A 2015. Év Bortermelője díj nyertese:
Szöllősi Mihály,
a Neszmélyi borvidékről.
„Jó bort csak kifogástalan minőségű szőlőből lehet készíteni. A pince kulcsa maga a metszőolló. Küldetésünk a neszmélyi borok világhírnevének visszaszerzése és a kulturált borfogyasztás hirdetése.”
A Szöllősi Pincészet legkiemelkedőbb bora az Olaszrizling, mely a borvidék zászlósbora. Emellett mindegyik, a borvidékre jellemző fontosabb fehérbor megtalálható a repertoárban: Irsai Olivér, Királyleányka, Chardonnay, Sauvignon blanc, Cserszegi fűszeres, Szürkebarát, Tramini, Zenit. Szöllősi Mihály nagyon büszke arra, hogy az országban azon boros gazdák között volt, akik először próbálkoztak a Chardonnay és Sauvignon blanc fajták házasításával és 12 hónapos fahordós érlelésével. Törekvéseinek, kitartásának meg is van az eredménye, hiszen számtalan díjat zsebelhetett már be a család: nemzetközi borversenyeken szerzett érmek, több ízben a „Magyar Tudományos Akadémia bora” cím elnyerése, TOP 100 Legjobb Magyar Bor második helyezettje.
„Mindmáig a legbüszkébb az Év Pincészete 2009 díjra vagyok, mert bő egy évtized kitartó munkáját ismerte el akkor vele a szakma. Nagyon fontos mérföldkő volt a pincészetünk életében, bekerültünk a magasan jegyzett hazai borászatok közé.”
Ha az ember felteszi azt a kérdést egy borásznak, hogy melyik a kedvenc saját bora, akkor ne csodálkozzon, ha kissé megvető pillantások közepette kap választ.
„Ez körülbelül olyan nehéz kérdés, hogy egy apa melyik gyermekét szereti a legjobban. Mindegyiket másért szeretem. A Sauvignon blanc-t azért, mert iszonyatosan nehéz jól elkészíteni, és mi mégis rendre kiváló eredményeket érünk el vele. A Magnus Cuvée-t azért, mert itthon talán elsőként házasítottam a Sauvignont és a Chardonnayt. A Rosét azért, mert azt egyszerűen nem lehet nem szeretni. A Melegeshegyet pedig mert az Olaszrizling a szívem csücske…”
A korabeli nemesi címerrel beépített téglák, a 65 méter hosszú boltíves pince, a kupolájában kialakított bormúzeum, a Magyarországi Borrendek és a „Zsigmond Király” Borlovagrend zászlósborainak múzeuma, a régi hordókból készített „kóstolószentély” még inkább historikus hangulatúvá teszik a Szöllősi Pincészetet.
„Szerencsés vagyok, mert a pincémet a Zichy grófok építették téglából még 1830-ban. Ebben a pincében az 1848-as szabadságharc honvédjei is kóstoltak bort, ami nem mindennapi érzés annak, aki bejön ebbe a pincébe. A bormúzeumunkba egy felejthetetlen kóstolóra invitálunk mindenkit, ahol megízlelhetik akár az összes rendelkezésre álló fajtánkat. Ha már kellően összemelegedtünk és jó a hangulat, sorra kerülhetnek akár még a ritka muzeális tételeink is… Ezek után pedig házias ételeket tálalnánk, melyeket saját kemencénkben is elkészíthetünk, vagy bográcsozhatunk. Messze földön híres a gulyáslevesem, a birka-, és a marhalábszár pörköltem.”
A díjért versengők közül, a jelölés során – holtverseny miatt – a hat legtöbb szavazatot kapott borász (ABC sorrendben):
Borbély Tamás – Badacsonyi borvidék
Jásdi István – Balatonfüred-Csopaki borvidék
Koch Csaba – Hajós-Bajai borvidék
Mészáros Pál – Szekszárdi borvidék
Szőke Mátyás – Mátrai borvidék
Szöllősi Mihály – Neszmélyi borvidék
Díjátadó Gálaebéd
Szöllősi Mihály
az „Év Bortermelője Magyarországon 2015” borász tiszteletére
Szöllősi Mihály a 2015-ös Év Bortermelője
A már hagyománynak számító Év Bortermelője díj 2016-ban is ünnepélyes keretek között kerül átadásra. Minden évben pazar gálaebéddel és elegáns programmal tesszük emlékezetessé ezt a napot a vendégeknek és annak a borász kollégának, aki munkájával kiérdemelte a nagy elismerést jelentő címet.
2016-ban a Gálaebéd február 7-én, vasárnap 12.00 órakor a Corinthia Hotel Budapest Báltermében és Valletta különtermében (1073 Budapest, Erzsébet krt. 43-49.) kerül megrendezésre.
Idén, csak úgy mint a korábbi években, rendezvényünk díszvendége dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke!
A rendezvény a szálló Báltermében állófogadással kezdődik. Ennek során vendégek apró koktél-falatkák fogyasztása mellett élvezhetik a verseny döntőjében szereplő 6 borász remek borait. A díj ünnepélyes átadására is itt, a Bálteremben kerül majd sor. A Himnusz elhangzása után MBA elnöki köszöntő, majd laudáció, végül az oklevél kerül átadásra. A díjazott köszönő szavait követően a műsorvezető átinvitálja a vendégeket a Valetta terembe, a gálaebéd elfogyasztására.
Üdvözlő falatok, canapé-k:
(A „canapes” Bolyki Péter executive chef irányításával, a Corinthia Hotel Budapest konyháján készülnek)
Pomeló saláta királyrákkal
Házi kecskesajtos tartelettes lila hagyma kompóttal és karamellás dióval
Füstölt kacsamáj puffasztott rizzsel
Zsenge parajjal töltött rétestészta paradicsomos chilis raguval
Boudin blanc hagymapürével és pácolt szederrel
Marha velős ököruszály krokett ánizsos sárgarépa pürével
Az érkezéshez és a falatokhoz felszolgált borok:
Üdvözlő ital:
Szöllősi Mihály Neszmélyi Irsai Olivér 2015
Szöllősi Mihály Neszmélyi Cserszegi fűszeres gyöngyöző bor 2015
Canapé-k kisérő borai:
Szöllősi Mihály Neszmélyi Irsai Olivér 2015
Szöllősi Mihály Neszmélyi Cserszegi fűszeres gyöngyöző bor 2015
Borbély Tamás Badacsonyi Kéknyelű selection 2013
Borbély Tamás Bács hegy Badacsonyi Olasz rizling selection 2013
Jásdi István Siralomvágó Olasz rizling 2013
Jásdi István Ranolder Vörös 2012
Koch Csaba Hajós-Bajai Kadarka 2013
Koch Csaba Villányi Cabernet sauvignon Prémium 2011
Mészáros Pál Szekszárdi Ohmerops Cuvée 2012
Mészáros Pál Szekszárdi Syrah Reserve 2012
Szőke Mátyás Mátrai Chardonnay 2014
Szőke Mátyás Mátrai Cabernet Sauvignon 2012
Szöllősi Mihály Neszmélyi Rosé 2015
Szöllősi Mihály Neszmélyi Királyleányka 2015
Az ültetett formában bonyolított ebéd négy fogása az Év Bortermelője boraira komponálva, a korábbi évekhez hasonlóan a hazai gasztronómia kiemelkedő személyiségei közreműködésével készül, melynek köszönhetően gazdag ételkínálat várja a vendégeket.
Az ízek mesterei:
Bolyki Péter executive chef, Corinthia Hotel Budapest; Endrédi Zoltán chef, Márga Bisztró, Csopak; Fehér Gábor tulajdonos, chef, ESCA Studio Restaurant, Budapest; Gottwald Szilárd chef,Gottwald Hotel, Tata; Ruga Endre chef, Natura Hill Étterem, Zebegény; Ványi László executive chef, Thermal Hotel Visegrád elismert szakembereket.
Az ebéd fogásai és borai:
Előfogás
Pácolt kacsamell sonka, körtekrém, finom zöldségek
(Fehér Gábor, chef, ESCA Studio Restaurant)
Szöllősi Mihály Neszmélyi Zenit 2015
Leves fogás
Malacragu leves, zsálya, zöldségszalma, tepertő
(Ruga Endre chef, Natura Hill Étterem, Zebegény)
Szöllősi Mihály Neszmélyi Chardonnay 2015
Halfogás
Tokhalfilé, japáncitrom zselé, paraj és tsai
(Endrédi Zoltán chef, Márga Bisztró, Csopak)
Szöllősi Mihály Neszmélyi Sauvignon blanc 2015
Főfogás
Borjúgerinc, – májas hurka, – bríz, – nyelv, vargánya
(Gottwald Szilárd chef,Gottwald Hotel, Tata)
Szöllősi Mihály Magnus Cuvée 2011
Szöllősi Cabernet sauvignon 2011
Az ebéd ételsorából a desszertek és sajtok a Bálteremben kerülnek felszolgálásra, ahol újból lehetőség nyílik némi kellemes, kötetlen beszélgetésre, valamint a korábbi Év Bortermelője címet kiérdemelt kollégák nagyszerű borainak ízlelgetésére.
Desszertek – Sajt és Sonka kóstoló
(A desszerteket, a Corinthia Hotel executive chefje, Bolyki Péter irányításával készülnek el. Kóstolhatóak még a Szega Foods által összeállított magyar és külföldi válogatott ínyenc sajt- és sonkafalatok és a Lavazza kávékülönlegességei.)
Desszertek:
Opera szelet, Kardamomos málna mousse, Lisztmentes Fekete erdő torta, Rigó Jancsi, Mangó sajttorta szeder zselével, Marcipános és diós brownie, étcsokoládé krémmel, Rákóczi túrós, Madártej, Fahéjas linzer maracuja krémmel, Francia alma torta, Schwarzenberg szelet, Kardinális szelet, Donauwelle szelet, Sacher szelet
Korábbi Év Bortermelőinek kóstolható borai:
Áts Károly Áts Cuvée 2013
Áts Károly Áts Szt. Tamás Furmint 2013
Bock József Capella Cuvée 2008
Bock József Magnifico 2009
Bock József Villányi Cabernet sauvignon Selection 2011
Dr. Lőrincz György Örökké 2013
Dr. Lőrincz György Merengő Egri Bikavér Superior 2011
Dr. Lőrincz György Egri Pinot Noir 2012
Dúzsi Tamás Görögszó 201
Dúzsi Tamás Shiraz válogatás 2012
Frittmann János Néró Rosée 2015
Frittmann János Rajnai Rizling 2013
Gálné Dignisz Éva Kunsági Kékfrankos rozé 2015
Gálné Dignisz Éva Balaton-felvidéki Chardonnay 2015
Garamvári Vencel Chateau Vincent Optimum Brut 2011
Garamvári Vencel Chateau Vincent Evolution Rosé Pezsgő 2008
Gere Attila Weninger & Gere Villányi Franc 2011
Gere Attila Villányi Syrah 2013
Légli Ottó Landord 2013
Légli Ottó Gesztenyés 2013
Szepsy István Aszú 2008
Takler Ferenc Bikavér Reserve 2012
Takler Ferenc Regnum 2011
Tiffán Ede Grande Selection 2008
Az ünnepi hangulat nélkülözhetetlen eleme a színvonalas muzsika, ami észrevétlenül szövi át a program sokszínű elemeit, de alkalmanként, mint főszereplő szórakoztatott. A jó hangulatról, az igényes szórakoztatásról Ökrös Oszkár, Kossuth-díjas cimbalomművész és zenekara gondoskodik.
A program gördülékeny menetét irányítja, a fellépőket bemutatja, a házigazda és a műsorvezető tisztét betölti:
Lukács Sándor Jászai Mari- és Prima Primissima- díjas színművész, a Magyar Bor Akadémia tagja, és dr. Csizmadia András gasztrofilozófus, a Magyar Bor Akadémia tagja.
Év Bortermelője Magyarországon 2015”
Az idei jelöltek
A Magyar Bor Akadémia idén 25. alkalommal adja át hazánk legrégebbi és legrangosabb borszakmai elismerését. Számtalan borász, szakmabeli, étteremvezető, sommelier és chef küldte el jelölését. A jelölők listája itt található.
Az idei verseny is izgalmasan alakult. A tavalyi évben néhány elemében módosított választási eljárás során, idén is 450 jelölőt kiválasztva, számukra névre szóló felkérést küldött az Akadémia. A felkérteknek – az elmúlt éveben bevezetett rendszer szerint – idén is 3-3 bortermelő ajánlására volt lehetőségük. Ebben az évben, a díj korábbi győztesei szintén lehetőséget kaptak, hogy egy személyt közösen juttassanak a jelölt listára.
A díj eddigi életében először fordult elő, hogy holtverseny miatt az öt jelölt helyet az idei évben hatan versengenek a megtisztelő címért.
Lássuk, kik azok a borászok, akik idén a jelöltek körébe kerültek. Íme, a névsor ABC sorrendben:
Borbély Tamás – Badacsonyi borvidék
Jásdi István – Balatonfüred-Csopaki borvidék
Koch Csaba – Hajós-Bajai borvidék
Mészáros Pál – Szekszárdi borvidék
Szőke Mátyás – Mátrai borvidék
Szöllősi Mihály – Neszmélyi borvidék
Borbély Tamás | Jásdi István | Koch Csaba |
Mészáros Pál | Szőke Mátyás | Szöllősi Mihály |
Borbély Tamás még mindig a legfiatalabb jelölt. Badacsonyban és országszerte is egyre többen ismerik nevét, családja borainak tüzes karakterét. Tudását édesapjától kapta, kitartó és határozott jellemét édesanyjától örökölte. A fiatalok lendületével, újítási vágyával, örökös jókedvével alkot egyre szebb és érdekesebb borokat, melyek nemzeti és nemzetközi viszonylatban is egyre sikeresebbek. Tamás idén negyedik alkalommal került a jelöltek közé.
Jásdi István Budapesten született, közgazdászként dolgozott vezető beosztásban, majd egy hirtelen ötlettől vezérelve 1998-ban családjával megvásárolta az egykori Ranolder János veszprémi püspök romos állapotban lévő pincéjét és présházát Csopakon. Azóta sok minden történt: felújított pincéjük elnyerte a „Balaton-felvidék Legszebb Pincéje” címet, 17 hektáron gazdálkodik, 50 év után visszatelepítette a borvidékre a Furmintot, borai ismertek és kedveltek, szép eredményeket ér el borversenyeken. Ami talán István és a pincészet legnagyobb értéke: örök kísérletezők, ami elengedhetetlen feltétele a sikernek, megújulásnak.
Koch Csaba idén másodjára vesz részt a megmérettetésen. Családja 10 generáció óta művel szőlőt a Hajós-Bajai borvidéken. Csaba nagyapja tanította meg őt a szőlő művelésére és a borkészítésre. Jelenleg 130 hektáron gazdálkodnak, a saját telepítésű tőkék kiváló minőségű talajokon nőnek, a borászatban pedig a legmodernebb technológiát használják. Minden adott tehát a prémium kategóriás borok előállításához, melynek köszönhetően a Koch Borászat számtalan elismerést és díjat nyert már a borversenyeken. További sikereinek már a Villányi borvidék is helyszíne, melyet a Vin Art néven működő pincészet eredményei bizonyítanak.
Mészáros Pál igazi borász családba született, felmenői közül mindenki szőlővel, borral foglakozott, dédapja hegybíró volt Szekszárdon. Pál agrármérnöknek tanult, első munkahelyén növénytermesztőként dolgozott, ahol a szőlőrekonstrukciós munkákból maga is kivette a részét. Nem sokkal később, 26 évesen telepítette első szőlőjét, ami megpecsételte sorsát, és borász lett belőle, ma már több mint 120 hektáron gazdálkodik családjával. A Mészáros Borház és Pince eredményei nemzetközi szinten is figyelemre méltóak: aranyérem a Challenge International Du Vin, a Monde Selection, és a VinAgora Nemzetközi Borversenyen, hogy csak néhányat említsünk. A borász sikereit a nagy figyelemnek és szerető családja közelségének, Zsanett lánya és Péter fia aktív közreműködésének tulajdonítja.
Szőke Mátyás műszaki ember, de szüleinek köszönhetően a 70-es évek óta foglalkozik a Mátrai borvidéken borkészítéssel. 73 éves elmúlt, életműve szerteágazó, megfordult számos kontinens borászatában, hogy tanuljon, tapasztaljon. Borvidéke fejlődésének egyik legmeghatározóbb személyisége, emblematikus bortermelője. Jelenleg 35 hektáron gazdálkodik fiával fáradhatatlanul, szívvel és lélekkel, melynek eredményeként nagyon sikeresen szerepel helyi és országos borversenyeken. Borai minőségét támasztja alá, hogy hosszú évek óta exportálnak Európán kívül Amerikába is. Jelölése bizonyára eddigi életművének szól.
Szöllősi Mihály 6 év kihagyás után ismét a jelöltek közé került. Mezőtúron született, nagyszüleinek középparaszti gazdasága volt, így a mezőgazdasághoz, kertészethez való kötődése megalapozott volt. Növényvédelmi mérnökként kezdett dolgozni, munkája része volt a sárisápi termelőszövetkezet szőlészet-borászat ágazatának irányítása is. Mihály 37 évesen kezdett el saját bort készíteni hobbi keretek között, majd a sikereken felbuzdulva, 13 év múlva megvásárolta családjával a neszmélyi Gróf Zichy Miklós által épített pincét és elindították a családi vállalkozást. A siker töretlen volt: ma már 35 hektáron termelnek kiváló borokat, melyek nemzetközi szinten is eredményesen szerepelnek. Mihály mottója: a pince kulcsa a metszőolló. Jó bort csak kifogástalan szőlőből lehet készíteni.
A megmérettetés második fordulójában a Magyar Bor Akadémia tagjai döntik el szavazással, hogy a hat jelölt közül ki nyerje el a borászok Kossuth-díját, vagyis az „Év Bortermelője Magyarországon 2015.” elismerő kitüntetést. A sajtótájékoztatóval egybekötött eredményhirdetésre december 4-én kerül sor a Budavári Fortuna Étteremben.
Év Bortermelője 2015
Jelölők köre
Árvay János
Magyar Bor Akadémia
Áts Károly
Magyar Bor Akadémia
Balázs Árpád
Magyar Bor Akadémia
Barátossy Gábor
Országos Borszakértő Bizottság
NÉBIH
Béky Zoltán
Magyar Bor Akadémia
Béleczki Mihály
Kiskőrösi Gondűző Borlovagrend
Benke Zoltán
Borkereskedő
Raiker Kft
Berkes Gyula
Magyar Vendéglátók Ipartestülete
Bíró Lajos
Magyar Vendéglátók Ipartestülete
Bock Bisztró, Vendéglő a kis Bíróhoz
Bock József
Magyar Bor Akadémia
Bock Borészat
Bodorkós Norbert
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa
Borbély Tamás
Magyar Bor Akadémia
Borbély Családi Pincészet, Badacsonyi Borvidék Hegyközségi tanács
Bujdosó Ferenc
Magyar Bor Akadémia
Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet
Bukovics Martin
Mandiner.hu
Csávossy György István
Magyar Bor Akadémia
Cseke Gábor
Országos Borszakértő Bizottság
Csiszkó Gábor
Hegyközség Hegyközségek Nemzeti Tanácsa
Csizmadia Miklós
Borkereskedő
Borháló Liget
Dékány Tibor
Magyar Bor Akadémia
Dezsényi Ágnes
Magyar Bor Akadémia
Dr. Báló Borbála
Magyar Bor Akadémia
Budapesti Corvinus Egyetem Szőlészeti Tanszék
Dr. Bihari Zoltán
Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet
Dr. Brazsil Dávid
Borrendi tag
dr. Buday Gábor
Magyar Éttermi Szövetség
Dr. Csávossy György
Magyar Bor Akadémia
Dr. Dula Bence
Magyar Bor Akadémia
Dula Szőlőbirtok és Borgazdaság Eger-Erdőbénye
Dr. Farkas Attila
Magyar Bor Akadémia
Dr. Fehér György
Magyar Bor Akadémia
Dr. Freund Tamás
Magyar Bor Akadémia
Dr. Fülöp Mihály
Magyar Bor Akadémia
Szent Vince Borrend alapító nagymester
Dr. Gál Lajos
Magyar Bor Akadémia
Eszterházy Károly Főiskola Eger, Borkultúra Központ
Dr. Győry László
Magyar Bor Akadémia
Dr. Horváth Béla
Pécsi Tudományegyetem KPVK
Dr. Jakab Gábor
Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet
Dr. Janky Ferenc
Magyar Bor Akadémia
Dr. Kállay Miklós
Magyar Bor Akadémia
BCE Borászati Tanszék
Dr. Kertész Gyula
Magyar Bor Akadémia
Dr. Kosárka József
Magyar Bor Akadémia
Dr. Kovács István
Magyar Bor Akadémia
Dr. Laposa József
Magyar Bor Akadémia
Dr. Lelkes Lajos
Magyar Bor Akadémia
Dr. Lőrincz András
Magyar Bor Akadémia
Dr. Lőrincz György
Magyar Bor Akadémia
St. Andrea Szőlőbirtok
Dr. Magyar Ildikó
Magyar Bor Akadémia
Dr. Magyar Sarolta
Magyar Bor Akadémia
Dr. Májer János
Magyar Bor Akadémia
NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet
Dr. Németh Erzsébet Krisztina
NAIK. Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet
dr. Niklai Ákos
Magyar Éttermi Szövetség
Kárpátia Étterem
Dr. Pásti György
Magyar Bor Akadémia
BCE Borászati Tanszék
Dr. Séllyei Gábor
Magyar Bor Akadémia nyugdíjas
Dr. Sz. Nagy László
Magyar Bor Akadémia
Dr. Szakonyi József
Magyar Bor Akadémia
Dr. Szőke Sándor
Magyar Bor Akadémia
Dr. Terts András
Magyar Bor Akadémia
MBOSZ
Dr. Vajda László
Magyar Bor Akadémia
Földművelődésügyi Minisztrérium – nyugalmazott főosztályvezető
Dr. Zelnik József
Magyar Bor Akadémia
Dr. Zilai János
Magyar Bor Akadémia
Dr. Zsófi Zsolt
KRF SZőlészeti és Borászati Kutatóintézete, Eger
Dúzsi Tamás
Magyar Bor Akadémia
Dúzsi Tamás és Családja Kft.
Dúzsi Tamás Dávid
Országos Borszakértő Bizottság
Dúzsi Tamás és Családja „Szegzárdi” Borászati Kft.
Emmer Szabolcs
Neszmélyi Borvidék Hegyközségi Tanácsának Elnöke
Ercsey Dániel
BORIGO, WineSofa
Ernst László
Magyar Sommellier Szövetség
Farkas Líviusz
CultiVini Borgaléria
Ferenc Vilmos
Magyar Bor Akadémia
Filus János
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa
Font Gábor
Borrendi tag
Förhénci Horváth Gyula
Magyar Bor Akadémia
Transfiguratio Cella Vinaria
Gádor Dénes
Magyar Bor Akadémia
Dél-Balatoni Borút Egyesület
Gálné Dignisz Éva
Magyar Bor Akadémia
Gál Szőlőbirtok és Pincészet
Garamvári Vencel
Magyar Bor Akadémia
Garamvári szőlőbirtok Kft
Gere Andrea
Magyar Bor Akadémia
Gere Attila Pincészete
Gere Attila
Magyar Bor Akadémia
Gere Attila Pincészete
Gere Tamás
Magyar Bor Akadémia
Gere Tamás Pincészete
Gere Zsolt
Magyar Bor Akadémia
Custodes Vinorum de Villány Borrend
Gerenday Ágnes
Klubrádió
Gervai János
Országos Borszakértő Bizottság
Onyx étterem
Gianni Annoni
Borkereskedő
Gottwald Zoltán
Magyar Vendéglátók Ipartestülete
Hotel Gottwald
Gulyás Ferenc
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa
Gyimesi Zsuzsa
hvg.hu gasztronómia rovatszerkesztő,
Gasztro&Utazás magazin felelős szerkesztő
Háber Tamás
Magyar Vendéglátók Ipartestülete
Aranykacsa Étterem – Pécs
Háber Tamásné
Magyar Hölgyek Gasztronómiai és Borrendje Egyesület
Hegedüs Lajos
Hegyközség Balatonboglári Borvidék szőlészeti küldötte
Hegedűs Zoltán
Magyar Bor Akadémia
Tokaj Mercatus Kft.
Heimann Zoltán
Szekszárdi Borvidék Hegyközségi tanács
Heimann Családi Birtok Kft.,
Herczeg Ágnes
Wine Treasury Kft
Horváth Csaba
Magyar Bor Akadémia
Borászati füzetek
Jakabffy László
Magyar Vendéglátók Ipartestülete
Apetitórium Kft.
Kemendy László
Magyar Bor Akadémia
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa
Keményné Koncz Ildikó
Magyar Bor Akadémia
Kielmayer Kristian
Országos Borszakértő Bizottság
Kiss Dezső Péter
Minőségi Borok Ételek – asztali örömök magazin
Knap Gábor
Borászportál.hu
Knolmajer Ferenc
Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend
Koch Csaba
Magyar Bor Akadémia .
Kocsis Pál
Mathiász János Borrend Kecskemét
Kollar Mariann
Magyar Sommellier Szövetség
Theatre of Wine Company, London
Komáromy Imre Attila
Ordo Vini Venatorum Vadász Borrend
Konyári János
Magyar Bor Akadémia
KRITÉRIUM KFT_KONYÁRI PINCE
Kovács Ákos
Magyar Vendéglátók Ipartestülete
Continental Hotel Budapest,Araz Étterem, Magyar Sommelier Club
Kovács Gergely
Borkereskedő
Bortársaság
Kőfalviné Molnár Magdolna
Magyar Bor Akadémia
Brilliant Holding Borászat
Kövesdi István
Szaksajtó
MTI
Kriszt János
Magyar Bor Akadémia
Kulka Gábor
Magyar Bor Akadémia
Kunszeri Miklós Péter
Borrendek MBOSZ
L. Kelemen Gábor
Bor Hirlap
Ladányi Gábor
Kreinbacher Birtok – Somló
Lantai József
Euroastra
Légli Ottó
Magyar Bor Akadémia
LÉGLI Szőlőbirtok
Lesti Zoltán
Borgia
Lics László
Magyar Bor Akadémia
Lics Pincészet
Losoncziné Sandra Klára
Bonus Bonorum Borrend
Major Vilmos
Magyar Vendéglátók Ipartestülete
Márkus Pál
Magyar Bor Akadémia
Mátyók József
Borkultusz
Mécs Károly
Magyar Bor Akadémia
Módos Péter
Magyar Bor Akadémia
Molnár Zoltán
Szaksajtó Agrofórum szaklap
Murányi Péter
Szaksajtó GSzT újság (Gasztronómis, Szálloda, Turisztika szakújság)
Nagy Ákosné Dr.
Magyar Bor Akadémia
Németh Ákos
Magyar Bor Akadémia
Németh Györgyi Éva
Hegyközség HNT, Pécsi Borvidék, Pécsi Hegyközség
Németh Richárd
Wine Flow
Niszkács Miklós
Magyar Bor Akadémia
Novák Gergely Géza
Magyar Sommellier Szövetség
Crystal Cruises hajóstársaság
Nyikos István
Magyar Bor Akadémia
Bacchus Arts Stúdió
Nyulasi Gábriel István
Az ihatóbb Magyarországért
Óhegyi János
Magyar Bor Akadémia
Oreskó Imre
Magyar Bor Akadémia
Arany Sárfehér Bor és Pezsgőrend
Osváth István
MASOSZ
Ördögh Bálint
BBC goodfood – a világkonyha magazin
Pál Sándor
Hegyközség EBHT
Pálffy Gyula
Nyakas Pince Zrt.
Pammer István
Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusa
Papp Endre
Lánchídrádió
Pásztor Zoltán
Kossuth Rádió
Pataki Kinga
Villány-Siklósi Borút Egyesület
Pauli Zoltán
Magyar Vendéglátók Ipartestülete
Mandula, PalKonyha
Pernesz György
NÉBIH, Növénytermesztési Igazgatóság
Petrányi Gábor
Borkereskedő
Palack borbár
Pettenkoffer Zsuzsanna
Magyar Bor Akadémia
Petzold Attila
Független bor és párlatszakértő,
P-advisor Hungary Kft.
Pintér Katalin
Magyar Éttermi Szövetség
Gerbeaud
Popovits Dávid
Borkereskedő
Doblo borbár
Prácser Miklós
Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa
Revuczky Karion
Magyar Vendéglátók Ipartestülete
F&B Oktató Centrum Kft.
Rippl Béla
Magyar Bor Akadémia
Kalamáris Borbisztró & Vinotéka Pécs
Rozsmán István
Magyar Bor Akadémia
Bortermelő
Sánta Zoltán
Boriskolák Borkollégium
Sári Enikő
Magyar Bor Akadémia
Schmidt Győző
Hegyközség Tolnai Borvidék
Séllyei András
Magyar Bor Akadémia
Simon Zoltán
Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsa
Singer Viktor
Magyar Éttermi Szövetség
Fülemüle Étterem
Szabó Attila
NAIk SzBKI Kecskeméti Kutató Állomás
Szabó Dániel
Magyar Bor Akadémia
ny.főborász, vállalkozó,tanácsadó
Szabó István
Hegyközség Balatonfüred-szőlősi Hegyközség Balatonfüred
Szalai László
Magyar Bor Akadémia
VINSZALKONTAKT – borászat
Székács Zsolt
Magyar Sommellier Szövetség Sommelier Szövetség
Szente Imre
Hegyközség Bükki Borvidék Hegyközségi Tanácsa
Szepsy István
Magyar Bor Akadémia
Szepsy Borászati Kft.
Szilvási Zsolt
Borászat.hu
Szittnyai Zalán
Zwack Izabella Borkereskedés
Szöllősi Mihály
Magyar Bor Akadémia
„Zsigmond Király” Borlovagrend Nagymester,
Tatai Hegyközség Elnök
Tábor István
Borászportál, Vinoport,
Borkollégium, Magyar Borok Bálja, Winelovers
Takler András
Magyar Bor Akadémia
Takler Ferenc
Magyar Bor Akadémia
Tallián Hedvig
Borivóknak való c. rádióműsor
Tálos Tamás
Magyar Bor Akadémia,
Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége
Taschner Kurt
Magyar Bor Akadémia
Taschner Bor- és Pezsgőház Kft.
Téglás András
T.G. -Pince Lovagrend
Ujhelyi Zoltán
Kossuth Rádió
Vágó Ágnes
Vendég & Hotel
Varga Norbert
Onyx
Varga Péter
Magyar Bor Akadémia
Viniczai Sándor
Magyar Bor Akadémia
Borászati Füzetek
Vorák József
Darányi Ignác Borlovagrend Egyesület Tass
Vörös Attila
metropol
Zilai Zoltán
Magyar Bor Akadémia
Zmák Tibor
Magyar Bor Akadémia
Zsidai Zoltán Roy
Magyar Éttermi Szövetség
Special Kommunikációs Ügynökség