A 2018-as Év Bortermelője díj nyertese
Balla Géza
az Arad-hegyaljai borvidékről.
Balla Géza borai az Arad-hegyaljai, közismertebb nevén a Ménesi borvidéken születnek, amely Erdélyben, Aradtól 20 km-re keletre helyezkedik el. Ménes kiváló földrajzi fekvése, időjárása, talajadottságai (gránit, diorit és agyagpala), a Marosnak köszönhető mikroklímája a vörösboroknak kedvez, ezért mindössze a szőlő 20%-a fehér csak.
Balla Géza 35 éve tevékenykedik a szakmában, ebből 20 éve már a saját pincészetében. 2008-tól a marosvásárhelyi Sapientia Tudományegyetem keretén belül a Kertészeti Kar Szőlészeti és Borászati Tanszékének vezetője, mint egyetemi adjunktus. Számos szakmai tankönyv, valamint szakmai rovatok szerzője. 2004 óta a Magyar Bor Akadémia Tagja.
“Igazán felemelő érzés, hogy én lehetek ezen megmérettetés első határon túli jelöltje. Hiszek a barátságban, hiszek abban, hogy a Kárpát-medence borászai nem egymás konkurensei. Mindig is a segítség, egymás segítése volt számomra az elsődleges.”
Régóta célként tekintett arra, hogy egységes Kárpát-medencei, magyar borról beszélhessünk. Fontosnak tartja, hogy a majdnem feledésbe merült fajtákat, visszaemelje méltó helyükre, például a Kadarkát vagy a Fekete leánykát. Ez utóbbi egy régi dél-erdélyi fajta, amely még Mátyás király seregéről kapta a nevét.
A díjért versengők közül, a jelölés során a öt legtöbb szavazatot kapott borász (ABC sorrendben):
Balla Géza – Arad-hegyaljai borvidék
Borbély Tamás – Badacsonyi borvidék
Figula Mihály – Balatonfüred-Csopaki borvidék
Jásdi István – Balatonfüred-Csopaki borvidék
Koch Csaba – Hajós-Bajai borvidék
Gálaebéd Balla Géza, az „Év Bortermelője Magyarországon 2018-ban” borász tiszteletére
(Gálaebéd 2018-ban)
A már hagyománynak számító Év Bortermelője díj idén is ünnepélyes keretek között kerül átadásra. Minden évben pazar gálaebéddel és elegáns programmal tesszük emlékezetessé ezt a napot a vendégeknek és annak a borász kollégának, aki munkájával kiérdemelte a nagy elismerést jelentő címet.
A Gálaebéd 2019. február 10-én, vasárnap 12.00 órakor a Corinthia Hotel Budapest Báltermében és Valletta különtermében (1073 Budapest, Erzsébet krt. 43-49.) kerül megrendezésre.
Idén, mint a korábbi években, rendezvényünk díszvendége dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke lesz.
A rendezvényre az összes jegy elkelt.
(A belépő ára: 40 640,- Ft / Fő (32 000,- Ft + 27% Áfa).
A rendezvény a szálló Báltermében állófogadással kezdődik, mely során a vendégek apró koktél-falatkák fogyasztása mellett élvezhetik a verseny döntőjében szereplő 5 borász remek borait. A díj ünnepélyes átadására is itt, a Bálteremben kerül sor. A Himnusz elhangzása után a Magyar Bor Akadémia elnöke mond köszöntőt, majd laudáció következik, végül az oklevél kerül átadásra. A gálaebéd a Valletta teremben kerül felszolgálásra.
Az gálaebéd négy fogása az Év Bortermelője boraira komponálva, a korábbi évekhez hasonlóan a hazai gasztronómia kiemelkedő személyiségei közreműködésével készül, melynek köszönhetően gazdag és különleges ételsor várja a vendégeket.
A fogások után a desszert a Bálteremben kerül felszolgálásra, ahol a korább Év Bortermelője díj nyertes borászainak borai is bemutatásra kerülnek.
A rendezvény örökös koordináló konyhafőnöke: Ványi László chef (Thermal Hotel Visegrád)
Fogadás borkóstolóval és finom falatokkal:
Foie gras, mandula, rozs ropogós
Szarvas carpaccio, szarvasgomba ganache, paszternák
Kecskesajt és cékla bon bon, töklekvár, mille feuille
Juhtúrós puliszkás „Oreo”
Tormás füstölt pisztráng mousse, tölcsér, crème fraîche, mogyoróhagyma ecet kaviár
Balla Géza
Ménesi Magyarádi Fehér 2018
Ménesi Kadarka Sziklabor 2015
Ménesi Cabernet franc Sziklabor 2015
Borbély Tamás
Badacsonyi Kéknyelű Selection 2016
„Karós” Badacsonyi Olasz rizling Limited Selection 2015
Figula Mihály
Balatonfüred-Csopaki Olasz rizling 2017
Balatonfüred-Csopaki Sóskút Olasz rizling 2016
Jásdi István
Balatonfüred-Csopaki Lőczedombi Olasz rizling 2016
Balatonfüred-Csopaki Ranolder vörös 2015
Balatonfüred-Csopaki Ranolder fehér 2015
Koch Csaba
Hajós-Bajai Cabernet franc 2017
Villányi Csanád Cuvée 2012
A borkorcsolyákat Feith Attila, a Corinthia Hotel Budapest Executive Sous Chef-je alkotta.
A gálaebéd fogásai és borai
ELŐÉTEL FOGÁS
Mogyorósi Gábor chef és Nyikos Dániel sous chef, Alabárdos Étterem, Budapest
Hálóban sült mangalica terrine ponty ceviché-vel és erdélyi örmény huruttal
Balla Géza Ménesi Sauvignon blanc 2018
LEVES FOGÁS
Jászai Tibor executive chef és Papp Balázs sous chef, Gerlóczi Kávéház & Czakó Kert, Budapest
Kacsa erőleves kacsatatárral, savanyú káposzta kóccal, paprika trió társaságában
Balla Géza Ménesi Kadarka Selection 2016
SZÁRNYAS FOGÁS
Kegyes Péter chef és Nagy Péter sous chef, La Fiesta Party Service, Budapest
Valóságos Kakas Karnevál a Fekete leányka örömére, erdélyi zakuszka tercett kísérettel
Balla Géza Ménesi Feketeleányka Sziklabor 2015
VAD FOGÁS
Kerekes Sándor chef – tulajdonos, Gléda Vendéglő, Budapest
Vajastésztába göngyölt zsenge őzcsülök vargányás puliszkapüré gyűrűben, illő cumberland mártással
Balla Géza Ménesi Feketeleányka & Cabernet franc Sziklabor Cuvée 2015
Az ebéd ételsorából a desszertek és sajtok a Bálteremben kerülnek felszolgálásra, ahol újból lehetőség nyílik némi kellemes, kötetlen beszélgetésre, valamint a korábbi Év Bortermelője díjat kiérdemelt kollégák nagyszerű borainak ízlelgetésére.
Az ebédet követően a desszertek kíséretében a Szega Foods által összeállított magyar és külföldi válogatott ínyenc sajt- és sonkafalatokat, valamint kávékülönlegességeket kóstolhatnak a vendégek.
A desszertek a Corinthia Hotel Executive Sous Chef-je, Feith Attila irányításával készülnek.
Korábbi Év Bortermelőinek kóstolható borai:
Árvay János Tokaji Furmint 2014
Áts Károly Szt. Tamás Furmint 2017
Áts Károly Édes Szamorodni 2016
Bock József Bock Cuvée 2012
Dr. Lőrincz György Örökké Egri cuvée Grand superior 2017
Dr. Lőrincz György Áldás Egri Bikavér 2017
Dr. Lőrincz György Hangács dűlő Egri Bikavér Grand superior 2016
Dúzsi Pince Dúzsi Szekszárdi Cabernet Sauvignon – Syrah Cuvée 2015
Dúzsi Pince Dúzsi Szekszárdi Görögszó Cuvée 2013
Frittmann János Frittmann Sauvignon Blanc 2018
Frittmann János Frittmann Gernerosa 2018
Gál Szőlőbirtok és Pincészet Gál Balaton-melléki Chardonnay 2017
Gál Szőlőbirtok és Pincészet Gál Kékfrankos rozé 2018
Gál Szőlőbirtok és Pincészet Gál Késői szüretelésű Rajnai rizling 2017
Garamvári Vencel GARAMVARI Prestige Brut 2014
Garamvári Vencel GARAMVARI Brut Natur 2014
Gere Attila Villányi Franc Ördögárok 2016
Kamocsay Ákos Kamocsay Premium Olaszrizling 2017
Kamocsay Ákos Kamocsay Premium Chardonnay 2017
Kamocsay Ákos Kamocsay IHLET Cuveé 2017
Konyári Pince Ikon Rajnai Rizling 2018
Konyári Pince Konyári Piritye 2015
Konyári Pince Ikon Tulipán 2012
Légli Ottó Légli Riesling 2017
Légli Ottó Légli János-hegy Sauvignon Blanc 2017
Mészáros Pál Ohmerops Cuvée 2016
Mészáros Pál Bodzási Kékfrankos 2016
Maya Ernő Nyakas Irsai Olivér 2018
Maya Ernő Budai Sauvignon blanc 2018
Maya Ernő Menádok Budai Chardonnay 2017
Polgár Pince Redy 2017
Polgár Pince Elixír Cuvée 2012
Szőke Mátyás Pas-Komi Chardonnay 2017
Szőke Mátyás Cabernet Franc 2014
Szöllősi Pince Misi Cuvee
Szöllősi Pince Rosé Kékfrankos
Takler Pince Bikavér 2016
Takler Pince Szenta-hegyi Kékfrankos 2016
Takler Pince Szenta-hegyi Cabernet franc 2016
Thummerer Vilmos Thummerer Egri Bikavér Superior 2013
Tiffán Pince Grande Selection 2015
Vesztergombi Pince Csaba Cuvée 2016
Vesztergombi Pince Kékfrankos Válogatás 2016
Vesztergombi Pince Kadarka 2016
Vida Péter Bikavér 2016
Vida Péter Hidaspetre Kékfrankos 2015
Vida Péter Bonsai Öregtőkés Kadarka 2016
Együttműködő partnerek:
Év Bortermelője 2018
Íme a jelöltek!
28. alkalommal mozgósította a Magyar Bor Akadémia a szőlész-borász és a vendéglátó szakma elitjét, hogy nevezzék meg Magyarország legrangosabb borászati elismerésének jelöltjeit. A felkérésnek mintegy 300 borász, borszakíró, szakértő, oktató, étteremvezető, sommelier és chef tett eleget.
Minden felkért szakember 3 bortermelőt jelölt a címre, így több szempontot is érvényesíthetett, amikor favoritjait kiválasztotta. Az összesített szavazatok alapján a legtöbb jelölést kapott borászok mellett, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően, az Év Bortermelője díj korábbi győztesei közösen is megneveztek egy személyt, aki mindenképpen bekerült a végső győzelemre esélyesek közé.
A jelölések feldolgozása után öt kiváló bortermelő vág neki a megmérettetés utolsó körének: Balla Géza (Arad-hegyaljai borvidék), Borbély Tamás (Badacsonyi borvidék), Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék), Jásdi István (Balatonfüred-Csopaki borvidék), Koch Csaba (Hajós-Bajai borvidék)
Érdekesség, hogy a díj 28 éves történetében először került be határon túli történelmi borvidékről borász a jelöltek közé. Az öt jelöltből hármat a Balatoni borrégió ad, illetve örömteli, hogy egy korábbi Év Bortermelője (az azóta elhunyt Figula Mihály) fia is ismét a díj jelöltjei közé került!
A verseny szabályzata alapján az öt jelölt közül a Magyar Bor Akadémia tagjai választják ki a 2018-as Év Bortermelője Magyarországon díj nyertesét, egyéni, titkos szavazással. A jelöltek a „Borest a Bor Akadémián” rendezvényen mutatkoznak be személyesen és boraikkal november 22-én, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.
Év Bortermelője 2018
Jelölők köre
Andok Endre
Vendéglátás, gasztronómia
Stílusos Vidéki Éttermiség – Oliva Étterem
Andrusch Péter
Vendéglátás, gasztronómia
Magyar Vendéglátók Ipartestülete – Alabárdos Étterem
Angerman László
Sommelier
Esca
Árva István
Sommelier
Magyar Sommelier Szövetség – New York Salon étterem
Árvay János
Magyar Bor Akadémia
Áts Károly
Magyar Bor Akadémia
Balázs Árpád
Magyar Bor Akadémia
Bálint László
WSET diplomás
Balla Géza
Magyar Bor Akadémia
Báló Borbála Dr.
Magyar Bor Akadémia
Barabás Zoltán
Vendéglátás, gasztronómia
Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
Barátossy Gábor
Országos Borszakértő Bizottság
Bárczi Elek Ágnes
Borkereskedő
Auchan Magyarország
Béky Zoltán
Magyar Bor Akadémia
Béleczki Mihály
Borrendek
Kiskőrösi Gondűző Borlovagrend
Benke Zoltán
Borkereskedő
Raiker
Berek Péter
Szaksajtó
Civil Rádió
Bezerics Dániel
Vendéglátás, gasztronómia
Paletta Étterem, Keszthely
Bihari Zoltán Dr.
Boriskolák
Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet
Bock József
Magyar Bor Akadémia
Bognár József
Szaksajtó
borklikk.hu
Bognár Zoltán
Borrendek
Noé-Hegyi Szent István Borlovagrend
Bolye Viktor Dr.
Nemzeti Élelmiszerlánc – Biztonsági Hivatal
Borbély Tamás
Magyar Bor Akadémia
Borbély Zsolt Attila
Szaksajtó
Bozzai Zsófia
Szaksajtó
Bor és Piac
Böröcz Lajos dr.
Vendéglátás, gasztronómia
Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége
Brazsil Dávid Dr.
Magyar Bor Akadémia
Brazsil József Mihály Dr.
Magyar Bor Akadémia
Bujdosó Ferenc
Magyar Bor Akadémia
Buránszki György
Nemzeti Élelmiszerlánc – Biztonsági Hivatal
Csaba Gyula
Borrendek
Akasztói Borrend
Csávossy György István
Magyar Bor Akadémia
Cseh Gábor
Sommelier
Magyar Sommelier Szövetség
Csiszkó Gábor
Magyar Bor Akadémia
Csizmadia András Dr.
Magyar Bor Akadémia
Csizmadia László Dr.
Magyar Bor Akadémia
Csoma Zsigmond Dr.
Magyar Bor Akadémia
Darázs György
Vendéglátás, gasztronómia
Magyar Vendéglátók Ipartestülete – Lázár Lovaspark
Darin Sándor
Szaksajtó
Wineroads.hu
Deák Imre Dr.
Vendéglátás, gasztronómia
Danubius Hotels
Dékány Tibor
Magyar Bor Akadémia
Demők Nóra
Szaksajtó
Borigo
Dlusztus Imre
Szaksajtó
Elitbor.hu
Domián Emese
Magyar Bor Akadémia
Dunai György Sándorné
Magyar Bor Akadémia
Dúzsi Tamás
Magyar Bor Akadémia
Dúzsi Tamás Dávid
Országos Borszakértő Bizottság
Elek Lenke Dr.
Szaksajtó
Magyar Újságírók Országos Szövetsége
Enese Beáta
Borrendek
Balatoni Borrégió Gizella Királyné Női Borrend
Ernszt László
Sommelier
Magyar Sommelier Szövetség
Eszterbauer János
Magyar Bor Akadémia
Fendrik Zsóka
Szaksajtó
Borászportál
Ferenc Vilmos
Magyar Bor Akadémia
Fiath Attila Dr.
WSET diplomás
Figula Mihály
Magyar Bor Akadémia
Förhénci Horváth Gyula
Magyar Bor Akadémia
Francisck Réka
Szaksajtó
Network 360 Médiaügynökség, HG Média
Freund Tamás Dr.
Magyar Bor Akadémia
Frittmann István
Magyar Bor Akadémia
Frittmann János
Magyar Bor Akadémia
Frittmann Péter
Országos Borszakértő Bizottság
Fülöp Mihály Dr.
Magyar Bor Akadémia
Gábor Csaba
Borrendek
Brindisi Szent Lőrinc Borrend
Gádor Dénes
Magyar Bor Akadémia
Gál Lajos Dr.
Magyar Bor Akadémia
Gál Zsombor
intézmény, hivatal
Magyar Turisztikai Ügynökség
Gálné Dignisz Éva
Magyar Bor Akadémia
Garaczi János
Vendéglátás, gasztronómia
Magyar Éttermi Szövetség – Tanyacsárda
Garamvári Vencel
Magyar Bor Akadémia
Gellén Gábor
Borrendek
Krämer Fülöp Borlovagrend
Gere Andrea
Magyar Bor Akadémia
Gere Zsolt
Borrendek
Custodes Vinorum de Villány Borrend
Gerenday Ágnes
Szaksajtó
Gianni Annoni
Vendéglátás, gasztronómia
Pomo D’Oro
Gincsai Tamás
Magyar Bor Akadémia
Gónusz Gabriella
Vendéglátás, gasztronómia
Wine a more
Göllesz Gábor
Borkereskedő
SPAR Magyarország
Görög Rudolf
Vendéglátás, gasztronómia
Barack Hotel
Gulyás Ferenc
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa C
songrádi HNT küldött
Gyelán Zsolt
Vendéglátás, gasztronómia
CBA
Gyimesi Zsuzsa
Szaksajtó
Étteremkalauz
Győrffy Zoltán
Szaksajtó
Pécsi Borozó
Györgykovács Imre
Magyar Bor Akadémia
Győry László Dr.
Magyar Bor Akadémia
Háber Tamás
Vendéglátás, gasztronómia
Magyar Vendéglátók Ipartestülete – Aranykacsa Étterem
Háber Tamásné
Borrendek
Magyar Hölgyek Gasztronómiai és Borrendje
Hacker Balázs
Borkereskedő
CultiVini
Hajdu Frigyes Dr.
Borrendek
Szent Benedictus Borlovagrend
Hajós Anna Dr.
Szaksajtó
TTG Hungary
Hájos László
Szaksajtó
Magyar Mezőgazdasági Lapcsoport
Hamvas Zoltán
Vendéglátás, gasztronómia
Magyar Bocuse d’Or Akadémia
Harcz Ádám
Borkereskedő
Lidl
Harmath Csaba
Vendéglátás, gasztronómia
AHA Catering
Hegedűs Péter
Magyar Bor Akadémia
Hegedűs Zoltán
Magyar Bor Akadémia
Heimann Zoltán
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa
Szekszárdi HNT küldött
Herczeg Ágnes
WSET diplomás
WSET
Homolya Vivianna
Sommelier
Magyar Sommelier Szövetség
Horváth Csaba
Magyar Bor Akadémia
Horvath Lajos
Sommelier
Magyar Sommelier Szövetség
Hülvely István
Vendéglátás, gasztronómia
Hunguest Hotels
Jáhner Attila
Borkereskedő
Pomodoro
Jahni László
Vendéglátás, gasztronómia
Kistücsök Étterem
Jandrasics Borbála
Szaksajtó
Janky Ferenc Dr.
Magyar Bor Akadémia
Jásdi István
Magyar Bor Akadémia
Jávorkai Péter
Vendéglátás, gasztronómia
Jónás István
Szaksajtó
Kossuth Rádió
Juhász Gábor
Vendéglátás, gasztronómia
Magyar Éttermi Szövetség – Búsuló Juhász
Juhász Krisztián
Sommelier
Borkonyha
Kállay Miklós Dr.
Magyar Bor Akadémia
Kalocsai Zoltán
Vendéglátás, gasztronómia
Borkonyha
Kamocsay Ákos
Magyar Bor Akadémia
Kampós Balázs
Vendéglátás, gasztronómia
Stílusos Vidéki Éttermiség – Mandula Étterem és Bor Bár
Kemendy László
Magyar Bor Akadémia
Keményné Koncz Ildikó
Magyar Bor Akadémia
Kerekes Sándor Borrendek
Zsigmond Király Borlovagrend Egyesület
Kerényi Zoltán Dr.
Magyar Bor Akadémia
Keresztény Miklós
Borkereskedő
Heinemann Kft.
Kertész Gyula Dr.
Magyar Bor Akadémia
Kisari István
Borrendek
Mathiász János Borrend
Kiss Dezső Péter
Szaksajtó
Minőségi Borok Magazinja
Kiss János
Sommelier
Magyar Sommelier Szövetség
Kling József
Szaksajtó
Gusto
Knolmajer Ferenc
Borrendek
Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend
Koch Csaba
Magyar Bor Akadémia
Koczor Kálmán
Magyar Bor Akadémia
Kocsi Emília dr.
Nemzeti Élelmiszerlánc – Biztonsági Hivatal
Koklács Kata
Szaksajtó
Wine&Go, Brancs
Kollár Mariann
Sommelier M
agyar Sommelier Szövetség – Theatre of Wine Company, London
Koltai Piroska
Vendéglátás, gasztronómia
Wine a more
Komáromy Imre Attila
Borrendek
Ordo Vini Venetorum Vadász Borrend Magyarország
Konkoly Mihály
WSET diplomás
Konyári Borbála
Magyar Bor Akadémia
Kopcsay László Dr.
Magyar Bor Akadémia
Kormos Zoltán
Boriskolák
Transylvania Wine School, Kolozsvár
Korpás András Dr.
Magyar Bor Akadémia
Kosárka József Dr.
Magyar Bor Akadémia
Kovács Gergely
Borkereskedő
Bortársaság
Kovács István Dr.
Magyar Bor Akadémia
Kovács László
Magyar Bor Akadémia
Kovács Tibor Dr.
Magyar Bor Akadémia
Körmendi József
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa
Etyek-Budai HNT küldött
Krasznai Zsófia
Szaksajtó
MoVIN Wine Consulting Agency Kft
Kriston Orsolya
Szaksajtó
VinCE Magazin
Krivács András
Vendéglátás, gasztronómia
Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
Kulka Gábor
Magyar Bor Akadémia
Kunszeri Miklós Péter
Borrendek
Cultures Moris Redemptionis Kiskunhalas Borrend
Kupa Mihály Dr.
Magyar Bor Akadémia
Laczkó Gábor
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa
Etyek-Budai HNT küldött
Lantai József
Szaksajtó
Euroastra
Laposa József Dr.
Magyar Bor Akadémia
Légli Ottó
Magyar Bor Akadémia
Lehőcz József
Borrendek
Keceli Borrend
Lics Balázs
Magyar Bor Akadémia
Lics László
Magyar Bor Akadémia
Liptai Zsolt
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa
Pannonhalma HNT küldött
Litauszki Zsolt
Vendéglátás, gasztronómia
Litauszki Consulting
Lőrincz György Dr.
Magyar Bor Akadémia
Magyar Ildikó Dr.
Magyar Bor Akadémia
Magyar Sarolta Dr.
Magyar Bor Akadémia
Májer János Dr.
Magyar Bor Akadémia
Major Vilmos
Vendéglátás, gasztronómia
Magyar Vendéglátók Ipartestülete – Tercia Éttermek
Márkus Pál
Magyar Bor Akadémia
Martonosi Zsolt
endéglátás, gasztronómia
Chianti – Baricska, Balatonfüred
Mátyók József
Szaksajtó
Borkultusz
Mészáros Gabriella dr.
Országos Borszakértő Bizottság
Mészáros Kálmán
Nemzeti Élelmiszerlánc – Biztonsági Hivatal
Mészáros Károly
intézmény, hivatal
Postaügyi és Nemzeti Pénzügyi Szolgáltatásstratégiai Főosztály
Mészáros László
Országos Borszakértő Bizottság
Mészáros Pál
Magyar Bor Akadémia
Miklós Csabi
Magyar Bor Akadémia
Miklósa Erika
Magyar Bor Akadémia
Módos Ernő
Magyar Bor Akadémia
Módos Péter
Magyar Bor Akadémia
Molnár Péter Dr.
Magyar Bor Akadémia
Molnár Roland
Sommelier
Magyar Sommelier Szövetség – Double Bubble Champagne Bár
Molnár Zoltán
Szaksajtó
Agrofórum
Nagy Fruzsina
Sommelier
Magyar Sommelier Szövetség
Németh Ágnes
Szaksajtó
Németh Ákos
Magyar Bor Akadémia
Németh Györgyi Éva
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa
Pécsi HNT küldött
Nepp Zoltán
Borkereskedő
Lidl
Niklai Ákos Dr.
Vendéglátás, gasztronómia
Magyar Éttermi Szövetség – Kárpátia Étterem
Niszkács Miklós
Magyar Bor Akadémia
Nyikos István
Magyar Bor Akadémia
Nyitrainé dr. Sárdy Diána
Magyar Bor Akadémia
Nyulasi Gábriel István
Szaksajtó
Ihatóbb Magyarországért
Nyúlné dr. Pühra Beáta
Magyar Bor Akadémia
Óhegyi János
Magyar Bor Akadémia
Oreskó Imre
Magyar Bor Akadémia
Ördögh Bálint
Szaksajtó
Pammer István
Borrendek
Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusa
Pásti György Dr.
Magyar Bor Akadémia
Pásztor Zoltán
Szaksajtó
Kossuth Rádió
Pataki Kinga
Szaksajtó
Borút Egyesület
Pauli Zoltán
Vendéglátás, gasztronómia
Stílusos Vidéki Éttermiség – Palkonyha
Petrányi Gábor
Borkereskedő
Palack
Pettenkoffer Zsuzsanna
Magyar Bor Akadémia
Petzold Attila
Boriskolák
DiVino Wine School
Pintér Katalin
Vendéglátás, gasztronómia
Magyar Éttermi Szövetség – Gerbeaud Ház
Polák Dávid
Vendéglátás, gasztronómia
Palack borbár
Polgár Zoltán
Magyar Bor Akadémia
Rátóti Zoltán
Magyar Bor Akadémia
Ripka Gergely
Szaksajtó
Táncoló Medve blog
Rohály Gábor
Boriskolák
Borkollégium
Sajgó Gáborné
Borrendek
Lorántffy Zsuzsanna Borrend Egyesület
Salánki Sándor
Borrendek
Tihany Vinitores Tychonienses Borrend
Sári Enikő
Magyar Bor Akadémia
Schmidt Győző
Magyar Bor Akadémia
Schneider Miklós
Sommelier
Magyar Sommelier Szövetség, főtitkár
Semsei Rudolf
Vendéglátás, gasztronómia
Magyar Rendezvényszervezők és Szolgáltatók Szövetsége, Rendezvénygasztronómiai tagozat
Simon Zoltán
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa
Zalai HNT küldött
Soós János
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa
Mátrai HNT küldött
Sümegi József Dr.
Magyar Bor Akadémia
Szabó Csaba
Nemzeti Élelmiszerlánc – Biztonsági Hivatal
Szabó Edit
Szaksajtó
Borsmenta
Szabó István
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa
Balatonfüred-Csopaki HNT küldött
Szakács László Dr.
Szaksajtó
Grabowski Digital Ltd.
Szakonyi József Dr.
Magyar Bor Akadémia
Szalai László
Magyar Bor Akadémia
Szalay-Bobrovniczky Alexandra
intézmény, hivatal
Főpolgármesteri Hivatal, Főpolgármester helyettes
Szalka Péter
Magyar Bor Akadémia
Székács Zsolt
Sommelier
Magyar Sommelier Szövetség
Szigethy Gábor Dr.
Magyar Bor Akadémia
Szilvási Zsolt
Szaksajtó
Borászat.hu
Szita Miklós Dr.
Magyar Bor Akadémia
Szittnyai Zalán
Borkereskedő
Zwack
Szlovák Gabriella
Magyar Bor Akadémia
Szőke Mátyás
Magyar Bor Akadémia
Szuna Noémi
Szaksajtó
PressSpirit
Szűcs Zoltán
Borrendek
Promontórium Borlovagrend
Szűcs-Balás Vera
intézmény, hivatal
Magyar Turisztikai Ügynökség
Tábor István
Szaksajtó
Trinety Media Kft.
Takaró Rita
Szaksajtó
Borászati szaksajtó
Takler András
Magyar Bor Akadémia
Takler Ferenc
Magyar Bor Akadémia
Tallián Hedvig
Szaksajtó
Tamás Róbert
Vendéglátás, gasztronómia
Magyar Vendéglátók Ipartestülete – Bock Óbor Étterem
Tarján Balázs Dr.
Magyar Bor Akadémia
Taschner Kurt
Magyar Bor Akadémia
Tornai Tamás
Magyar Bor Akadémia
Tóth Rita
WSET diplomás
Tóth Tamás Antal
Szaksajtó
TV2 Tények
Török Judit
Szaksajtó
Panorama Magazin
Tüü Péter
Sommelier
Magyar Sommelier Szövetség – head sommelier Arany kaviár
Ujhelyi Zoltán
Szaksajtó
Kossuth Rádió
Vajda László Dr.
Magyar Bor Akadémia
Varga Máté
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa Móri HNT küldött
Varga Péter
Magyar Bor Akadémia
Varga Zoltán
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa Balatonfüred-Csopaki HNT küldött
Velkei Tamás
Szaksajtó
Gourmetriporter
Vida Péter
Magyar Bor Akadémia
Vincze Árpád
Borkereskedő
CBA
Viniczai Sándor
Magyar Bor Akadémia
Vörös Attila
WSET diplomás
Zilai János Dr.
Magyar Bor Akadémia
Zilai Zoltán
Magyar Bor Akadémia
Zirig Árpád
Szaksajtó
Origo/Táfelspicc
Zmák Tibor
Szaksajtó
bor.specia.hu
Zsidai Zoltán Roy
Vendéglátás, gasztronómia
Magyar Éttermi Szövetség – Pannon Gasztronómiai Akadémia