takács Bence Ervin, a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjas versmondója, előadóművész, a TV2 Mokka műsorának műsorvezetője. Számos önálló irodalmi est létrehozója, melyek közül kiemelkedő Ferencz Évával, az egykori Kobzos Kiss Tamással és Szakcsi Lakatos Bélával létrehozott zenés, versmondó estje. Két gyermek édesapja, a Latinovits Zoltán Diákszínpad örökös tagja, Kazinczy-díjas tanár. Sokszínű tehetség, hiszen többszörös magyar bajnok evezős és a Testnevelési Főiskolát is elvégezte.

Aki a fülünknek kedveskedik: Kiss Balbinat Ádám hegedűművész
Kiss Balbinat Ádám Sepsiszentgyörgyön született. A kolozsvári zeneiskolában kezdett el hegedülni, kiemelkedő tehetségének köszönhetően 13 éves korától pedig már Budapesten folytatta klasszikus zenei tanulmányait. Később felvételt nyert a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem muzikológia szakára, majd a Zeneakadémia népi hegedű szakos hallgatója lett. 2014-ben magyar népművészet és közművelődés kategóriában Junior Prima Díjas, 2017-ben pedig elnyerte az 1. Kalotaszegi Prímásverseny különdíját.