A 2019. Év Bortermelője díj nyertese
A 2019. Év Bortermelője Magyarországon díj nyertese:
Koch Csaba,
a Hajós-Bajai borvidékről.
A boldog borász és az ő boldog szőlői
Koch Csaba idén hatodik alkalommal került a jelöltek közé. Családja 10 generáció óta művel szőlőt a Hajós-Bajai borvidéken, és Csaba sorsa tulajdonképpen a kezdetektől meg volt pecsételve. 4 éves korában már saját fröccsöspohara volt, melybe nagyapja mindig fél ujjnyi bort töltött, amit aztán annak rendje-módja szerint szódával húzott fel. A papa – aki egyben Csaba példaképe – később sem hagyott fel a terelgetéssel: érettségire két tized hektár szőlőt ajándékozott unokájának. Az unoka pedig nem okozott csalódást: előbb agrármérnöki, majd szőlész-borász szakmérnöki diplomát szerzett.
„Nincs az a jó, amit ne lehetne jobbá tenni” – így szól a győztes mottója, mely jól tükröződik a diploma óta eltelt 27 év bámulatos fejlődésében. A Koch Borászat jelenleg 150 hektáron gazdálkodik a Hajós-Bajai borvidéken, a saját telepítésű tőkék kiváló minőségű talajokon nőnek, a borászatban pedig a legmodernebb technológiát alkalmazzák – minden adott tehát a prémium kategóriás borok előállításához. A szakmai sikereknek néhány éve már a Villányi borvidék is helyszíne, melyet tíz hektáron gazdálkodó, VinArt néven működő pincészetének eredményei bizonyítanak. Csaba borai rendszeresen kiválóan szerepelnek a legrangosabb hazai és külföldi borversenyeken. A közelmúlt legnagyobb sikere a legutóbbi VinAgora Nemzetközi Borverseny Champion díja. A borász a fehér, rosé és vörös borok készítése mellett otthon van a jégborok és kései szüretelésű borkülönlegességek szakmai fortélyaiban is, három éve pedig megjelent a piacon teljes egészében saját előállítású, tradicionális, palackos erjesztésű pezsgőjével is.
Koch Csaba, amellett, hogy kiváló borász, tagja a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnökségének, a Magyar Bor Akadémiának, vezeti a Hajós-Bajai borvidéket, és nem utolsó sorban sikeres üzletember. A Koch Borászat 2014-ben az Év Pincészete lett, 2017-ben elnyerte a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díjat, idén pedig a rangos CUECO – Best European Winery elismerést.
Csaba nagy hangsúlyt fektet a külföldi piacon való megjelenésre, így borai a környező országokon kívül megtalálhatók többek között az Egyesült Államokban, Japánban, Brazíliában, Kínában, Angliában is. A közeljövő legfontosabb célkitűzése az idén elindult bioborászat bővítése, fejlesztése, főleg rezisztens szőlőfajtákkal.
Hogy mit ígér Csaba azoknak, akik ellátogatnak hozzájuk?
„Mindazok, akik ellátogatnak hozzánk, a legnagyobb gonddal készített boraimat kóstolhatják meg. Szeretem a vendégeket kivinni az ültetvényekbe, megmutatni a saját szőlőtermesztési technológiánkat, a „boldog szőlőt”. A pincészetben minden folyamatot szemügyre tudnak venni, kollégáimmal szívesen válaszolunk bármilyen kérdésre. Szeretném, hogy azok, akik felkeresik a borászatot, bepillantást nyerhessenek az elmúlt 27 év történéseibe, miközben képet kaphatnak jövőbeli elképzeléseinkről is.”
A díjért versengők közül, a jelölés során a hat legtöbb szavazatot kapott borász (ABC sorrendben):
Borbély Tamás (Badacsonyi borvidék)
Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék)
Günzer Tamás (Villányi borvidék)
Koch Csaba (Hajós-Bajai borvidék)
Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék)
Nyúlné dr. Pühra Beáta (Etyek-Budai borvidék)
Év Bortermelője
Gálaebéd Koch Csaba, az „Év Bortermelője Magyarországon” borász tiszteletére
A már hagyománynak számító Év Bortermelője díj idén is ünnepélyes keretek között kerül átadásra. Minden évben pazar gálaebéddel és elegáns programmal tesszük emlékezetessé ezt a napot a vendégeknek és annak a borász kollégának, aki munkájával kiérdemelte a nagy elismerést jelentő címet.
Idén a Gálaebéd 2020. február 9-én, vasárnap 11.30 órakor (regisztráció 11.00 órától), ÚJ HELYSZÍNEN, az InterContinental Budapest Báltermében (1052 Budapest Apáczai Csere J. u. 12-14.) kerül megrendezésre.
Jegyek korlátozott számban ITT VÁSÁROLHATÓAK (jelentkezési határidő: február 5.)
(A belépő ára: 44 450,- Ft / Fő (35 000,- Ft + 27% Áfa)
A Gálaebéd részletes programja:
A rendezvény állófogadással kezdődik (11.45 órától). Ennek során vendégeink, egy órás időtartamban, apró koktél-falatkák fogyasztása mellett élvezhetik a verseny döntőjében szereplő 6 borász remek borait.
Érkezéskor: Koch Csaba Chardonnay Brut Pezsgő 2017 és Néró Rosé 2019
I. felvonás
Fogadás borkóstolóval és finom falatokkal a Panoráma termekben
Borkorcsolyák (amuse bouche):
Karfiol panna cotta, pörköltmogyoró, bacon, petrezselyem
Póréhagymás tojáskocsonya, sonkahabbal
Fácáneszencia Unicum füveivel illatosítva
Frissítő rozmaringos cékla-narancs bonbon
Lazac rillettes
A borkorcsolyákat Gullner Gergő InterContinental Budapest Executive Chef-je alkotta.
Borok:
Koch Csaba
FRISCH Rosé Cuvée 2019
FRISCH Cserszegi Fűszeres 2019
Hajós-Bajai Cabernet Franc 2018
Villányi Cabernet Sauvignon Prémium 2012
Borbély Tamás
Bács hegy Badacsonyi Olasz rizling válogatás 2016
Badacsonyi Furmint Virgin Vintage 2018
Figula Mihály
Balatonfüred-Csopaki Sóskút Olasz rizling 2018
Balatonfüred-Csopaki Öreghegy Cabernet sauvignon 2017
Günzer Tamás
Villányi Pinot noir 2018
Villányi Mátyás Cuvée 2017
Liptai Zsolt
Pannonhalmi Hemina 2018
Pannonhalmi Infusio 2017
Nyúlné dr. Pühra Beáta
Don Olivér 2019
Menádok Budai Chardonnay 2017
Ezt követően, az ültetett formában bonyolított ebéd négy fogása következik, amely az „Év Bortermelője” boraira komponálva, a korábbi évekhez hasonlóan a hazai gasztronómia kiemelkedő személyiségei közreműködésével készül. A fogások között tartalmas kulturális programokkal szórakoztatjuk a közönséget, illetve itt kerül majd átadásra maga a díj is.
II.felvonás
Ebéd a Bálteremben
Előétel
Malac terrine libamájkapszulába rejtett egzotikus gyümölcshabbal – Hajós-Bajai Késői Szüretelésű Chardonnay 2016
Zoboki Zoltán, Disciple Auguste Escoffier
Hal fogás
Mesteri Harcsapaprikás Bajáról – FRISCH Kadarka 2018
Novics György – Magyar Örökös Halfőzőbajnok, Csémy László és Veszeli István a Bajai Halászléfőző Lovagrend tagjai
Hús fogás
Hónapos érlelt angus marhaszegy szarvasgombás szaftjával, fekete lencsén csicsókapürével – Hajós-Bajai Cabernet sauvignon Barrique 2018
Oláh Zoltán, Castellum Hotel Hollókő
Vad fogás
Borókás szarvasgerinc töltött cékla és vargányás gratin társaságában – Villányi Franc 2017
Száger Gyula, Pest-Buda Étterem
Kenyér: Vadkovásszal, hosszú kelesztési idővel készült francia parasztkenyér, rozsos és sokmagvas kenyér
Bocskorás Bea – Szívügyem Kispékség
A kiváló séfek munkáját és az ételsor harmóniáját összehangolni segített Ványi László gasztronómiai szaktanácsadó, a rendezvény rendszeres koordináló konyhafőnöke.
Az ebéd ételsorából a desszertek és sajtok ismét állófogadás keretében kerül felszolgálásra, ahol újból lehetőség nyílik némi kellemes, kötetlen beszélgetésre, valamint a korábbi Év Bortermelője címet elnyert kollégák nagyszerű borainak ízlelgetésére.
III. felvonás
Ízletes borok, édességek, sajtok és kávé a bálterem előterében
Desszertek
Cserszegi zöldalma kehely
Csipkebogyós sajttorta
Étcsokoládé krémes brownie
Kecskesajt-málna tart
Passió mini pite
Gullner Gergő Executive Chef és Vágó Nikoletta Cukrász Chef, InterContinental Budapest
Sajtkóstoló
A SZEGA Market sajt- és sonkaszaküzlet bemutató kóstolója, Budagyöngye Bevásárlóközpont
Korábbi Év Bortermelőinek kóstolható borai:
Áts Károly – Tokaji Édes Szamorodni 2017
Áts Károly – Tokaji Szt Tamás Furmint 2018
Balla Géza – Ménesi Feketeleányka Sziklabor 2017
Balla Géza – Ménesi Cabernet Franc Sziklabor 2016
Bock József – Bock Magnifico 2011
Bock József – Bock Villányi Franc Ördög Árok Selection 2014
Dr. Lőrincz György – St. Andrea Napbor Egri Cuvée 2019
Dr. Lőrincz György – St. Andrea Áldás Egri Bikavér 2018
Frittmann János – Kunsági Rajnai Rizling 2018
Frittmann János – Kunsági Rosé Cuvée 2019
Gálné Dignisz Éva – Balaton-melléki Chardonnay 2017
Gálné Dignisz Éva – Pinot noir rosé 2019
Garamvári Vencel – Furmint Brut
Garamvári Vencel – Blanc Fleur Extra dry
Gere Attila – Villányi Cabernet Sauvignon Barrique 2015
Gere Attila – Villányi Pinot Noir 2012
Kamocsay Ákos – Neszmélyi IHLET Cuveé 2017
Kamocsay Ákos – Neszmélyi Prémium Olaszrizling 2017
Konyári Pincészet – IKON Cabernet Franc 2016
Konyári Pincészet – Rajnai rizling 2019
Légli Ottó – Olaszrizling 2018
Légli Ottó – Banyászó 2018
Légli Ottó – Gesztenyés 2017
Malya Ernő – Budai Sauvignon blanc 2019
Malya Ernő – Nyakas Irsai Olivér 2019
Mészáros Pál – Szekszárdi Ohmerops Cuvée 2017
Mészáros Pál – Szekszárdi Grandiózus Cabernet Sauvignon 2017
Polgár Zoltán – Villányi Elixír Cuvée Barrique 2012
Polgár Zoltán – Villányi Rosé 2019
Szöllősi Pincészet – Neszmélyi Rajnai Rizling 2016
Szöllősi Pincészet – Neszmélyi Chardonnay 2017
Szöllősi Pincészet – Neszmélyi Rosé 2019
Szőke Mátyás – Páskomi Chardonnay (barrique) 2017
Szőke Mátyás – Mátrai Cabernet Franc 2017
Takler Ferenc – Szenta-hegyi Kékfrankos 2017
Takler Ferenc – Szenta-hegyi Cabernet franc 2017
Thummerer Vilmos – Egri Vili Papa cuvée 2009
Tiffán Ede – Villányi RedY 2018
Tiffán Ede – Villányi Grande Selection 2015
Vesztergombi Ferenc – Szekszárdi Kadarka 2017
Vesztergombi Ferenc – Szekszárdi Csaba Cuvée 2016
A korábbi évekhez hasonlóan, a rendezvény díszvendége lesz dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke!
A program gördülékeny menetét irányítja, a fellépőket bemutatja, a házigazda és műsorvezető tisztét betölti: Szőcs Artúr színművész, rendező, tanár.
Az ünnepeltet rövid műsorszámmal köszönti Miklósa Erika Kossuth-díjas opera énekesnő és Szekeres Adrien énekesnő.
Jegyek korlátozott számban ITT VÁSÁROLHATÓAK (jelentkezési határidő: február 5.)
(A belépő ára: 44 450,- Ft / Fő (35 000,- Ft + 27% Áfa)
Támogatóink:
Év Bortermelője 2019
A Jelöltek
29. alkalommal mozgósította a Magyar Bor Akadémia a szőlész-borász és a vendéglátó szakma elitjét, hogy nevezzék meg Magyarország legrangosabb borászati elismerésének jelöltjeit. A felkérésnek közel 250 borász, borszakíró, szakértő, oktató, étteremvezető, sommelier és chef tett eleget.
Minden felkért szakember 3 bortermelőt jelölhetett a címre, így több szempontot is érvényesíthetett, amikor kedvenceit kiválasztotta. Az összesített szavazatok alapján a legtöbb jelölést kapott borászok mellett -a korábbi évek gyakorlatának megfelelően- az Év Bortermelője díj korábbi győztesei közösen is megneveztek egy személyt, aki mindenképpen bekerült a végső győzelemre esélyesek közé.
A jelölések feldolgozása után kiderült, hogy holtverseny alakult ki idén, így öt helyett hat kiváló bortermelő vesz részt a megmérettetésen: Borbély Tamás (Badacsonyi borvidék), Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék), Günzer Tamás (Villányi borvidék), Koch Csaba (Hajós-Bajai borvidék), Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék), Nyúlné dr. Pühra Beáta (Etyek-Budai borvidék)
Tavaly nagy meglepetésként érte a borász szakmát, hogy az először a jelöltek közé kerülő Balla Géza rögtön el is nyerte a díjat. Idén a jelöltek közül hárman új versenyzők, kíváncsian várjuk, hogy alakul idén a megmérettetés.
A verseny szabályzata alapján a hat jelölt közül a Magyar Bor Akadémia tagjai választják ki a 2019-es Év Bortermelője Magyarországon díj nyertesét, egyéni, titkos szavazással. A jelöltek a „Borest a Bor Akadémián” rendezvényen mutatkoznak be személyesen és boraikkal november 22-én, a Pesti Vígadóban, mely eseményre minden érdeklődőt szeretettel várnak.
Év Bortermelője 2019
Jelölők köre
Albert György
Háttéripar
Interker-Wein Kft.
Andrusch Péter
Vendéglátás, gasztronómia
Magyar Vendéglátók Ipartestülete – Alabárdos Étterem
Árvay János
Magyar Bor Akadémia
Áts Károly
Magyar Bor Akadémia
Bajkai Zsolt
Borkereskedő
AB OVO borkereskedés
Balázs Árpád
Magyar Bor Akadémia
Balla Géza
Magyar Bor Akadémia
Barabás Zoltán
Vendéglátás, gasztronómia
Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
Barátossy Gábor
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Bárczi-Elek Ágnes
Borkereskedő
Auchan Retail Magyarország Kft
Barta Éva
Borkereskedő
Evino Bor Export Szaktanácsadás
Bauer József
Sommelier
Mala Garden Hotel **** Superior és Étterem
Béleczki Mihály
Borrendek
Kiskőrösi Gondűző Borlovagrend
Bencsik János
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa
Neszmélyi Borvidék Hegyközség Tanácsa
Benke Zoltán
Borkereskedő
Raiker Kft
Berek Péter
Szaksajtó
Civil Rádió
Bezerics Dániel
Vendéglátás, gasztronómia
Paletta bisztró
Blazsovszky Péter
Sommelier
Babel Budapest
Bock József
Magyar Bor Akadémia
Bognár József
Szaksajtó
borklikk.hu
Bolye Viktor Dr.
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Borbély Tamás
Magyar Bor Akadémia
Borbély Zsolt Attila Dr.
Szaksajtó
Demokrata, Erdélyi Napló, Dorozsmai Endre blog
Bozzai Zsófia
Szaksajtó
Bor és Piac magazin
Böröcz Lajos dr.
Vendéglátás, gasztronómia
Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége
Bősz Adrián
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa
Szekszárdi Borvidéki Tanács elnöke, ill. küldött
Brazsil Dávid Dr.
Magyar Bor Akadémia
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa
Brazsil József Mihály Dr.
Magyar Bor Akadémia
Bucsek András
Vendéglátás, gasztronómia
Bor- és Gasztronómia Kft.
Bujdosó Ferenc
Magyar Bor Akadémia
Balatonboglári Borvidék Hegyközségi Tanács
Buránszki György
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóság
Czakó Gyula
Vendéglátás, gasztronómia
Gémes Étterem
Csáki Ádám
Sommelier
Drop Shop
Csávossy György István
Magyar Bor Akadémia
Cseke Gábor
Sommelier
Pajta Étterem, Cseke Gábor őstermelő
Csíki Sándor
Szaksajtó
Food & Wine
Csiszkó Gábor
Magyar Bor Akadémia
Csizmadia András Dr.
Magyar Bor Akadémia
Bor-Schola
Csizmadia László Dr.
Magyar Bor Akadémia
Csizmazia László
Sommelier
Menza étterem
Csoma Zsigmond Dr.
Magyar Bor Akadémia
Csukárdi István
Borkereskedő
Borosember Kft.
Darázs György
Vendéglátás, gasztronómia
Lázár Lovaspark
Darin Sándor
Szaksajtó
Magyar Borutazó – borutazo.hu
Deák József
Sommelier
Magyar Sommelier Szövetség
Dékány Tibor
Magyar Bor Akadémia
Dlusztus Imre
Szaksajtó
Nemzeti Értékek Könyvkiadó; elitbor.hu
Dobai András
Sommelier
Kredenc
Dobosi Győző
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa
Balatonfüred-Csopaki Szőlészeti HNT küldött
Dósa Sándor
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa
Bükki Borvidék Hegyközségi Tanácsa
Duka Adrienn
Sommelier
Doblo Wine & Bar
Dula Bence Dr.
Magyar Bor Akadémia
Dula Szőlőbirtok és Borgazdaság Eger-Erdőbénye
Dunai György Sándorné
Magyar Bor Akadémia
Dubicz Borászat és Szőlőbirtok
Dúzsi Tamás
Magyar Bor Akadémia
Dúzsi Tamás és Családja Kft., Szekszárd
Dúzsi Tamás Dávid
Országos Borszakértő Bizottság
Dúzsi Tamás és Családja Kft., Szekszárd
Enese Beáta
Borrendek
Balatoni Borrégió Gizella Királyné Női Borrend
Ernst László
Sommelier
Magyar Sommelier Szövetség,Submarine Station Étterem
Eszterbauer János
Magyar Bor Akadémia
Eszterbauer Borászat
Farkas Péter
Borkereskedő
Borháló
Ferenc Vilmos
Magyar Bor Akadémia
Figula Mihály
Magyar Bor Akadémia
Figula Pincészet Kft.
Filus János
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa
Kunsági Szőlészeti HNT küldött
Fogarasi-Frank János
Sommelier
St.Andrea Restaurant
Font Gábor
Magyar Bor Akadémia
Font pincészet Kft
Forrai Miklós
Vendéglátás, gasztronómia
Alessio ètterem, Andrássy Bistro
Förhénci Horváth Gyula
Magyar Bor Akadémia
Transfiguratio Cella Vinaria
Freund Tamás Dr.
Magyar Bor Akadémia
Magyar Tudományos Akadémia alelnöke
Frittmann János
Magyar Bor Akadémia
Frittmann Péter
Országos Borszakértő Bizottság
Frittmann Pincészet
Fülöp Mihály Dr.
Magyar Bor Akadémia
Gábor Csaba
Borrendek
Brindisi Szent Lőrinc Borrend
Gádor Dénes
Magyar Bor Akadémia
Dél-Balatoni Bort Egyesület
Gál Lajos Dr.
Magyar Bor Akadémia
Bor Eredetvédelmi Tanács
Gál Zsombor
intézmény, hivatal
Magyar Turisztikai Ügynökség
Gálné Dignisz Éva
Magyar Bor Akadémia
Gál Szőlőbirtok és Pincészet,
Garaczi János
Vendéglátás, gasztronómia
Magyar Éttermi Szövetség – Tanyacsárda
Garamvári Vencel
Magyar Bor Akadémia
Garanvári Szőlőbirtok
Gardi Gábor
Háttéripar
Cellárius Kft.
Geönczeöl Attila
Granium s.r.o.
Gere Andrea
Magyar Bor Akadémia
Gere Attila Pincészete
Gere Zsolt
Magyar Bor Akadémia
Gere Tamás Pincészete
Gincsai Tamás
Magyar Bor Akadémia
Holdvölgy pincészet
Göllesz Gábor
Borkereskedő
SPAR Magyarország Kft.
Görög Rudolf
Vendéglátás, gasztronómia
Castellum Hotel Hollókő
Gyimesi Zsuzsa
Szaksajtó
HVG, Gasztro&Utazás
Győrffy Zoltán
Szaksajtó
Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin
Györgykovács Imre
Magyar Bor Akadémia
Győry László Dr.
Magyar Bor Akadémia
Háber Tamás
Vendéglátás, gasztronómia
Aranykacsa étterem
Háber Tamásné
Borrendek
Magyar Hölgyek Gasztronómiai és Borrendje
Hájos László
Szaksajtó
Magyar Mezőgazdaság Kft.
Hamvas Zoltán
Vendéglátás, gasztronómia
Magyar Bocuse d’Or Akadémia Egyesület
Harmath Csaba
Vendéglátás, gasztronómia
GG Holding ZRt.
Hegedűs Péter Flórián
Magyar Bor Akadémia
Budapesti Gazdasági Egyetem
Herczeg Ágnes
WSET diplomás
Wine treasury Kft
Horváth Csaba
Magyar Bor Akadémia
Horváth Máté
Sommelier
Félix kitchen & bar
Ipacs Szabó István
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa
Villányi Borászati HNT küldött, Vylyan Pincészet
Izsák Norbert
Szaksajtó
Borszakíró
Jáhner Attila
Borkereskedő
Trattoria Pomo d’oro étterem & D.O.C. Vino Bar
Janky Ferenc Dr.
Magyar Bor Akadémia
Bor Labor Bt.
Jekl Béla
Magyar Bor Akadémia
Pannon Bormíves Céh
Kállay Miklós Dr.
Magyar Bor Akadémia
Kalydy András
Háttéripar
Kádár Hungary Kft.
Kamocsay Ákos
Magyar Bor Akadémia
Hilltop Neszmély ZRT
Keményné Koncz Ildikó
Magyar Bor Akadémia
Kerényi Zoltán Gábor Dr.
Magyar Bor Akadémia
Kertész Gyula Dr.
Magyar Bor Akadémia
Kisari István
Borrendek
Mathiász János Borrend
Kiss János
Sommelier
Magyar Sommelier Szövetség
Kiss Virág
Borkereskedő
Zwack Unicum Nyrt.
Kiss Zsuzsanna Cintia
Sommelier
Société Budapest
Kling József
Szaksajtó
Gusto
Knolmajer Ferenc
Borrendek
Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend
Koch Csaba
Magyar Bor Akadémia
Kocsi Emília dr.
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Kollár Mariann
Sommelier
Theatre of Wine London
Koltai Piroska
Vendéglátás, gasztronómia
Wine a’More Travel Kft.
Komoróczki Anna
WSET diplomás
NBME – DipWSET
Konyári Borbála
Magyar Bor Akadémia
Ikon Borászat
Kopcsay László Dr.
Magyar Bor Akadémia
Kormos Zoltán
Boriskolák
Transylvania Wine School
Korpás András Dr.
Magyar Bor Akadémia
Korpás Pince
Kosárka József Dr.
Magyar Bor Akadémia
Kovács Antal
Sommelier
Pinceáron.hu
Kovács Gergely
Borkereskedő
Budapest Bortársaság Kft.
Kovács István Dr.
Magyar Bor Akadémia
Kovács József
Sommelier
Tom-George Italiano
Kovács László
Magyar Bor Akadémia
Magyar Vendéglátók Ipartestülete, La Fiestaparty Service kft.
Kovács Pál
Szaksajtó
média
Kovács Péter
Sommelier
Haris Park
Kovács Tamás
Sommelier
Tasting Table/Taste Hungary
Kovács Tamás Dr.
Háttéripar
Kokoferm Kft.
Kovács Zita
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa
Mátrai Szőlészeti HNT küldött
Kőfalvi-Molnár Magdolna
Magyar Bor Akadémia
Magdalena Bor Bt.
Köles András
Sommelier
PBS International
Kövesdi István
Szaksajtó
MTI
Kulka Gábor
Magyar Bor Akadémia
Kunszeri Miklós Péter
Borrendek
Kiskunhalas Borrend Egyesület
Kupa Mihály Dr.
Magyar Bor Akadémia
Labancz Richárd
Sommelier
Eleven – bor és tapas
Laczkó Gábor
Országos Borszakértő Bizottság
Törley Pezsgőpincészet, Etyek-Budai Borászati HNT küldött
Lamport József
Országos Borszakértő Bizottság
Thummerer Pincészet
Lantai József
Szaksajtó
Euroastra
Laposa József Dr.
Magyar Bor Akadémia
Lehőcz József Róbert
Borrendek
Keceli Borrend
Lelkes Lajos Dr.
Magyar Bor Akadémia
Liptai Zsolt
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa
Pannonhalmi Borászati HNT küldött, Pannonhalmi Pannonhalmi Pinceszet Kft.
Lőrincz György
St. Andrea Szőlőbirtok
Lőrincz György Dr.
Magyar Bor Akadémia
St. Andrea Szőlőbirtok
Lukács Szabolcs
Sommelier
Tastevino borbár & vinotéka
Magyar György Dr.
St. Andrea Borászat
Magyar Ildikó Dr.
Magyar Bor Akadémia
Magyar Sarolta Dr.
Magyar Bor Akadémia
Májer János Dr.
Magyar Bor Akadémia
NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet
Malya Ernő
Magyar Bor Akadémia
Nyakas Pince Zrt.
Márkus Pál
Magyar Bor Akadémia
Márkus Tamás
Vendéglátás, gasztronómia
Fóti Kastély étterem
Mátyók József
Szaksajtó
Borkultusz
Mészáros Gabriella Dr.
Szaksajtó
AKÓ Gasztronómiai Tanácsadó és Kiadó Kft
Mészáros Kálmán
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Mészáros Pál
Magyar Bor Akadémia
Mészáros Borház Kft.
Mészáros Péter
Magyar Bor Akadémia
Szekszárdi Szőlészeti HNT küldött, OBB, Mészáros Borház Kft.
Miklós Csabi
Magyar Bor Akadémia
miklóscsabi pincéje
Módos Péter
Magyar Bor Akadémia
Molnár László
Sommelier
TAMA étterem
Molnár Roland
Sommelier
Van Boris – bor-bár-bolt
Molnár Zoltán Gábor
Szaksajtó
Agrofórum Kiadó Kft.
Nagy Fruzsina
Sommelier
Magyar Sommelier Szövetség, szabadúszó sommelier
Nagy Sebestyén
Szaksajtó
BorJour bormagazin
Nagy Zita
Szaksajtó
Borgőz borblog / Borista kóstolóműhely és delikát, Sárvár
Németh Ákos
Magyar Bor Akadémia
Németh Erika
Szaksajtó
VinCE Magazin
Németh Gábor
Szaksajtó
borkritikus
Németi Sándor
Szaksajtó
WineArtCulture
Nepp Zoltán
Borkereskedő
Lidl Magyarország Bt.
Nickelsz Gábor
Vendéglátás, gasztronómia
Platán étterem Tata
Niklai Ákos Dr.
Vendéglátás, gasztronómia
Kárpátia Étterem Budapest
Nyikos István
Magyar Bor Akadémia
Nyulasi Gábriel István
Szaksajtó
Az ihatóbb Magyarországért
Nyúlné dr. Pühra Beáta
Magyar Bor Akadémia
Nyakas Pince Zrt.
Óhegyi János
Magyar Bor Akadémia
Oláh László
Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége
Oreskó Imre
Magyar Bor Akadémia
Palik László
Magyar Bor Akadémia
BIOCENTRUM s.r.o, Palik Pincészet
Pammer István
Borrendek
Európai Borlovagok Magyarországi Rendje
Pampetrics György
Borkereskedő
Pampetrics Borkereskedés – Pampi Borkereskedés Kft
Pásti György Dr.
Magyar Bor Akadémia
SZIE Borászati Tanszék (nyugdíjas)
Pásztor Zoltán
Szaksajtó
Kossuth Rádió
Pernesz György
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
MGEI
Petrányi Gábor
Borkereskedő
0,75 bistro
Pettenkoffer Zsuzsanna
Magyar Bor Akadémia
Nyugdíjas borvidéki titkár
Petzold Attila
Boriskolák
P-advisor Hungary Kft.
Pintér Katalin
Vendéglátás, gasztronómia
Gerbeaud/Onyx/Émile
Polgár Zoltán László
Magyar Bor Akadémia
Polgárbor Kft.
Pongrácz Tamás
Sommelier
Castan Group
Rátóti Zoltán
Magyar Bor Akadémia
Répás László
Háttéripar
Cellarius Kereskedőház Kft.
Ripka Gergely
Szaksajtó
TokajGuide, tancolomedve.hu, tokajmagic.hu
Ruppert Ignác
Háttéripar
Trust Hungary Zrt.
Sári Enikő
Magyar Bor Akadémia
Schmidt Győző
Magyar Bor Akadémia
Tolnai Borászati HNT küldött
Schneider Miklós
Sommelier
Magyar Sommelier Szövetség
Séllyei Gábor Dr.
Magyar Bor Akadémia
Semsei Rudolf
Vendéglátás, gasztronómia
Vakvarjú Étteremcsalád/Budapest Party Service
Simon Zoltán
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa
Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsa
Simonics Ádám
Sommelier
bEAT Étterem
Szabó Csaba
Nemzeti Élelmiszerlánc – Biztonsági Hivatal
BAII
Szabó Edit
Szaksajtó
www.borsmenta.hu
Szabó Hajnalka
Szaksajtó
Borkaller blog
Szabó László
Vendéglátás, gasztronómia
Lamareda Étterem,Győr
Szabó Róbert
Sommelier
VakVarjú Éttermek, BudapestParty Service headsommelier
Szakács László Dr.
Szaksajtó
Bor és Piac szaklap
Szakonyi József Dr.
Magyar Bor Akadémia
Magyar Bor Akadémia Danubius-Hilton Wein selection zsűri tag,AWC vienna zsűri-tag Klosterneuburg
Szalai László
Magyar Bor Akadémia
Vinszalkontakt
Szalka Péter
Magyar Bor Akadémia
NÉBIH BAII
Székács Zsolt
Sommelier
Magyar Sommelier Szövetség, Szeleshát Borbirtok
Szentpéteri Attila
Magyar Bor Akadémia
Szepsy István
Magyar Bor Akadémia
Szepsy Pince
Szigethy Gábor Dr.
Magyar Bor Akadémia
Szikora Zoltán
Magyar Bor Akadémia
Szita Miklós Dr.
Magyar Bor Akadémia
Szita Borászat Sopron
Szittnyai Zalán Borkereskedő
Zwack Izabella Borkereskedés
Szolnoki Gergely
Boriskolák
Geisenheim University
Szőke Barnabás Dr.
Országos Borszakértő Bizottság
NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Badacsonyi Kutató Állomás
Szőke Mátyás
Magyar Bor Akadémia
Szőke Mátyás e.v.
Szőke Sándor Dr.
Magyar Bor Akadémia
Szuna Noémi
Szaksajtó
CAFE&Bar magazin
Szűcs Zoltán
Borrendek
MBOSZ alelnök, Promontorium Borlovagrend elnök- nagymester
Szűcs-Balás Vera
intézmény, hivatal
Magyar Turisztikai Ügynökség
Takaró Rita
Szaksajtó
WSET diploma hallgató, bor export értékesítési tanácsadó
Takler András
Magyar Bor Akadémia
Takler Pince Kft
Tar István
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa
Pannonhalmi Szőlészeti HNT küldött
Tarján Balázs Dr.
Magyar Bor Akadémia
Taschner Kurt
Magyar Bor Akadémia
Taschner Bor- és Pezsgőház Kft
Téglás András
Borrendek
T.G.-Pince Lovagrend
Tolvaj Csaba
Sommelier
Kisfaludy Gourmet Borbár & Étterem
Tornai Tamás
Magyar Bor Akadémia
Magyar Borok Háza Alapítvány
Tóth Ignác
Borkereskedő
Budapest Bortársaság
Tóth Rita
WSET diplomás
Movin Agency Kft.
Tóth Tamás Antal
Szaksajtó
Ridikül Magazin
Ujhelyi Zoltán
Szaksajtó
Kossuth Rádió
Vabrik Ferenc
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa
Vajda László Dr.
Magyar Bor Akadémia
Vállai Béla
Sommelier
Hotel Délibáb F&B and Sommelier
Varga Árpád
Magyar Bor Akadémia
Gedeon birtok Kft
Varga Máté
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa
Móri Borvidék Hegyközsége
Velkei Tamás Szaksajtó
Gourmet Riporter
Vesztergombi Csaba
Magyar Bor Akadémia
Viniczai Sándor
Magyar Bor Akadémia
Borászati Füzetek
Wille-Baumkauff Márta
Magyar Bor Akadémia
Pendits Pince
Zelnik József Dr.
Magyar Bor Akadémia
Zilai János Dr.
Magyar Bor Akadémia
Zilai Zoltán
Magyar Bor Akadémia
Zirig Árpád
Szaksajtó
Magyar Konyha
Zmák Tibor
Szaksajtó
GasztroMagazin