A 2016. Év Bortermelője díj nyertese:
Mészáros Pál,
a Szekszárdi borvidékről.
Mészáros Pál igazi borász családba született, felmenői közül mindenki szőlővel, borral foglalkozott, dédapja hegybíró volt Szekszárdon. Pál agrármérnöknek tanult, első munkahelyén növénytermesztőként dolgozott, ahol a szőlőrekonstrukciós munkákból maga is kivette a részét. Nem sokkal később, 26 évesen telepítette első szőlőjét, ami megpecsételte sorsát, és borász lett belőle. Ma már több mint 120 hektáron gazdálkodik családjával.
A Mészáros Borház és Pince eredményei nemzetközi szinten is figyelemre méltóak: számtalan aranyérem a Challenge International Du Vin, a Monde Selection, és a VinAgora Nemzetközi Borversenyen, hogy csak néhányat említsünk. A borász sikereit a nagy figyelemnek és szerető családja közelségének, Zsanett lánya és Péter fia aktív közreműködésének tulajdonítja.
Kedves Pál, őszintén gratulálunk a díjhoz!
A díjért versengők közül, a jelölés során az öt legtöbb szavazatot kapott borász (ABC sorrendben):
Borbély Tamás – Badacsonyi borvidék
Jásdi István – Balatonfüred-Csopaki borvidék
Koch Csaba – Hajós-Bajai borvidék
Mészáros Pál – Szekszárdi borvidék
Szőke Mátyás – Mátrai borvidék
Díjátadó Gálaebéd
Mészáros Pál
az „Év Bortermelője Magyarországon 2016” borász tiszteletére
Mészáros Pál a 2016-os Év Bortermelője
“Az immár 25 éve február elején megszervezett ceremónia minden évben egy igazi szakmai ünnep is” – hangsúlyozta a borakadémia elnöke. Hozzátette, hogy tavaly a sok eső ellenére is 2,7 millió hektoliter jó minőségű bort szüreteltek le. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt év tapasztalatai alapján a rozé, valamint az ökológiai szőlőkből készített borok iránti kereslet növekedőben van. “A klasszikus pezsgő borok készítése új terület sok már befutott borász számára is, de egyre többen vállalják a tanulás, kísérletezés áldozatát” – mondta Zilai Zoltán. Mészáros Pál köszönőbeszédében megosztotta az egybegyűltekkel egyik vezérlőelvét, mely egy keleti bölcsességen alapul. “Mondd az igazat, mondd a kellemeset, de ne mondd az igazat ha az kellemetlen és ne mond a kellemeset ha az nem igaz. Ez nagyon sok mindentől megóvott.”
Az Akadémia nyitott a művészetek felé, melyet mi sem mutat jobban, mint, hogy ezúttal is számos kiválóságunk emelte az esemény fényét. Az Akadémia tagjai közül Miklósa Erika Kossuth Díjas operaénekes magyar népdalokkal köszöntötte az ünnepeltet és a Gálaebéd egyik házigazdája a Nemzet Színésze, Mécs Károly volt. A Gála folyamán Rátóti Zoltán színművész elődásában Babits Mihály verse tette még emlékezetesebbé az ünneplést. Az egész Gála zenei hangulatáról Orosz Zoltán harmónikaművész és barátai György Mihály gitár és Lattmann Béla basszusgitár gondoskodtak. A már megszokott, tökéletes harmóniájú ételeket magyarország legkiválóbb séfjei készítették a Mészáros Pincészet borai mellé. A menü az alábbiak szerint került összeállításra:
Hideg előétel: Préselt házinyúl, birsalmával és mogyoróval (Horváth Ákos, chef, Márga Étterem, Budapest) Mészáros Pál Borház és Pince – Szekszárdi Irsai Olivér 2016
Leves fogás: Citrusokkal és bergamottal ízesített sütőtök leves füstölt pisztránggal (Mészáros Ádám chef, Onyx Étterem, Budapest) Mészáros Pál Borház és Pince – Szekszárdi Pinot noir Rosé 2016
Hús fogás: Mangalica fülétől farkáig, kenyérbélben sütve (Nagy Attila chef, Bonne Chance Étterem, Bázakerettye) Mészáros Pál Borház és Pince – St. Grál Mészi Kadarka Reserve 2014
Vad fogás: Szarvas gerinc lila káposzta habbal és füstölt nyelv Rillette-tel, csokoládés Jus-vel (Kanász László, head chef, Arany Kaviár étterem, Budapest) Mészáros Pál Borház és Pince – Szekszárdi Bikavér válogatás 2015 Mészáros Pál Borház és Pince – Szekszárdi Grand Antiqua Cuvée 2012
A fogásokhoz a klasszikus kovásszal készült friss kenyeret a Szó testvérek (G&D Kézműves Cukrászat és Pékség) biztosították
A 2017-es Gálaebéd részletes programja és fogásai
A már hagyománynak számító Év Bortermelője díj 2017-ben is ünnepélyes keretek között kerül átadásra. Minden évben pazar gálaebéddel és elegáns programmal tesszük emlékezetessé ezt a napot a vendégeknek és annak a borász kollégának, aki munkájával kiérdemelte a nagy elismerést jelentő címet.
2017-ben a Gálaebéd február 5-én, vasárnap 12.00 órakor a Corinthia Hotel Budapest Báltermében és Valletta különtermében (1073 Budapest, Erzsébet krt. 43-49.) került megrendezésre.
Idén, csak úgy mint a korábbi években, rendezvényünk díszvendége voltdr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke!
Jegyeket – korlátozott számban – a Magyar Bor Akadémia irodájától lehetett igényelni.
(A belépő ára: 38 100,- Ft / Fő (30 000,- Ft + 27% Áfa).
A rendezvény a szálló Báltermében állófogadással kezdődött. Ennek során vendégek apró koktél-falatkák fogyasztása mellett élvezheték a verseny döntőjében szereplő 5 borász remek borait. A díj ünnepélyes átadására is itt, a Bálteremben került sor. A Himnusz elhangzása után MBA elnöki köszöntő, majd laudáció, végül az oklevél került átadásra. A díjazott köszönő szavait követően a műsorvezető átinvitálta a vendégeket a Valetta terembe, a gálaebéd elfogyasztására.
Az ültetett formában bonyolított ebéd négy fogása az Év Bortermelője boraira komponálva, a korábbi évekhez hasonlóan a hazai gasztronómia kiemelkedő személyiségei közreműködésével készült, melynek köszönhetően gazdag ételkínálat várta a vendégeket.
Az ízek mesterei:
FEITH ATTILA Executive Sous Chef, Corinthia Hotel Budapest; HORVÁTH ÁKOS konyhafőnök, Márga Étterem Budapest; MÉSZÁROS ÁDÁM konyhafőnök, Onyx Étterem Budapest; NAGY ATTILA konyhafőnök, Bonne Chance Bázakerettye; KANÁSZ LÁSZLÓ konyhafőnök, Arany Kaviár Étterem Budapest; VÁNYI LÁSZLÓ konyhafőnök, Thermál Hotel Visegrád
Az ebéd fogásai és borai:
Hideg előétel
Fotó: Csárdás Ferenc
Préselt házinyúl, birsalmával és mogyoróval
(Horváth Ákos, chef, Márga Étterem, Budapest)
Mészáros Pál Borház és Pince – Szekszárdi Irsai Olivér 2016
Leves fogás
Fotó: Csárdás Ferenc
Citrusokkal és bergamottal ízesített sütőtök leves füstölt pisztránggal
(Mészáros Ádám chef, Onyx Étterem, Budapest)
Mészáros Pál Borház és Pince – Szekszárdi Pinot noir Rosé 2016
Hús fogás
Fotó: Csárdás Ferenc
Mangalica fülétől farkáig, kenyérbélben sütve
(Nagy Attila chef, Bonne Chance Étterem, Bázakerettye)
Mészáros Pál Borház és Pince – St. Grál Mészi Kadarka Reserve 2014
Vad fogás
Fotó: Csárdás Ferenc
Szarvas gerinc lila káposzta habbal és füstölt nyelv Rillette-tel, csokoládés Jus-vel
(Kanász László, head chef, Arany Kaviár étterem, Budapest)
Mészáros Pál Borház és Pince – Szekszárdi Bikavér válogatás 2015
Mészáros Pál Borház és Pince – Szekszárdi Grand Antiqua Cuvée 2012
A fogásokhoz a klasszikus kovásszal készült friss kenyeret a Szó testvérek (G&D Kézműves Cukrászat és Pékség) biztosította!
Az ebéd ételsorából a desszertek és sajtok a Bálteremben kerültek felszolgálásra, ahol újból lehetőség nyílt némi kellemes, kötetlen beszélgetésre, valamint a korábbi Év Bortermelője díjat kiérdemelt kollégák nagyszerű borainak ízlelgetésére.
Desszertek – Sajt és Sonka kóstoló
(A desszerteket, a Corinthia Hotel executive chefje, Feith Attila irányításával készültek el. Kóstolhatóak voltak még a Szega Foods által összeállított magyar és külföldi válogatott ínyenc sajt- és sonkafalatok és kávékülönlegességek.)
Desszertek:
Sült sajttorta
Tonkababbal ízesített gesztenyehab
Opera szelet
Tokaji krém borzselével
Máktorta
Rákóczi túrós
Makadámdiós trüffel
Sós karamellel töltött képviselőfánk
Korábbi Év Bortermelőinek kóstolható borai:
Áts Károly – Áts Cuvée 2014
Bock József – Bock Cuvée 2013
Dúzsi Pince – Szekszárdi Görögszó Cuvée 2012
Dúzsi Pince – Szekszárdi Pentaton Cuvée 2012
Figula Pincészet – Lőcze Olasz rizling 2015
Figula Pincészet – Öreghegy Olasz rizling 2015
Frittmann János – Generosa 2016
Frittmann János – Rosé Cuvée 2016
Gál Szőlőbirtok és Pincészet – Balaton-felvidéki Chardonnay 2015
Gál Szőlőbirtok és Pincészet – Cserszegi Fűszeres 2016
Gál Szőlőbirtok és Pincészet – Kékfrankos Rosé 2016
Garamvári Vencel – Optimum Brut Pezsgő 2013
Gere Attila – Villányi Franc 2013
Kamocsay Ákos – Hilltop Irsai Olivér 2016
Kamocsay Ákos – Kamocsay Premium Ihlet Cuvée 2015
Kamocsay Ákos – Kamocsay Premium Olasz rizling 2015
Konyári János – IKON Cabernet Franc Evangelista 2012,
Konyári János – Jánoshegyi Kékfrankos 2015
Légli Szőlőbirtok – Légli Furmint 2015
Légli Szőlőbirtok – Légli Gesztenyés 2015
Lőrincz György – Hangács dűlő Egri Bikavér 2013
Lőrincz György – Örökké 2015
Lőrincz György – Pinot Noir 2014
Nyakas Pince – Budai Irsai Olivér 2016
Nyakas Pince – Menádok Budai Chardonnay 2011
Nyakas Pince – Nyakas Rosé 2016
Polgár Pince – Barrique Chardonnay 2015
Polgár Pince – Credo 2011
Szöllősi Pincészet Kft. – Barrique Chardonnay
Szöllősi Pincészet Kft. – Cserszegi Fűszeres
Szöllősi Pincészet Kft. – Mihály Cuvée Inmemoriam
Takler András – Szekszárdi Bikavér Reserve 2013
Takler András – Szekszárdi Syrah 2015
Takler András- Szekszárdi Cabernet Franc Reserve 2009
Thummerer Vilmos – Egri Bikavér Grand Superior 2012
Thummerer Vilmos – Egri Csillag Grand Superior 2013
Tiffán’s Bt. – Grande Selection 2009
Vesztergombi Pince – Királylány 2016
Vesztergombi Pince – Turul Cuvée 2014
Az ünnepi hangulat nélkülözhetetlen eleme a színvonalas muzsika, ami észrevétlenül szőtte át a program sokszínű elemeit, de alkalmanként, mint főszereplő szórakoztatott. A jó hangulatról, az igényes szórakoztatásról Orosz Zoltán, Emerton-díjas harmonikaművész és zenekara gondoskodott.
A program gördülékeny menetét irányította, a fellépőket bemutatta, a házigazda és a műsorvezető tisztét betöltötte:
Mécs Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Magyar Bor Akadémia tagja és Dr. Csizmadia András gasztrofilozófus, a Magyar Bor Akadémia tagja.
„Év Bortermelője Magyarországon 2016”
Az idei jelöltek
A Magyar Bor Akadémia idén 26. alkalommal adja át hazánk legrégebbi és legrangosabb borszakmai elismerését, az Év Bortermelője díjat. Számtalan borász, borszakíró, szakértő, oktató, étteremvezető, sommelier és chef küldte el jelölését.
Az idei jelölés szakmai bázisát sikerült még inkább kiszélesíteni: 500 jelölő kapott névre szóló felkérést, és közülük közel 250-en éltek is a jelölés lehetőségével. A felkérteknek – a két éve bevezetett rendszernek megfelelően – idén is 3-3 bortermelő ajánlására volt lehetőségük. Az általános jelölésen kívül, a díj korábbi győztesei lehetőséget kaptak, hogy egy személyt közösen juttassanak a végső győzelemre esélyes öt jelölt közé.
A jelölések feldolgozása után 10 bortermelő emelkedett ki az egyébként szoros mezőnyből: Bacsó András, Borbély Tamás, Figula Mihály, Heimann Zoltán, ifj. Szepsy István, Jásdi István, Koch Csaba, Mészáros Pál, Nyúlné Dr. Pühra Beáta, Szőke Mátyás.
A verseny szabályzata alapján az öt legtöbb jelölést kapott borász közül választják ki a Magyar Bor Akadémia tagjai, a 2016-os Év Bortermelője Magyarországon díj nyertesét. A jelöltek a „Borest a Bor Akadémián” rendezvényen mutatkoznak be személyesen és boraikkal november 25-én, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.
Íme, az öt jelölt névsora ábécé sorrendben:
Borbély Tamás – Badacsonyi borvidék
Borbély Tamás még mindig a legfiatalabb jelölt. Badacsonyban és országszerte is egyre többen ismerik nevét, családja borainak tüzes karakterét. Tudását édesapjától kapta, kitartó és határozott jellemét édesanyjától örökölte. A fiatalok lendületével, újítási vágyával, örökös jókedvével alkot egyre szebb és érdekesebb borokat, melyek nemzeti és nemzetközi viszonylatban is egyre sikeresebbek. Tamás idén ötödik alkalommal került a jelöltek közé.
Jásdi István – Balatonfüred-Csopaki borvidék
Jásdi István Budapesten született, közgazdászként dolgozott vezető beosztásban, majd egy hirtelen ötlettől vezérelve 1998-ban családjával megvásárolta az egykori Ranolder János veszprémi püspök romos állapotban lévő pincéjét és présházát Csopakon. Azóta sok minden történt: felújított pincéjük elnyerte a „Balaton-felvidék Legszebb Pincéje” címet, 17 hektáron gazdálkodik, 50 év után visszatelepítette a borvidékre a Furmintot, borai ismertek és kedveltek, szép eredményeket ér el borversenyeken, és írásaival a pincén kívül is a magyar borágazat felvirágoztatásán dolgozik. Ami talán István és a pincészet legnagyobb értéke: örök kísérletezők, ami elengedhetetlen feltétele a sikernek, megújulásnak.
Koch Csaba – Hajós-Bajai borvidék
Koch Csaba idén harmadjára vesz részt a megmérettetésen. Családja 10 generáció óta művel szőlőt a Hajós-Bajai borvidéken. Csaba nagyapja tanította meg őt a szőlő művelésére és a borkészítésre. Jelenleg 130 hektáron gazdálkodnak, a saját telepítésű tőkék kiváló minőségű talajokon nőnek, a borászatban pedig a legmodernebb technológiát használják. Minden adott tehát a prémium kategóriás borok előállításához, melynek köszönhetően a Koch Borászat számtalan elismerést és díjat nyert már a borversenyeken. További sikereinek már a Villányi borvidék is helyszíne, melyet a Vin Art néven működő pincészet eredményei bizonyítanak.
Mészáros Pál – Szekszárdi borvidék
Mészáros Pál igazi borász családba született, felmenői közül mindenki szőlővel, borral foglalkozott, dédapja hegybíró volt Szekszárdon. Pál agrármérnöknek tanult, első munkahelyén növénytermesztőként dolgozott, ahol a szőlőrekonstrukciós munkákból maga is kivette a részét. Nem sokkal később, 26 évesen telepítette első szőlőjét, ami megpecsételte sorsát, és borász lett belőle. Ma már több mint 120 hektáron gazdálkodik családjával. A Mészáros Borház és Pince eredményei nemzetközi szinten is figyelemre méltóak: számtalan aranyérem a Challenge International Du Vin, a Monde Selection, és a VinAgora Nemzetközi Borversenyen, hogy csak néhányat említsünk. A borász sikereit a nagy figyelemnek és szerető családja közelségének, Zsanett lánya és Péter fia aktív közreműködésének tulajdonítja.
Szőke Mátyás – Mátrai borvidék
Szőke Mátyás műszaki ember, de szüleinek köszönhetően a ’70-es évek óta foglalkozik a Mátrai borvidéken borkészítéssel. 74 éves elmúlt, életműve szerteágazó, megfordult számos kontinens borászatában, hogy tanuljon, tapasztaljon. Borvidéke fejlődésének egyik legmeghatározóbb személyisége, emblematikus bortermelője. Jelenleg 35 hektáron gazdálkodik fiával fáradhatatlanul, szívvel és lélekkel, melynek eredményeként nagyon sikeresen szerepel a legnagyobb borversenyeken. Borai minőségét támasztja alá, hogy hosszú évek óta exportálnak Európán kívül Amerikába is. Jelölése nem csak kiváló borainak, hanem minden bizonnyal eddigi életművének is szól.
A megmérettetés második fordulójában a Magyar Bor Akadémia tagjai döntik el titkos szavazással, hogy az öt jelölt közül ki nyeri 2016-ban a borszakma Kossuth-díját, vagyis az „Év Bortermelője Magyarországon” elismerő kitüntetést. A sajtótájékoztatóval egybekötött eredményhirdetésre december 2-án kerül sor a Budavári Fortuna Étteremben.
Főtámogatónk a Horizon Development Kft.
Év Bortermelője 2016
Jelölők köre
Magyar Vendéglátók Ipartestülete – Alabárdos Étterem
Árva István
Magyar Sommelier Szövetség – New York Salon étterem
Áts Károly
Magyar Bor Akadémia
Bagi László
Szaksajtó – Borigo
Balázs Árpád
Magyar Bor Akadémia
Bálint László
WSET diplomás
Balla Géza
Magyar Bor Akadémia
Báló Borbála Dr.
Magyar Bor Akadémia
Balogh Barbara
SVÉT – Nomád Hotel
Balogh István Dr.
Magyar Bor Akadémia
Balogh-Fazekas Árpád
Borkereskedő – Auchan Magyarország
Bánlaki Stella
Szaksajtó – Vinoport.hu
Barátossy Gábor
Országos Borszakértő Bizottság
Béky Zoltán
Magyar Bor Akadémia
Béleczki Mihály
Kiskőrösi Gondűző Borlovagrend
Benke Zoltán
Borkereskedő – Raiker
Bíró Gáspár
Magyar Bor Akadémia
Bock József
Magyar Bor Akadémia
Bognár Zoltán
Noé-Hegyi Szent István Borlovagrend
Bolye Viktor Dr.
NÉBIH
Borbély Tamás
Magyar Bor Akadémia
Borbély Zsolt Attila
Szaksajtó
Bozzai Zsófia
Szaksajtó – Bor és Piac
Brazsil Dávid Dr.
Borrendek
Bujdosó Ferenc
Magyar Bor Akadémia
Bukovics Martin
Szaksajtó – Mandiner.hu
Csapody Balázs
SVÉT – Kistücsök Étterem
Cseke Gábor
Országos Borszakértő Bizottság
Csíki Sándor
Szaksajtó – Food & Wine
Csikós Gábor
SVÉT – Jankovich Kúria
Csiszkó Gábor
HNT Badacsonyi
Csizmadia András Dr.
Magyar Bor Akadémia
Csizmadia Miklós
Borkereskedő – Borháló
Csoma Zsigmond Dr.
Magyar Bor Akadémia
Csőszi Attila
SVÉT – Spaletta Etterem
Darázs György
Magyar Vendéglátók Ipartestülete – Lázár Lovaspark
Darin Sándor
Szaksajtó – Wineroads.hu
Deák József
Magyar Sommelier Szövetség
Dékány Tibor
Magyar Bor Akadémia
Dezsényi Ágnes
Magyar Bor Akadémia
Ditz Edit
WSET diplomás
Domián Emese
WSET diplomás
Dunai György Sándorné
loria Sublimis Borrend
Dúzsi Tamás
agyar Bor Akadémia
Dúzsi Tamás Dávid
Országos Borszakértő Bizottság
Elek Ágnes
Borkereskedő – SPAR Magyarország Kft.
Ember Zoltán
Magyar Sommelier Szövetség, Borudvar Szakkereskedés
Enese Beáta
Balatoni Borrégió Gizella Királyné Női Borrend
Ercsey Dániel
Szaksajtó – Winesofa
Erhardt Zoltán
SVÉT – Erhardt Étterem
Ernszt László
Magyar Sommellier Szövetség
Eszterbauer János
Magyar Bor Akadémia
Evans Viktória
ETAP Borbár
Farkas Attila Dr.
Magyar Bor Akadémia
Fehér György Dr.
Magyar Bor Akadémia
Fendrik Zsóka
Szaksajtó – Borászportál
Ferenc Vilmos
Magyar Bor Akadémia
Fiath Attila
WSET diplomás
Filus János
Kunsági HNT küldött
Földesi Gyula
Országos Borszakértő Bizottság
Förhénci Horváth Gyula
Magyar Bor Akadémia
Freund Tamás Dr.
Magyar Bor Akadémia
Frittmann István
Magyar Bor Akadémia
Frittmann János
Magyar Bor Akadémia
Frittmann Péter
Urszágos Borszakértő Bizottság
Fülöp Mihály Dr.
Magyar Bor Akadémia
Gábor Csaba
Brindisi Szent Lőrinc Borrend
Gádor Dénes
Magyar Bor Akadémia
Gál Lajos Dr.
Magyar Bor Akadémia
Gálné Dignisz Éva
Magyar Bor Akadémia
Garaczi János
Magyar Éttermi Szövetség – Tanyacsárda
Garamvári Vencel
Magyar Bor Akadémia
Gellén Gábor
Krämer Fülöp Borlovagrend
Gere Andrea
Magyar Bor Akadémia
Gianni Annoni
Borkereskedő – DOC Vino Bar
Gulyás Ferenc
Csongrádi HNT küldött
Gyimesi Zsuzsa
Szaksajtó – Étteremkalauz
Győrffy Zoltán
Szaksajtó – Pécsi Borozó
Györgykovács Imre
Magyar Bor Akadémia
Győry László Dr.
Magyar Bor Akadémia
Háber Tamás
Magyar Vendéglátók Ipartestülete – Aranykacsa Étterem
Háber Tamásné
Magyar Hölgyek Gasztronómiai és Borrendje
Hajdu Frigyes Dr.
Szent Benedictus Borlovagrend
Hantos Bence
Borkereskedő – innio
Hegedüs Lajos
Balatonboglári HNT küldött
Hegedűs Péter
Magyar Bor Akadémia
Hegedűs Zoltán
Magyar Bor Akadémia
Heimann Zoltán
Szekszárdi HNT küldött
Herczeg Ágnes
WSET diplomás
Homolya Vivianna
Magyar Sommelier Szövetség
Horváth Csaba
Magyar Bor Akadémia
Hudák Zoltán
Magyar Bor Akadémia
Jahner Attila
Borkereskedő – Pomodoro
Jakabffy László
Magyar Vendéglátók Ipartestülete, Apetitórium Kft.
Janky Ferenc Dr.
Magyar Bor Akadémia
Jásdi István
Magyar Bor Akadémia
Jónás István
Szaksajtó – Kossuth Rádió
Juhász Gábor
Magyar Éttermi Szövetség – Búsuló Juhász
Kállay Miklós Dr.
Magyar Bor Akadémia
Kamocsay Ákos
Magyar Bor Akadémia
Kampós Balázs
SVÉT – Mandula Étterem és Bor Bár
Keményné Koncz Ildikó
Magyar Bor Akadémia
Kerekes Sándor
Zsigmond Király Borlovagrend Egyesület
Keresztény Miklós
Borkereskedő – Heinemann Kft.
Kertész Gyula Dr.
Magyar Bor Akadémia
Kielmayer Kristian
Országos Borszakértő Bizottság
Kígyós Hanna
Szaksajtó – Winesofa
Kisari István
Mathiász János Borrend
Kiss Attila
Cegléd és Vidéke Unghváry László Borrend
Kiss Dezső Péter
Szaksajtó – Minőségi Borok Magazinja
Kiss János
Magyar Sommelier Szövetség
Knolmajer Ferenc
Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend
Koch Csaba
Magyar Bor Akadémia
Koczor Kálmán
Magyar Bor Akadémia
Komáromy Imre Attila
Ordo Vini Venetorum Vadász Borrend Magyarország
Konkoly Mihály
WSET diplomás
Konyári János
Magyar Bor Akadémia
Kopcsay László Dr.
Magyar Bor Akadémia
Korpás András Dr.
Magyar Bor Akadémia
Kosárka József Dr.
Magyar Bor Akadémia
Kovács Gergely
Borkereskedő – Bortársaság
Kovács István Dr.
Magyar Bor Akadémia
Kovács László
Magyar Bor Akadémia
Környei Béla
Magyar Bor Akadémia
Kövesdi István
Szaksajtó – Magyar Távirati Iroda
Krasznai Zsófia
WSET diplomás
Kriszt János
Magyar Bor Akadémia
Kulka Gábor
Magyar Bor Akadémia
Kunszeri Miklós Péter
Cultures Moris Redemptionis Kiskunhalas Borrend
Kuti Vilmos
Szaksajtó
Laczkó Gábor
HNT Etyek-Budai küldött
Ladányi Gábor
Borkereskedő – Zwack
Lantai József
Szaksajtó – Euroastra
Laposa József Dr.
Magyar Bor Akadémia
Légli Ottó
Magyar Bor Akadémia
Lehőcz József
Keceli Borrend
Lelkes Lajos Dr.
Magyar Bor Akadémia
Lőrincz András Dr.
Magyar Bor Akadémia
Lőrincz György Dr.
Magyar Bor Akadémia
Macsinka János
SVÉT – Macok Bisztró és Borbár
Magyar Ildikó Dr.
Magyar Bor Akadémia
Magyar Sarolta Dr.
Magyar Bor Akadémia
Májer János Dr.
Magyar Bor Akadémia
Major Vilmos
Magyar Vendéglátók Ipartestülete – Tercia Éttermek
Márkus Pál
Magyar Bor Akadémia
Martonosi Zsolt
SVÉT – Baricska Csárda
Mátyók József
Szaksajtó Borkultusz
Megyeri Sára
Szaksajtó – BorJour
Mészáros Gabriella
WSET diplomás
Mészáros György
SVÉT – Kővirág Étterem
Mészáros László
Országos Borszakértő Bizottság
Mészáros Pál
Magyar Bor Akadémia
Mészáros Zoltán
SVÉT – Oliva Étterem
Miklós Csaba
Borkereskedő – Divino
Miklósa Erika
Magyar Bor Akadémia
Módos Péter
Magyar Bor Akadémia
Molnár Zoltán
Szaksajtó – Agrofórum
Monyók József
Magyar Bor Akadémia
Mudri Szilvia
Magyar Sommelier Szövetség
Nagy Ákosné Dr.
Magyar Bor Akadémia
Németh Ágnes
Szaksajtó – VinCE Magazin
Németh Györgyi Éva
HNT Pécsi küldött
Németh Richárd
Szaksajtó – WineFlow
Niklai Ákos Dr.
Magyar Éttermi Szövetség – Kárpátia Étterem
Niszkács Miklós
Magyar Bor Akadémia
Novák Gergely Géza
Magyar Sommelier Szövetség
Nyikos István
Magyar Bor Akadémia
Óhegyi János
Magyar Bor Akadémia
Oreskó Imre
Magyar Bor Akadémia
Pammer István
Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusa
Pásti György Dr.
Magyar Bor Akadémia
Pataki Kinga
Szaksajtó – Villányi Borút Egyesület
Pauli Zoltán
SVÉT – Palkonyha
Petrányi Gábor
Borreskedő – Palack
Pettenkoffer Zsuzsanna
Magyar Bor Akadémia
Petzold Attila
DiVino Wine School
Pintér Katalin
Magyar Éttermi Szövetség Gerbeaud Ház
Polák Dávid
Palack borbár
Pusztai István
Magyar Bor Akadémia
Rein Krisztián
Borkereskedő – Heinemann
Rozsmán István
Magyar Bor Akadémia
Ruprecht László
SVÉT – Ruprecht László
Sáfrán András
Móri HNT küldött
Salánki Sándor
Tihany Vinitores Tychonienses Borrend
Sánta Zoltán
WSET diplomásT
Sári Enikő
Magyar Bor Akadémia
Scheffer Viktória
Magyar Bor Akadémia
Schmidt Győző
Magyar Bor Akadémia
Schneider Miklós
Magyar Sommelier Szövetség, főtitkár
Sebestyén Csilla
WSET diplomás
Séllyei Gábor Dr.
Magyar Bor Akadémia
Semsei Rudolf
Magyar Vendéglátók Ipartestülete – VakVarjú Éttermek
Simon Zoltán
Zalai HNT küldött
Sümegi József Dr.
Magyar Bor Akadémia
Szabó Csaba
NÉBIH
Szabó Dániel
Magyar Bor Akadémia
Szabó Edit
Szaksajtó – Népszabadság TOP 100
Szabó László
Magyar Vendéglátók Ipartestülete – La Mareda Étterem
Szakonyi József Dr.
Magyar Bor Akadémia
Szalai László
Magyar Bor Akadémia
Szalka Péter
Magyar Bor Akadémia
Szepesi Attila
NÉBIH
Szepsy István
Magyar Bor Akadémia
Szigethy Gábor Dr.
Magyar Bor Akadémia
Szik Mátyás
Four Seasons Gresham
Szita Miklós Dr.
Magyar Bor Akadémia
Szittnyai Zalán
Borkereskedő Zwack
Szőke Sándor Dr.
Magyar Bor Akadémia
Szőnyi Attila
NÉBIH
Szuna Noémi
Szaksajtó – PressSpirit
Szűcs Zoltán
Promontórium Borlovagrend
Tábor István
Szaksajtó – Borászportál.hu
Tallián Hedvig
Szaksajtó – Katolikus Rádió
Tar István
Pannonhalma HNT küldött
Tarján Balázs Dr.
Magyar Bor Akadémia
Taschner István
Soproni HNT küldött
Taschner Kurt
Magyar Bor Akadémia
Tornai Tamás
Magyar Bor Akadémia
Tóth Rita
WSET diplomás
Tüü Péter
Magyar Sommelier Szövetség, head sommelier Arany kaviár
Ujhelyi Zoltán
Szaksajtó – Kossuth Rádió
Vágó Ágnes
Szaksajtó – Vendég & Hotel
Vajda László Dr.
Magyar Bor Akadémia
Vancsik Ivett
WSET diplomás
Varga Máté
Móri HNT küldött
Varga Péter
Magyar Bor Akadémia
Varga Zoltán
Balatonfüred-Csopaki HNT küldött
Várvizi Péter
Larus Étterem
Vesztergombi Ferenc
Magyar Bor Akadémia
Viniczai Sándor
Magyar Bor Akadémia
Vorák József
Darányi Ignác Borlovagrend Egyesület
Zelnik József Dr.
Magyar Bor Akadémia
Zilai János Dr.
Magyar Bor Akadémia
Zilai Zoltán
Magyar Bor Akadémia
Zmák Tibor
Szaksajtó – bor.specia.hu
Zwack Izabella
Borkereskedő – Zwack