A 2017. Év Bortermelője díj nyertese:
Szőke Mátyás,
a Mátrai borvidékről.
„A bor különleges termék. Lelke van, egyénisége, története és történelme, még a palackban is fejlődik, először szebb lesz, majd bölcsebb, és a végén meghal. A gyümölcs megrothad, a virág elhervad, az étel megromlik – a bor az egyetlen, amely elmúlásában is emberi.”
Az Év Bortermelője díj 27 éves történetében először nyert borász a Mátrai borvidékről. Szőke Mátyás kiváló boraival és a rengeteg munkával elért szerteágazó életművével méltán érdemelte ki az elismerő címet. Műszaki végzettségű, de szőlőtermelő elődjei révén korán megtanulta, hogyan kell a szőlőt művelni. A 70-es évek óta foglalkozik borkészítéssel, jelenleg egyik fiával, Zoltánnal 35 hektáron gazdálkodnak. Munkássága során rengeteget tett a borvidékért. A hazai borversenyeken szépen szerepelnek borai, kiemelt eredményeihez tartozik, hogy több alkalommal elnyerte a „Mátrai borvidék legszebb vörösbora” címet, kétszer pedig Chardonnay bora Champion díjas lett a VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Mátyás sikereiben feleségének is nagy szerepe van, hiszen hosszú évek óta ő kíséri figyelemmel a szőlők gondos megmunkálását.
A Szőke Pincészet legkiemelkedőbb borait Chardonnay, Muscat Ottonel, Irsai Olivér, Merlot fajtákból készíti. A hazai borkereskedőkön kívül két nagykereskedő cég a tengerentúlon is forgalmazza boraikat. Mátyás nagyon fontosnak tartja, hogy folyamatosan képezze magát, és figyelemmel kísérje a nagyvilág borszakmai alakulását, trendjeit is. Volt már Új-Zélandon, Dél-Afrikában és Kaliforniában is, ahol Haraszthy Ágoston szőlőbirtoka nagy hatással volt rá.
A borász rengeteget dolgozik, ám ha akad némi szabadideje, legszívesebben traktorjában ülve veszi szemügyre ültetvényeit, közben a természetben, az évszakok változásaiban gyönyörködve. „A munkás hétköznapok a modern kort, a hétvége a gyökereket ébreszti fel bennem. Amikor kezdtük, még jóval több kézimunkát kellett alkalmaznunk a területek megmunkálásában, azóta sokat fejlődött a világ.”
Mit ígér Mátyás annak, aki ellátogat hozzá?
„Minden hozzánk betérő vendéget szívesen látunk, ami nem csak egy borkóstolót jelent, hanem szeretném, ha maradandó élményekkel távoznának tőlünk. A borkóstoló alkalmával vendégeink megtekinthetik a pincészetet, megismerhetik borkészítési technológiánkat, majd megízlelhetik borainkat. Fontosnak tartom a fogyasztókkal való személyes kapcsolattartást. Erőt, lendületet ad, és örömöt jelent, amikor azt látom, hogy a látogatók jól érzik magukat nálunk, és ízlenek a boraink.
Zárszóként, csak természetes elfogultsággal tudunk szólni borainkról. Mint ahogy a régi borász mondás is szól: Van a jó bor, a jobb bor, és a sajátunk.”
A díjért versengők közül, a jelölés során a hat legtöbb szavazatot kapott borász (ABC sorrendben):
Borbély Tamás – Badacsonyi borvidék
Figula Mihály – Balatonfüred-Csopaki borvidék
Jásdi István – Balatonfüred-Csopaki borvidék
Koch Csaba – Hajós-Bajai borvidék
ifj. Szepsy István – Tokaji borvidék
Szőke Mátyás – Mátrai borvidék
Díjátadó Gálaebéd
Szőke Mátyás
az „Év Bortermelője Magyarországon 2017” borász tiszteletére
Szőke Mátyás a 2017-es Év Bortermelője
Délben a rendezvény a szálló Báltermében állófogadással kezdődött, mely során a vendégek apró koktél-falatkák fogyasztása mellett élvezhették a verseny döntőjébe még bejutott öt borász remek borait. A díj ünnepélyes átadására is a Bálteremben került sor. A Himnusz elhangzása után a Magyar Bor Akadémia elnöke, Zilay Zoltán mondott köszöntőt, majd laudáció következett, végül átadták az oklevelet a 2017-es Év Bortermelője, Szőke Mátyás részére. A gálaebéd a Valletta teremben került felszolgálásra. Ennek négy fogását az Év Bortermelője boraira komponálták az ország kiemelkedő tudású chéfjei, Nagy Attila Chef – Bori Mami Étterem , Farkas Dávid Chef – Bori Mami Étterem, Tóth Pál Chef – Kővirág Étterem, Szilvási Mihály konyhafőnök – Laposa Birtok, Barka Áron Chef de Cuisine – ARAZ Étterem. Az eseményen részt vett a rendezvény fővédnöke, Áder János Köztársasági Elnök.
„A bor különleges termék. Lelke van, egyénisége, története és történelme, még a palackban is fejlődik, először szebb lesz, majd bölcsebb, és a végén meghal. A gyümölcs megrothad, a virág elhervad, az étel megromlik – a bor az egyetlen, amely elmúlásában is emberi.” – vallja Szőke Mátyás.
Az Év Bortermelője díj 27 éves történetében először nyert borász a Mátrai borvidékről. Szőke Mátyás kiváló boraival és a rengeteg munkával elért szerteágazó életművével méltán érdemelte ki az elismerő címet. Műszaki végzettségű, de szőlőtermelő elődjei révén korán megtanulta, hogyan kell a szőlőt művelni. A 70-es évek óta foglalkozik borkészítéssel, jelenleg egyik fiával, Zoltánnal 35 hektáron gazdálkodnak. Munkássága során rengeteget tett a borvidékért. A hazai borversenyeken szépen szerepelnek borai, kiemelt eredményeihez tartozik, hogy több alkalommal elnyerte a „Mátrai borvidék legszebb vörösbora” címet, kétszer pedig Chardonnay bora Champion díjas lett a VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Mátyás sikereiben feleségének is nagy szerepe van, hiszen hosszú évek óta ő kíséri figyelemmel a szőlők gondos megmunkálását.
A 2018-as Gálaebéd részletes programja és fogásai
A már hagyománynak számító Év Bortermelője díj idén is ünnepélyes keretek között kerül átadásra. Minden évben pazar gálaebéddel és elegáns programmal tesszük emlékezetessé ezt a napot a vendégeknek és annak a borász kollégának, aki munkájával kiérdemelte a nagy elismerést jelentő címet.
A Gálaebéd 2018. február 4-én, vasárnap 12.00 órakor a Corinthia Hotel Budapest Báltermében és Valletta különtermében (1073 Budapest, Erzsébet krt. 43-49.) kerül megrendezésre.
Idén, mint a korábbi években, rendezvényünk díszvendége dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke lesz.
A jegyek az idei Gálaebédre már elfogytak.
(A belépő ára: 40 640,- Ft / Fő (32 000,- Ft + 27% Áfa).
A rendezvény a szálló Báltermében állófogadással kezdődik, mely során a vendégek apró koktél-falatkák fogyasztása mellett élvezhetik a verseny döntőjében szereplő 6 borász remek borait. A díj ünnepélyes átadására is itt, a Bálteremben kerül sor. A Himnusz elhangzása után a Magyar Bor Akadémia elnöke mond köszöntőt, majd laudáció következik, végül az oklevél kerül átadásra. A gálaebéd a Valletta teremben kerül felszolgálásra.
Az gálaebéd négy fogása az Év Bortermelője boraira komponálva, a korábbi évekhez hasonlóan a hazai gasztronómia kiemelkedő személyiségei közreműködésével készül, melynek köszönhetően gazdag és különleges ételsor várja a vendégeket.
A gálaebéd fogásai és az ízek mesterei:
Nagy Attila Chef – Bori Mami Étterem
A Bori Mami Bistro 2014 nyarán kezdte el azt az álmot megvalósítani, ami arról szól, hogy a helyi gazdák minőségi alapanyagait felhasználva, a szezonalitásnak megfelelően valami olyat alkosson, ami különleges és egyedi. Az étterem jelenleg benne van a 10 legjobb vendéglátóhely között. Nagy Attila szakmai tapasztalatait belföldi és külföldi top éttermeiben szerezte meg. Kreativitása, szakmai tudása kimagasló, tipikusan az a séf, aki kezei közül az ezredik étel is úgy kerül ki, mint az első. Igényesen, tökéletesen. Hisz a helyi alapanyagok fontosságában, szívesen dolgozik vad húsokkal, melyhez tökéletes színtér a Mátra.
Farkas Dávid Chef – Bori Mami Étterem
Farkas Dávid vallja, hogy a Bori Mami olyan lehetőséget nyújt számára, ami tele van új kihívásokkal és fejlődési lehetőségekkel. Minden alapanyagot nagyon kedvel, ami helyi gazdáktól való. Munkájára igényes, kreatív és impulzív séf.
ELŐÉTEL FOGÁS
Kőtálban sült mátrai vadszárnyasok gerslisaláta, pácolt fürjtojás és barackkrémes zöldalma társaságában
Szőke Mátyás Zöldveltelini 2017
Tóth Pál Chef – Kővirág Étterem
Tóth Pál a köveskáli Kővirág étterem chefje. Fiatal kora ellenére az ország legjobb éttermeiben gyűjtött tapasztalatokat, szabadidejében szívesen megy el mások konyhájára sztázsolni, más chefektől tanulni. Tányérjait összetettség jellemzi, munkájára úgy tekint, mint az önkifejezés egyik formájára. Szívesen nyúl szokatlan alapanyagokhoz, idén bekerült a Bocuse d’Or hazai selejtezőjébe.
LEVES FOGÁS
Fenyőillatú zeller kvintett krémleves ropogós quinoával, tyúkhúrral és tápiókával
Szőke Mátyás Szürkebarát 2016
Szilvási Mihály konyhafőnök – Laposa Birtok
Szilvási Mihály Budapesten, Ausztriában dolgozott, majd Spanyolországban inspirálódott, ami hatalmas lendületet adott számára. Később Franciaországban tanult és folytatta munkáját többek között Michelin csillagos étteremben is. Látásmódja a “Toya“ étteremben formálódott rendkívül sokat. 2016-ban visszatért Magyarországra, a Laposa Birtokra. Mihály célja feltárni, megismertetni a mindenki számára ismert, elérhető alapanyagokban rejlő lehetőségeket.
HAL FOGÁS
Zsengére párolt tokhal
Beluga lencsével, marinált körtével, tejszínes lencsemártással
Szőke Mátyás Paskomi Chardonnay 2015
Barka Áron Chef de Cuisine – ARAZ Étterem
Barka Áron szakmai pályafutását a Kempinski Hotelben kezdte, majd Németország egyik legszebb vidékén, a fekete-erdei Vier Jahreszeiten am Schluchsee 4**** (Négy Évszak) szállodában folytatta karrierje építését. Két év után egy folyami hajón kamatoztatta tudását, a második évében konyhafőnöknek nevezték ki az A-Rosa Lunán. Újabb két év elteltével hat hajó konyhájának irányítását bízták rá. Francia gasztronómiai kalandozás után hazatért és jelenleg is a Continental Hotel Budapest****Superior szálloda ARAZ Éttermének sikeres vezetésén dolgozik, mint Chef de Cuisine. Mindeközben belépett a francia gasztronómia több évszázados tradícióval rendelkező lovagrendjébe, a Chaine de Rotisseurs világszervezetébe, ezt követően számos nemzetközi és világszínvonalú versenyre hívták meg zsűriként. Áron a zöldebb jövő érdekében a Continental Hotel Budapest tetőteraszára levendula ültetvényt telepített, mellyel egy rég dédelgetett álma vált valóra.
FŐ FOGÁS
Borjú-bárány duó cékla szufléval, tejszínben sült burgonyával, fahéjas szilvamártással
Szőke Mátyás Amerlot 2012
Az ebéd ételsorából a desszertek és sajtok a Bálteremben kerülnek felszolgálásra, ahol újból lehetőség nyílt némi kellemes, kötetlen beszélgetésre, valamint a korábbi Év Bortermelője díjat kiérdemelt kollégák nagyszerű borainak ízlelgetésére.
Desszertek – Sajt és sonka kóstoló
Az ebédet követően a desszertek kíséretében a Szega Foods által összeállított magyar és külföldi válogatott ínyenc sajt- és sonkafalatokat, valamint kávékülönlegességeket kóstolhatnak a vendégek.
(A desszertek a Corinthia Hotel Executive Sous Chef-je, Feith Attila irányításával készülnek.)
Korábbi Év Bortermelőinek kóstolható borai:
Árvay János – Tokaji Hárslevelű 2015
Áts Károly – Áts Cuvée 2015
Áts Károly – Szent Tamás Furmint 2015
Bock József – Bock Capella Cuvée 2009
Dr. Lőrincz György – Napbor 2017
Dr. Lőrincz György – Örökké 2016
Dr. Lőrincz György – Pinot noir 2015
Dúzsi Tamás – Görögszó 2013
Dúzsi Tamás – Kékfrankos 2013
Frittmann János – Rajnai Rizling 2016
Frittmann János – Rosé Cuvée 2017
Gálné Dignisz Éva – Gál Balaton-felvidéki Chardonnay 2016
Gálné Dignisz Éva – Gál Cserszegi fűszeres 2017
Gálné Dignisz Éva – Gál Szent Márton Rozé 2017
Garamvári Vencel – Garamvári Optimum Brut 2013
Garamvári Vencel – Lellei Irsai Olivér 2018
Garamvári Vencel – Lellei RoséGold 2017
Gere Attila – Cabernet Sauvignon Barrique 2012
Gere Attila – Syrah 2015
Kamocsay Ákos – Ihlet Cuvée 2015
Kamocsay Ákos – Kamocsay Prémium Chardonnay 2016
Kamocsay Ákos – Kamocsay Prémium Pinot Gris 2015
Konyári János – Ikon Tulipán 2011
Konyári János – Késa Rajnai rizling 2016
Konyári János – Konyári Vörös Loliense 2015
Légli Ottó – Légli Landord 2015
Légli Ottó – Légli Riesling 2016
Malya Ernő – Aligvárom 2017
Malya Ernő – Nyakas Irsai Olivér 2017
Mészáros Pál – Bikavér Classic 2015
Mészáros Pál – Ohmerops Cuvée 2015
Polgár Zoltán – Kékfrankos Barrique Családi Válogatás 2012
Polgár Zoltán – Rosé vagy fehér pezsgő
Szöllősi Mihály – Misi Cuvée
Szöllősi Mihály – Pinot noir Rosé
Takler Ferenc – Szekszárdi Bikavér 2015
Takler Ferenc – Szekszárdi Grand Cuvée 2012
Takler Ferenc – Szekszárdi Kékfrankos 2015
Thummerer Vilmos – Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged-dűlő 2012
Thummerer Vilmos – Egri Cabernet dorsa Rosé 2017
Tiffán Ede – Grande Selection 2011
Tiffán Ede – Pinot noir 2013
Vesztergombi Ferenc – Királylány 2017
Vesztergombi Ferenc – Pinot noir Rosé 2017
Vesztergombi Ferenc – Turul 2014
Vincze Béla – Arcanum Egri Bikavér 2009
Vincze Béla – Arcanum Merlot 2009
Az ünnepi hangulat nélkülözhetetlen eleme a színvonalas muzsika, ami észrevétlenül szövi át a program sokszínű elemeit. A Gálaebédet egy különleges program teszi emlékezetessé: Gyöngyösi Kiss Anna nótaénekes Gyöngyöstarjánon született. Több éve foglalkozik magyar nóta énekléssel, számos országos nótaverseny győztese. Párja és egyben hangszeres kísérője Botos Lajos előadóművész, prímás, aki gyermekkora óta hegedül, 12 országban kísért már neves énekeseket. A délután folyamán elhangzanak az „Ez a föld a hazám”, a „Gyöngyöstarjáni csárdás”, a „Jó ital a kadarka” című nóták.
A házigazda és a műsorvezető tisztét Rátóti Zoltán, Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a Magyar Bor Akadémia tagja tölti be. A fogások szakszerű és hangulatos bemutatásáról dr. Csizmadia András gasztrofilozófus, a Magyar Bor Akadémia tagja gondoskodik.
A jegyek az idei Gálaebédre már elfogytak.
(A belépő ára: 40 640,- Ft / Fő (32 000,- Ft + 27% Áfa).
„Év Bortermelője Magyarországon 2017”
Íme a jelöltek!
27. alkalommal mozgósította a Magyar Bor Akadémia a szőlész-borász és a vendéglátó szakma elitjét, hogy nevezzék meg az Év Bortermelője díjra legérdemesebbeket. A több, mint 600 megszólított borász, borszakíró, szakértő, oktató, étteremvezető, sommelier és chef közel fele élt a lehetőséggel, és küldte el jelölését.
Minden felkért szakember 3 bortermelőt jelölhetett a címre, hogy több szempontot is figyelembe vehessen, amikor favoritjait kiválasztja. Az összesített szavazatok alapján a legtöbb jelölést kapott borászok mellett, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően, az Év Bortermelője díj korábbi győztesei közösen is megnevezhettek egy személyt, aki mindenképpen bekerült a végső győzelemre esélyesek közé.
A jelölések feldolgozása után holtverseny alakult ki, így az általában megszokott öt jelölt helyett idén eggyel több kiváló bortermelő vág neki a megmérettetés utolsó körének: Borbély Tamás (Badacsonyi borvidék), Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék), Jásdi István (Balatonfüred-Csopaki borvidék), Koch Csaba (Hajós-Bajai borvidék), ifj. Szepsy István (Tokaji borvidék), és Szőke Mátyás (Mátrai borvidék).
Érdekesség, hogy a hat jelöltből hármat a Balatoni borrégió ad, illetve örömteli, hogy két korábbi Év Bortermelője (Szepsy István és az azóta elhunyt Figula Mihály) fia is a díj jelöltjei közé került!
A verseny szabályzata alapján a legtöbb jelölést kapott borászok közül a Magyar Bor Akadémia tagjai választják ki a 2017-es Év Bortermelője Magyarországon díj nyertesét. A jelöltek a „Borest a Bor Akadémián” rendezvényen mutatkoznak be személyesen és boraikkal november 30-án, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.
Főtámogatónk a Horizon Development Kft.
Év Bortermelője 2017
Jelölők köre
Andrusch Péter
Vendéglátás, gasztronómia – Magyar Vendéglátók Ipartestülete – Alabárdos Étterem
Angerman László
Sommelier – Esca Stúdió Restaurant
Árvay János
Magyar Bor Akadémia
Áts Károly
Magyar Bor Akadémia
Balázs Árpád
Magyar Bor Akadémia
Balázs János
Magyar Bor Akadémia
Baldauf Csaba
Vendéglátás, gasztronómia – Kolping Hotel
Balla Géza
Magyar Bor Akadémia
Balogh István Dr.
Magyar Bor Akadémia
Barabás Zoltán
Vendéglátás, gasztronómia – Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség – Barabás Étterem
Barátossy Gábor
Nemzeti Élelmiszerlánc – Biztonsági Hivatal
Bárczi Elek Ágnes
Borkereskedő – Auchan Magyarország
Béky Zoltán
Magyar Bor Akadémia
Béleczki Mihály
Borrendek – Kiskőrösi Gondűző Borlovagrend
Benke Zoltán
Borkereskedő – Raiker
Berek Péter
Szaksajtó – Civil Rádió
Berkes Gyula
Vendéglátás, gasztronómia – Magyar Vendéglátók Ipartestülete – Biarritz Étterem
Bezerics Dániel
Vendéglátás, gasztronómia – Paletta Bisztró, Keszthely
Bihari Zoltán Dr.
Boriskolák – Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet
Bíró Gáspár
Magyar Bor Akadémia
Blandl Judit
Vendéglátás, gasztronómia – Mellow Mood Hotels
Bock József
Magyar Bor Akadémia
Bogács Judit
Borkereskedő – CultiVini
Bognár Zoltán
Borrendek – Noé-Hegyi Szent István Borlovagrend
Bolye Viktor Dr.
Nemzeti Élelmiszerlánc – Biztonsági Hivatal
Borbély Tamás
Magyar Bor Akadémia
Borbély Zsolt Attila
Szaksajtó – Demokrata Magazin
Bozzai Zsófia
Szaksajtó – Bor és Piac
Böröcz Lajos dr.
Vendéglátás, gasztronómia – Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége
Brazsil Dávid Dr.
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa
Bujdosó Ferenc
Magyar Bor Akadémia
Buránszki György
Nemzeti Élelmiszerlánc – Biztonsági Hivatal
Csahók Ibolya
Vendéglátás, gasztronómia – Stand 25
Csapody Balázs
Vendéglátás, gasztronómia – Stílusos Vidéki Éttermiség – Kistücsök Étterem
Csávás Sándor
Szaksajtó – MTVA Gazdasági Szerkesztőség
Csíki Sándor
Szaksajtó – Food & Wine
Csiszkó Gábor
Magyar Bor Akadémia
Csizmadia András Dr.
Magyar Bor Akadémia
Csizmadia László Dr.
Magyar Bor Akadémia
Darázs György
Vendéglátás, gasztronómia – Magyar Vendéglátók Ipartestülete – Lázár Lovaspark
Darin Sándor
Szaksajtó – Bor és Párlat Magazin
Deák Imre Dr.
Vendéglátás, gasztronómia – Danubius Hotels
Deák József
Sommelier – Magyar Sommelier Szövetség
Dékány Tibor
Magyar Bor Akadémia
Dlusztus Imre
Szaksajtó – Elitbor.hu
Domián Emese
WSET diplomás
Dula Bence Dr.
Magyar Bor Akadémia
Dunai György Sándorné
Magyar Bor Akadémia
Dúzsi Tamás
Magyar Bor Akadémia
Dúzsi Tamás Dávid
Országos Borszakértő Bizottság
Elek Lenke Dr.
Szaksajtó – Magyar Újságírók Országos Szövetsége
Enese Beáta
Borrendek – Balatoni Borrégió Gizella Királyné Női Borrend
Ercsey Dániel
Szaksajtó – Winesofa
Erhardt Zoltán
Vendéglátás, gasztronómia – Stílusos Vidéki Éttermiség – Erhardt Étterem
Ernszt László
Sommelier – Magyar Sommelier Szövetség
Eszterbauer János
Magyar Bor Akadémia
Fehér György Dr.
Magyar Bor Akadémia
Fendrik Zsóka
– Simonit&Sirch- Preparatori d’uva
Ferenc Vilmos
Magyar Bor Akadémia
Figula Mihály
Magyar Bor Akadémia
Filus János
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa – Kunsági HNT küldött
Földesi Gyula
– Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium
Förhénci Horváth Gyula
Magyar Bor Akadémia
Francisck Réka
Szaksajtó – VinCE Budapest
Freund Tamás Dr.
Magyar Bor Akadémia
Frittmann János
Magyar Bor Akadémia
Frittmann Péter
Országos Borszakértő Bizottság
Fülöp Mihály Dr.
Magyar Bor Akadémia
Gábor Csaba
Borrendek – Brindisi Szent Lőrinc Borrend
Gádor Dénes
Magyar Bor Akadémia
Gál Lajos Dr.
Magyar Bor Akadémia
Gál Péter
Országos Borszakértő Bizottság és Földművelésügyi Minisztérium, Eredetvédelemért Felelős helyettes államtitkár
Gál Zsombor
Intézmény, hivatal – Magyar Turisztikai Ügynökség
Gálné Dignisz Éva
Magyar Bor Akadémia
Ganczer Gábor
Vendéglátás, gasztronómia – Hungexpo Zrt.
Garaczi János
Vendéglátás, gasztronómia – Magyar Éttermi Szövetség – Tanyacsárda
Garamvári Vencel
Magyar Bor Akadémia
Gerenday Ágnes
Szaksajtó – Klub Rádió
Gónusz Gabriella
Vendéglátás, gasztronómia – Wine a more
Göllesz Gábor
Borkereskedő – SPAR Magyarország
Görög Rudolf
Vendéglátás, gasztronómia – Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége – Dél-alfőldi régió vezető
Guller Zoltán
Intézmény, hivatal – Magyar Turisztikai Ügynökség
Gulyás Ferenc
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa – Csongrádi HNT küldött
Gyelán Zsolt
Vendéglátás, gasztronómia – CBA
Gyimesi Zsuzsa
Szaksajtó – hvg.hu
Győrffy Zoltán
Szaksajtó – Pécsi Borozó
Györgykovács Imre
Magyar Bor Akadémia
Győry László Dr.
Magyar Bor Akadémia
Háber Tamás
Vendéglátás, gasztronómia – Magyar Vendéglátók Ipartestülete – Aranykacsa Étterem
Háber Tamásné
Borrendek – Magyar Hölgyek Gasztronómiai és Borrendje
Hacker Balázs
Borkereskedő – CultiVini
Hajós Anna Dr.
Szaksajtó – Aktív pihenés
Hamvas Zoltán
Vendéglátás, gasztronómia – Magyar Bocuse d’Or Akadémia
Harmath Csaba
Vendéglátás, gasztronómia – AHA Catering
Hegedüs Lajos
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa – Balatonboglári HNT küldött
Hegedűs Péter
Magyar Bor Akadémia
Hegedűs Zoltán
Magyar Bor Akadémia
Heimann Zoltán
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa – Szekszárdi HNT küldött
Herczeg Ágnes
WSET diplomás
Herczeg Zoltán
Vendéglátás, gasztronómia – Dining Guide
Hideg András
Intézmény, hivatal – Magyar Turisztikai Ügynökség
Horváth Csaba
Magyar Bor Akadémia
Hülvely István
Vendéglátás, gasztronómia – Hunguest Hotels
ifj Szepsy István
Országos Borszakértő Bizottság
Jáhner Attila
Borkereskedő – Pomodoro
Jahni László
Vendéglátás, gasztronómia – Kistücsök Étterem
Jakabffy László
Vendéglátás, gasztronómia – Magyar Vendéglátók Ipartestülete – Platán Étterem, Apetitórium Kft.
Jandrasics Borbála
Szaksajtó – HG MEDIA, VinCe Magazin
Janky Ferenc Dr.
Magyar Bor Akadémia
Jásdi István
Magyar Bor Akadémia
Jónás István
Szaksajtó – Kossuth Rádió
Kállay Miklós Dr.
Magyar Bor Akadémia
Kamocsay Ákos
Magyar Bor Akadémia
Kamocsay Ákos Ifj.
Országos Borszakértő Bizottság
Kelecsényi Ágnes
Szaksajtó – Turizmus Kft.
Kemendy László
Magyar Bor Akadémia
Keményné Koncz Ildikó
Magyar Bor Akadémia
Kerekes Sándor
Borrendek – Zsigmond Király Borlovagrend Egyesület
Kerényi Zoltán Dr.
Magyar Bor Akadémia
Kertész Gyula Dr.
Magyar Bor Akadémia
Kiss Anita
Intézmény, hivatal – Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Kiss Attila
Borrendek – Cegléd és Vidéke Unghváry László Borrend
Kiss Dezső Péter
Szaksajtó – Minőségi Borok Magazinja
Kiss János
Sommelier – Magyar Sommelier Szövetség
Kling József
Szaksajtó – gusto.hu
Knolmajer Ferenc
Borrendek – Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend
Koch Csaba
Magyar Bor Akadémia
Kocsi Emília dr.
Nemzeti Élelmiszerlánc – Biztonsági Hivatal – Nemzeti Élelmiszerlánc – Biztonsági Hivatal
Kocsis Éva
Szaksajtó – Kossuth Rádió
Kollár Mariann
Sommelier – Magyar Sommelier Szövetség – Theatre of Wine Company, London
Koltai Piroska
Vendéglátás, gasztronómia – Wine a more
Komáromy Imre Attila
Borrendek – Ordo Vini Venetorum Vadász Borrend Magyarország
Komoróczki Anna
WSET diplomás
Konkoly Mihály
WSET diplomás
Kormány Balázs
Boriskolák – BGE
Kormos Zoltán
WSET diplomás
Korpás András Dr.
Magyar Bor Akadémia
Kosárka József Dr.
Magyar Bor Akadémia
Kovács Gergely
Borkereskedő – Bortársaság
Kovács István Dr.
Magyar Bor Akadémia
Kovács János
Magyar Bor Akadémia
Kovács László
Magyar Bor Akadémia
Kovács Nimród
Borkereskedő – Monarchia
Kovács Róbert
Borrendek – Hajósi Szent Orbán Borlovagrend
Kőfalviné Molnár Magdolna
Magyar Bor Akadémia
Kövesdi István
Szaksajtó – MTVA, Hírügynökségi Terület kulturális Szerkesztőség
Krasznai Zsófia
Szaksajtó – MoVIN Wine Consulting Agency Kft
Kriszt János
Magyar Bor Akadémia
Krskó Tibor
Szaksajtó – Hg Média
Kulka Gábor
Magyar Bor Akadémia
Kunszeri Miklós Péter
Borrendek – Cultures Moris Redemptionis Kiskunhalas Borrend
Kupa Mihály Dr.
Magyar Bor Akadémia
Laczkó Gábor
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa – Etyek-Budai HNT küldött
Lantai József
Szaksajtó – Euroastra
Laposa József Dr.
Magyar Bor Akadémia
Latorcai Csaba Dr.
Intézmény, hivatal – Miniszterelnökség
Légli Ottó
Magyar Bor Akadémia
Lehőcz József
Borrendek – Keceli Borrend
Lelkes Lajos Dr.
Magyar Bor Akadémia
Litauszki Zsolt
Vendéglátás, gasztronómia – Litauszki Consulting
Lőrincz György Dr.
Magyar Bor Akadémia
Lukács Attila
Vendéglátás, gasztronómia – Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége
Lukács Szabolcs
Sommelier – Tastevino
Maczelka Márk
Borkereskedő – Spar
Magyar Ildikó Dr.
Magyar Bor Akadémia
Magyar Sarolta Dr.
Magyar Bor Akadémia
Májer János Dr.
Magyar Bor Akadémia
Major Vilmos
Vendéglátás, gasztronómia – Magyar Vendéglátók Ipartestülete – Tercia Éttermek
Malya Ernő
Magyar Bor Akadémia
Márkus Pál
Magyar Bor Akadémia
Martonosi Zsolt
Vendéglátás, gasztronómia – Baricska, Balatonfüred
Mátyási Boglárka
Szaksajtó – IFDT Kft
Mátyók József
Szaksajtó – Borkultusz
Mécs Károly
Magyar Bor Akadémia
Mészáros Gabriella dr.
Országos Borszakértő Bizottság
Mészáros Kálmán
Nemzeti Élelmiszerlánc – Biztonsági Hivatal
Mészáros Károly
Intézmény, hivatal – Földművelésügyi Minisztérium Vagyongazdálkodásért Felelős Helyettes Államtitkárság
Mészáros László
Országos Borszakértő Bizottság
Mészáros Pál
Magyar Bor Akadémia
Mészáros Zoltán
Vendéglátás, gasztronómia – Stílusos Vidéki Éttermiség – Oliva Étterem
Meződi Alice
Vendéglátás, gasztronómia – Magyar Éttermi Szövetség – Remiz Étterem
Miklós Csaba
Borkereskedő – Miklós Pince
Mizsei János
Vendéglátás, gasztronómia – Mák Bisztró , séf
Módos Péter
Magyar Bor Akadémia
Molnár Péter Dr.
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa – Tokaji HNT küldött
Molnár Roland
Sommelier – Magyar Sommelier Szövetség – Carpe Diem Borbár
Monyók József
Magyar Bor Akadémia
Nagy Sebestyén
Szaksajtó – BorJour bormagazin
Nagy Zita
Szaksajtó – Borgőz Borblog
Németh Ákos
Magyar Bor Akadémia
Németh Györgyi Éva
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa – Pécsi HNT küldött
Németh Richárd
Szaksajtó – WineFlow
Niklai Ákos Dr.
Vendéglátás, gasztronómia – Magyar Éttermi Szövetség – Kárpátia Étterem
Niszkács Miklós
Magyar Bor Akadémia
Nyikos István
Magyar Bor Akadémia
Nyitrainé dr. Sárdy Diána
Magyar Bor Akadémia
Nyulasi Gábriel István
Szaksajtó – Ihatóbb Magyarországért
Óhegyi János
Magyar Bor Akadémia
Pammer István
Borrendek – Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusa
Paraczky Péter
Vendéglátás, gasztronómia – Cestellum Hotel Hollókő
Pásti György Dr.
Magyar Bor Akadémia
Pataki Kinga
Szaksajtó – Villányi Borút Egyesület
Pauli Zoltán
Vendéglátás, gasztronómia – Stílusos Vidéki Éttermiség – Palkonyha
Petrányi Gábor
Borkereskedő – Palack Borbár
Pettenkoffer Zsuzsanna
Magyar Bor Akadémia
Petzold Attila
Boriskolák – P-advisor Hungary Kft.
Pintér Katalin
Vendéglátás, gasztronómia – Magyar Éttermi Szövetség – Gerbeaud Ház
Polák Dávid
Vendéglátás, gasztronómia – Palack Borbár
Popovits Dávid
Borkereskedő – Doblo Borbár
Ripka Gergely
Szaksajtó – Táncoló Medve blog
Rohály Gábor
Boriskolák – Borkollégium
Rozsmán István
Magyar Bor Akadémia
Sáfrán András
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa – Móri HNT küldött
Salamon András Dr.
Boriskolák – Pannon Egyetem
Salánki Sándor
Borrendek – Tihany Vinitores Tychonienses Borrend
Sánta Zoltán
WSET diplomás
Sári Enikő
Magyar Bor Akadémia
Schmidt Győző
Magyar Bor Akadémia
Schneider Miklós
Sommelier – Magyar Sommelier Szövetség, főtitkár
Séllyei Gábor Dr.
Magyar Bor Akadémia
Simon Zoltán
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa – Zalai HNT küldött
Siska Elemér dr.
Nemzeti Élelmiszerlánc – Biztonsági Hivatal
Szabó Dániel
Magyar Bor Akadémia
Szabó László
Vendéglátás, gasztronómia – Magyar Vendéglátók Ipartestülete
Szakács László Dr.
Szaksajtó – Bor és Piac Szaklap
Szakonyi József Dr.
Magyar Bor Akadémia
Szalai László
Magyar Bor Akadémia
Szalay-Bobrovniczky Alexandra
Intézmény, hivatal – Főpolgármesteri Hivatal, Főpolgármester helyettes
Szalka Péter
Magyar Bor Akadémia
Szauer Judit
Szaksajtó – Szauer Judit weboldal gasztroblogger
Szende Gabriella
Szaksajtó – Origo, Tafelspicc
Szepsy István
Magyar Bor Akadémia
Szigethy Gábor Dr.
Magyar Bor Akadémia
Szikora Katalin
Szaksajtó – Vendéglátás magazin
Szikora Zoltán
Sommelier – Magyar Sommelier Szövetség
Szilágyi Imre
Szaksajtó – borterasz.hu
Szita Miklós Dr.
Magyar Bor Akadémia
Szittnyai Zalán
Borkereskedő – Zwack
Szolnoki Gergely
Boriskolák – Geisenheim Egyetem
Szőke Sándor Dr.
Magyar Bor Akadémia
Szuna Noémi
Szaksajtó – Caffé & Bar
Szűcs Zoltán
Borrendek – Promontórium Borlovagrend
Szűcs-Balás Vera
Intézmény, hivatal – Magyar Turisztikai Ügynökség
Takaró Rita
WSET diplomás
Takler András
Magyar Bor Akadémia
Takler Ferenc
Magyar Bor Akadémia
Tallián Hedvig
Szaksajtó
Tar István
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa – Pannonhalma HNT küldött
Tarján Balázs Dr.
Magyar Bor Akadémia
Taschner Kurt
Magyar Bor Akadémia
Téglás András
Borrendek – T.G.-Pince Lovagrend
Tompa Imre
Szaksajtó – Borigo
Tóth Adrienn
Országos Borszakértő Bizottság – Országos Borszakértő Bizottság és Wineglass Communication
Tóth Rita
WSET diplomás – MoVIN Wine Consulting Agency Kft
Tóth Tamás Antal
Szaksajtó – TV2
Tüü Péter
Sommelier – Magyar Sommelier Szövetség – head sommelier Arany kaviár
Vajda László Dr.
Magyar Bor Akadémia
Varga Péter
Magyar Bor Akadémia
Varga Zoltán
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa – Balatonfüred-Csopaki HNT küldött
Vincze Árpád
Borkereskedő – CBA
Viniczai Sándor
Magyar Bor Akadémia
Zelnik József Dr.
Magyar Bor Akadémia
Zilai János Dr.
Magyar Bor Akadémia
Zilai Zoltán
Magyar Bor Akadémia
Zirig Árpád
Szaksajtó – Magyar Konyha Online
Zmák Tibor
Szaksajtó – bor.specia.hu