A 2014. Év Bortermelője díj nyertese:
Dúzsi Tamás,
a Szekszárdi borvidékről.
Az egykor a Kertészeti Egyetem Főiskolai Karán diplomázott, 64 éves szekszárdi borászt az őt gyerekkora óta körüllengő szőlő és bor illata ihlette arra, hogy saját maga is kitanulja ezt a mesterséget. Pályafutását a Szekszárdi Állami Gazdaságnál kezdte, majd borász és testnevelő tanárként dolgozott a Mezőgazdasági Szakmunkásképző Intézetben. A Pannónia Sörgyár és az Aliscavin után hazasodorta az élet, hiszen 1994-ben Tamás úgy döntött, hogy megpróbál a maga ura lenni, és elindította 3,6 hektáron saját borász vállalkozását. Jelenleg 26,5 hektár saját szőlőt művel, de bérelt és termeltetett területeivel együtt 45 hektárról készít bort a család.
Ha ki kellene emelnie kedvenc borát, akkor Tamás nehezen tudna választani, mint ahogy a szívéhez legközelebb álló gyermekét sem tudná megnevezni az ötből. A borászat jövője tehát megalapozott, ami a családi erőforrást illeti, hiszen gyermekei már vagy végzett szakemberek, vagy kacérkodnak a gondolattal, hogy majd egyszer a borász szakma tagjait gyarapítják.
Borai rendkívül sikeresek. Nemzetközi, vagy nemzetközileg akkreditált versenyeken az utóbbi években Franciaországban, Németországban, Svájcban, Spanyolországban és Magyarországon rengeteg érmet kaptak rosé borai és vörösborai. 2014-ben több aranyéremmel tértek haza többek között a Le Mondial du Rosé, a Challenge International du Vin, a ProWein és a Mundus Vini borversenyekről is.
Tamás élete a mai napig a bor és a kerékpározás körül forog. Nagy álma, hogy egyszer eljusson az ötszörös Tour de France győztes, a spanyol Miguel Indurain családi birtokára, hogy megkóstolhassa borait. A sporton kívül Tamás másik szenvedélye a szépirodalom, a versek világa. Színész barátai biztatására megtanulta az általa nagyon kedvelt Babits: Jónás könyvét, melyet már több alkalommal is előadott.
És hogy mit ígér a borász annak, aki betér hozzá, hogy megkóstolja borait?
„A vendégeknek magam tartok szakmai borkóstolót, és ha érdeklődés van rá, a borhoz vagy a korhoz illő versidézetet is közreadok, szekszárdi költők, Garay János, Babits Mihály és a ma élő Kis Pál István tollából.”
Bolyki János – Egri borvidék
Borbély Tamás – Badacsonyi borvidék
Dúzsi Tamás – Szekszárdi borvidék
Koch Csaba – Hajós-Bajai borvidék
Szőke Mátyás – Mátrai borvidék
Év Bortermelője választás 2014
Ismertető
Az előző évek hagyományát folytatva, a Magyar Bor Akadémia idén is kezdeményezi az „ÉV BORTERMELŐJE MAGYARORSZÁGON 2014. évben” cím odaítélését.A cím nevében is kifejezi, hogy ez az elismerés nem csupán egy bor minőségéről szól, hanem minden tevékenységnek, ami egy megbízhatóan kiemelkedő minőséget termelő pincészet szakmai irányítását és termékeinek piaci sikereit jelenti.
Az a bortermelő vagy borász lehet jelölt, akinek a személyes és szakmai munkája egyértelműen azonosítható a jelölést megalapozó borokkal oly módon, hogy neve fel van tüntetve a palackon, vagy a bort kísérő leíráson, avagy borászati tevékenysége a meghatározott termékekkel, pincészettel szorosan és ismert módon összekovácsolódik.
Az éves kihirdetést kétkörös szavazás előzi meg. Az első fordulóban az Akadémia összegyűjti a saját tagjai, az ágazat elismert, tekintélyes személyiségei, országos jelentőségű szakmai szervezetei, a vendéglátás és gasztronómia valamint a szaksajtó részérő az Év bortermelője személyére érkező ajánlásokat, illetve az elmúlt évek Év Bortermelői közös jelöltjét. Így egy jelöltet „Az Év Bortermelője Magyarországon” címet korábban elnyert bortermelők, négy további személyt pedig az MBA által felkért szakmai kör jelöl. A jelölést követően a Magyar Bor Akadémia honlapján közzéteszi a jelölésben résztvevők névsorát.
A második körben az Akadémia összesíti a jelöléseket, majd az öt legtöbb ajánlással rendelkező bortermelő listáját az akadémikusok körében szavazásra bocsátja. A szavazatok alapján alakul ki a végleges eredmény, azaz hogy ki jogosult „Az Év Bortermelője Magyarországon” cím viselésére.A címet a nyertes bortermelő időbeli korlát nélkül jogosult viselni, azonban a megválasztást követő egy év elteltével csak a választás évének feltüntetésével együtt használhatja (pl. 2010-ben az Év Bortermelője)
Díjátadó Gálaebéd
Dúzsi Tamás
az „Év Bortermelője Magyarországon 2014” borász tiszteletére
Dúzsi Tamás a 2014-es Év Bortermelője
A már hagyománynak számító Év Bortermelője díj 2015-ben is ünnepélyes keretek között kerül átadásra. Minden évben pazar gálaebéddel és elegáns programmal tesszük emlékezetessé ezt a napot a vendégeknek és annak a borász kollégának, aki munkájával kiérdemelte a nagy elismerést jelentő címet.
2015-ben a Gálaebéd február 8-án, vasárnap 12.00 órakor a Corinthia Hotel Budapest Báltermében és Valletta különtermében (1073 Budapest, Erzsébet krt. 43-49.) kerül megrendezésre.
Idén, csak úgy mint a korábbi években, rendezvényünk díszvendége dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke!
A rendezvény a szálló Báltermében állófogadással kezdődik. Ennek során vendégek apró koktél-falatkák fogyasztása mellett élvezhetik a verseny döntőjében szereplő 5 borász remek borait. A díj ünnepélyes átadására is itt, a Bálteremben kerül majd sor. A Himnusz elhangzása után MBA elnöki köszöntő, majd laudáció, végül az oklevél kerül átadásra. A díjazott köszönő szavait követően a műsorvezető átinvitálja a vendégeket a Valetta terembe, a gálaebéd elfogyasztására.
Canapes és Borászok az I. felvonásban
(A „canapes” Bolyki Péter executive chef irányításával, a Corinthia Hotel Budapest konyháján készülnek)
Libamáj crème brűlée mazsolás brióssal – Bolyki János
Bolyki Meta Téma 2012
Bolyki Egri Bikavér 2012
Citromfüves tonhal wasabi espumával – Borbély Tamás
Borbély Badacsonyi Kéknyelű selection 2013
Borbély Badacsonyi Olasz rizling limited selection 2013
Kecskesajt panna cotta cékla pürével és pisztáciával – Dúzsi Tamás
Dúzsi Szekszárdi Cabernet franc rosé 2013
Dúzsi Szekszárdi Kékfrankos válogatás 2011
Dúzsi Szekszárdi Syrah válogatás 2009
Lassan sült nyúl terrine birsalma zselével – Koch Csaba
Koch Hajós Bajai Cserszegi Fűszeres 2014
Koch Villányi Cabernet Sauvignon Classicus 2011
Véres hurka nyalóka csicsókával – Szőke Mátyás
Szőke Mátrai Sauvignon Blanc 2014
Szőke Mátrai Amerlot 2011
Az ültetett formában bonyolított ebéd négy fogása az Év Bortermelője boraira komponálva, a korábbi évekhez hasonlóan a hazai gasztronómia kiemelkedő személyiségei közreműködésével készül, melynek köszönhetően gazdag ételkínálat várja a vendégeket.
Az ízek mesterei: Daniel O’Shea – sous chef,Alabárdos Étterem, Budapest; Kerekes Sándor – chef, Őshonos Delikát, Budapest; Palotai Csaba – chef, Brill Bisztró, Békéscsaba; Ványi László – executive chef, Thermal Hotel Visegrád.
I. felvonás: Az ebéd fogásai és borai:
Előétel – Saláta fogás
Marinált csuka tarka marinált zöldségekkel
(Daniel O’Shea – sous chef, Alabárdos Étterem, Budapest)
Dúzsi Szekszárdi Olaszrizling 2013
Leves fogás
Rozéhoz álmodott galamb consommé rózsaszín betétekkel
(Kerekes Sándor – chef, Őshonos Delikát, Budapest)
Dúzsi Szekszárdi Syrah Rosé 2013
Szárnyas fogás
Pentaton kacsarétes „Combja – melle – mája – tepertője – hája”
(Palotai Csaba – chef, Brill Bisztró, Békéscsaba)
Dúzsi Pentaton Cuvée 2009
Pecsenye fogás
Rózsaszín gemenci szarvas derék szilvás-káposztás gombócfélékkel és vargányás támogatással
(Ványi László – executive chef, Thermal Hotel Visegrád)
Dúzsi Görögszó Cuvée 2007
Az ebéd ételsorából a desszertek és sajtok a Bálteremben kerülnek felszolgálásra, ahol újból lehetőség nyílik némi kellemes, kötetlen beszélgetésre, valamint a korábbi Év Bortermelője címet kiérdemelt kollégák nagyszerű borainak ízlelgetésére.
III. Felvonás: Desszertek – Sajt és Sonka kóstoló
(A desszerteket, a Corinthia Hotel executive chefje, Bolyki Péter irányításával készülnek el. Kóstolhatóak még a Szega Foods által összeállított magyar és külföldi válogatott ínyenc sajt- és sonkafalatok és a Ricci Café kávékülönlegességei.)
Desszertek:
Tonka crème brűlée, Pisztáciás málnás macaron, Opera szelet, Panna cotta, Csokoládé krém, Sárgabarackos profiterol, Sült citromos tortácska, Csokoládés-málnás szelet, Sajttorta, Epres krém, Mandulás-szilvás kosár, Fehér csokoládé krém mangóval, Meggyes Clafouti.
Korábbi Év Bortermelőinek kóstolható borai:
Árvay János – Tokaji Furmint „Szabi” 2013
Áts Károly – Áts Cuvée 2013
Bock József – Capella Cuvée 2008
Dr. Lőrincz György – „Napbor” Egri Csillag 2013; „Áldás” Egri Bikavér 2012
Frittmann János – Rosé Cuvée 2014; Rajnai rizling
Gál Tibor – Egri Bikavér 2011
Gálné Dignisz Éva – Szigetújfalusi Kékfrankos rozé 2014; Szigetújfalusi Olasz rizling 2014
Garamvári Vencel – Chateau Vincent Brut Natur Magnum 2007
Gere Attila – Villányi Cabernet franc Selection 2009
Kamocsay Ákos – Neszmélyi Chardonnay Páskom-dűlő 2013; Neszmélyi Pinot noir rosé 2014
Konyári János – Cabernet franc Evangelista 2011; Jánoshegyi Kékfrankos 2013; Loliense vörös 2012
Légli Ottó – Landord 2011
Malya Ernő – Nyakas Budai Sauvignon blanc 2014; Nyakas Menádok Budai Chardonnay 2011
Polgár Zoltán – Polgár Cuvée 2009
Szepsy István – Tokaji Szamorodni 2009
Takler Ferenc – Kékfrankos Reserve 2012; Bartina Cuvée 2009.
Thummerer Vilmos – Bokréta Egri Cuvée 2013; Egri Bikavér Superior 2009
Tiffán Ede – Grande Selection 2008
Vesztergombi Ferenc – Királylány 2014; Turul 2014
Vida Péter – Szekszárdi Öregtőkék Kadarkája 2013; Hidaspetre Kékfrankos 2011
Az ünnepi hangulat nélkülözhetetlen eleme volt a színvonalas muzsika, ami észrevétlenül szőtte át a program sokszínű elemeit, de alkalmanként, mint főszereplő szórakoztatott.
Fellépők:
Mikó István Jászai Mari-díjas színművész,
Benkő Péter kétszeres Jászai Mari-díjas színművész,
Varga Klári színművész, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház tagja,
Suha Kálmán zeneszerző – gitárművész,
Rusz Milán színművész, a Magyarországi Szerb Színház igazgatója.
A program gördülékeny menetét irányítja, a fellépőket bemutatja, a házigazda és a műsorvezető tisztét betölti:
Mécs Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Magyar Bor Akadémia tagja és
Dr. Csizmadia András gasztrofilozófus, a Magyar Bor Akadémia tagja.
Év Bortermelője Magyarországon 2014”
Az idei jelöltek
A Magyar Bor Akadémia idén 24. alkalommal adja át hazánk legrégebbi és legrangosabb borszakmai elismerését. Számtalan borász, szakmabeli, étteremvezető, sommelier és chef küldte el jelölését.
Az idei verseny több okból is izgalmas. Nagy változás, hogy a néhány elemében módosított választási eljárás során 450 jelölőt kiválasztva, számukra névre szóló felkérést küldött az Akadémia. A felkérteknek – az elmúlt évek egy jelöléséhez képest – idén 3-3 bortermelő ajánlására volt lehetőségük. Ebben az évben először, a díj korábbi győztesei is lehetőséget kaptak, hogy egy személyt közösen juttassanak az ötfős jelölt listára.
A díj eddigi életében először fordult elő, hogy az öt jelölt körébe jutott borászok egyike visszamondta a felkérést. Heimann Zoltán negyedik alkalommal került a jelöltek közé. A borász megköszönte a megtisztelő lehetőséget, az őt jelölők támogatását, de úgy döntött, hogy mégsem vesz részt a megmérettetésen.
Lássuk, kik azok a borászok, akik idén a jelöltek körébe kerültek. Íme, a névsor ABC sorrendben:
Bolyki János – Egri borvidék
Borbély Tamás – Badacsonyi borvidék
Dúzsi Tamás – Szekszárdi borvidék
Koch Csaba – Hajós-Bajai borvidék
Szőke Mátyás – Mátrai Borvidék
Bolyki János Borbély Tamás Dúzsi Tamás Koch Csaba Szőke Mátyás
Bolyki János idén másodszor lett jelölt. Egy életvidám, jó humorral megáldott fiatal borász, akit mindenki Bolyki Janiként emleget. Családjában nem volt hagyománya a borkészítésnek, így nagyszülei révén szőlészként indult a pályán, de hamar rájött, hogy tovább kell lépnie, és a borászatban szeretne kiteljesedni. Jani mára 26 hektáron gazdálkodik, borai Európa szinte minden országában megtalálhatók. Volt már az Év Fiatal Borásza, az Év Egri Borásza, Az Év Gasztro Borásza, és az Év Üzletembere díj keretében a Jövő Ígérete.
Borbély Tamás, a legfiatalabb jelölt. Badacsonyban és országszerte is egyre többen ismerik nevét, családja borainak tüzes karakterét. Tudását édesapjától kapta, kitartó és határozott jellemét édesanyjától örökölte. A fiatalok lendületével, újítási vágyával, örökös jókedvével alkot egyre szebb és érdekesebb borokat, melyek nemzeti és nemzetközi viszonylatban is egyre sikeresebbek. Tamás idén harmadik alkalommal került a jelöltek közé.
Dúzsi Tamás, a Szekszárdon tevékenykedő koronázatlan „rosékirályunk” idén ötödik alkalommal került a döntőbe. Közvetlen, mosolygós, rendkívül elhivatott, családcentrikus és mindemellett nagyszerű ember. Borai a világon mindenhol megállják a helyüket, csak idén a rosé világbajnokságról, vagyis a Mondial du Rosé 2014 versenyről 3 aranyérmet hoztak haza. Ahogy ő is mondja: a titok az, hogy nincs titok.
Koch Csaba az egyik új szereplő megmérettetésen. Családja 10 generáció óta művel szőlőt a Hajós-Bajai borvidéken. Csaba nagyapja tanította meg őt a szőlő művelésére és a borkészítésre. Jelenleg 20 hektáron gazdálkodnak, a saját telepítésű tőkék kiváló minőségű talajokon nőnek, a borászatban pedig a legmodernebb technológiát használják. Minden adott tehát a prémium kategóriás borok előállításához, melynek köszönhetően a Koch Borászat számtalan elismerést és díjat nyert már a borversenyeken. Ők nyerték el idén az „Az Év Pincészete” díjat is. További sikereinek már a Villányi borvidék is helyszíne, melyet a Vin Art néven működő pincészet eredményei bizonyítanak.
Szőke Mátyás műszaki ember, de szüleinek köszönhetően a 70-es évek óta foglalkozik a Mátrai borvidéken borkészítéssel. 70 éves elmúlt, életműve szerteágazó, megfordult számos kontinens borászatában, hogy tanuljon, tapasztaljon. Borvidéke fejlődésének egyik legmeghatározóbb személyisége, emblematikus bortermelője. Jelenleg 35 hektáron gazdálkodik fiával fáradhatatlanul, szívvel és lélekkel, melynek eredményeként nagyon sikeresen szerepel helyi és országos borversenyeken. Borai minőségét támasztja alá, hogy hosszú évek óta exportálnak Európán kívül Amerikába is. Jelölése bizonyára eddigi életművének szól.
A jelölt borászok a már hagyományosnak számító „Borest a Bor Akadémián” rendezvényen mutatkoznak be boraikkal november 21-én a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A Boresten szabad borkóstolás, ízes, magyaros hideg falatkák, sajtok várják az érdeklődőket.
A megmérettetés második fordulójában a Magyar Bor Akadémia tagjai döntik el szavazással, hogy az öt jelölt közül ki nyerje el a borászok Kossuth-díját, vagyis az „Év Bortermelője Magyarországon 2014.” elismerő kitüntetést. A sajtótájékoztatóval egybekötött eredményhirdetésre december 5-én kerül sor a Budavári Fortuna Étteremben.
Év Bortermelője 2014
Jelölők köre
Andrusch Péter
Alabárdos Étterem
Magyar Vendéglátók Ipartestülete
Angerman László
Innio Borbár
ivovilag.com
Árva István
Salon Étterem, New York Palota
Magyar Sommelier Szövetség
Árvay János
Árvay Családi Pincészet
Magyar Bor Akadémia
Áts Károly
Tokaj Kereskedőház
Magyar Bor Akadémia
Balázs Árpád
Magyar Bor Akadémia
Balla Géza
Balla Géza Pincészet
Magyar Bor Akadémia
Balogh Ákos Gergely
mandiner.hu
Barátossy Gábor
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóság
Béky Zoltán
Magyar Bor Akadémia
Béleczki Mihály
Kiskőrösi Gondűző Borlovagrend
Benke Zoltán
Raiker Kft.
Bíró Lajos
Bock Bisztró
Magyar Vendéglátók Ipartestülete
Blazsovszky Péter
Babel Étterem
Magyar Sommelier Szövetség,
Bock József
Bock Borászat
Pannon Bormíves Céh
Magyar Bor Akadémia
Bognár József
borklikk.hu
Bognár Zoltán
Noé-Hegyi Szent István Borlovagrend
Borbély Tamás
Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanács
Borbély Családi Pincészet
Magyar Bor Akadémia
Bukovics Martin
mandiner.hu
Csávossy György
Romániai Magyar Gazdák Egyesülete
Magyar Bor Akadémia
Csávossy György István
Magyar Bor Akadémia
Cseh Gábor
Magyar Sommelier Szövetség
Cseke Gábor
Országos Borszakértő Bizottság
Csíki Sándor
FOOD & WINE Magazin
Darin Sándor
borutazo.hu
boresparlat.hu
Deák József
Magyar Sommelier Szövetség
Dékány Tibor
Magyar Bor Akadémia
Demők Nóra
BORIGO Magazin
Dezsényi Ágnes
Magyar Bor Akadémia
Doszpod László
Prestige Reserve Club
Dr. Bálo Borbála
Budapesti Corvinus Egyetem, Szőlészeti Tanszék
Magyar Bor Akadémia
Dr. Brazsil Dávid
Szentantalfai Hegyközség
Dr. Csizmadia András
Budapesti Gazdasági Főiskola, Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Bor-Schola
Magyar Bor Akadémia
Dr. Csoma Zsigmond
Mezőgazdasági Múzeum
Károli Gáspár Református Egyetem
Magyar Bortörténeti Társaság
Magyar Bor Akadémia
Dr. Dula Bence
Dula Szőlőbirtok és Borgazdaság
Magyar Bor Akadémia
Dr. Eperjesi Imre
Budapesti Corvinus Egyetem, Borászati Tanszék
Magyar Bor Akadémia
Dr. Farkas Attila
Magyar Bor Akadémia
Dr. Fehér György
Magyar Bor Akadémia
Dr. Freund Tamás
Magyar Tudományos Akadémia, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet
Magyar Bor Akadémia
Dr. Fülöp Mihály
Magyar Bor Akadémia
Dr. Győry László
Magyar Bor Akadémia
Dr. Hajdu Frigyes
Szent Benedictus Borlovagrend Velence
Dr. Horváth Béla
Pécsi Tudományegyetem, Illyés Gyula Kar
Dr. Jakab Gábor
Pécsi Tudományegyetem, Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet
Dr. Janky Ferenc
Budapesti Corvinus Egyetem, Borászati Tanszék
Magyar Bor Akadémia
Dr. Kállay Miklós
Budapesti Corvinus Egyetem, Borászati Tanszék
Magyar Bor Akadémia
Dr. Kertész Gyula
Magyar Bor Akadémia
Dr. Kiss Eliza
Földművelésügyi Minisztérium
Országos Borszakértő Bizottság
Dr. Kocsis László
Pécsi Egyetem, Georgikon Kar, Kertészeti Tanszék
Magyar Bor Akadémia
Dr. Korpás András
Korpás Pince
Magyar Bor Akadémia
Dr. Kosárka József
Magyar Bor Akadémia
Dr. Kovács István József
Magyar Bor Akadémia
Dr. Laposa József
Magyar Bor Akadémia
Dr. Lelkes Lajos
Magyar Bor Akadémia
Dr. Lőrincz András
Budapesti Corvinus Egyetem, Szőlészeti Tanszék
Magyar Bor Akadémia
Dr. Lőrincz György
St. Andrea Szőlőbirtok
Magyar Bor Akadémia
Dr. Magyar Ildikó
Budapesti Corvinus Egyetem, Borászati Tanszék
Magyar Bor Akadémia
Dr. Magyar Sarolta
Magyar Bor Akadémia
Dr. Májer János
Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet
Magyar Bor Akadémia
Dr. Mészáros Gabriella
Borkollégium
Dr. Nagy Ákosné
Budapesti Corvinus Egyetem, Borászati Tanszék
Magyar Bor Akadémia
Dr. Németh Krisztina
Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet
Dr. Pásti György
Budapesti Corvinus Egyetem, Borászati Tanszék
Magyar Bor Akadémia
Dr. Szakonyi József
Danubius Wine Selection, Hilton Budapest
Thermal Hotel Hévíz
Magyar Bor Akadémia
Dr. Szőke Sándor
Magyar Bor Akadémia
Dr. Terts András
Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége
Magyar Bor Akadémia
Dr. Urbán András
Magyar Bor Akadémia
Dr. Vaszari László
Pannonhalmi Borvidék Hegyközsége
Dr. Zilai János
Magyar Bor Akadémia
Dr. Zsófi Zsolt
Károly Róbert Főiskola, Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet
Dunai György Sándorné
Pannónia Női Borrend
Borpalota Borászat és Szőlőbirtok
Dúzsi Tamás Dávid
Dúzsi Tamás és Családja Pincészete
Országos Borszakértő Bizottság
Dúzsi Tamás
Dúzsi Tamás és Családja Pincészete
Magyar Bor Akadémia
Ember Zoltán
Magyar Sommelier Szövetség
Emberné Horváth Hanna
Magyar Sommelier Szövetség
Ercsey Dániel
BORIGO Magazin
Fabók Mihály
Gundel Étterem
Magyar Sommelier Szövetség
Ferenc Vilmos
Magyar Bor Akadémia
Förhénci Horváth Gyula
Magyar Bor Akadémia
Frittmann István
Frittmann Borászat
Magyar Bor Akadémia
Frittmann János
Frittmann Borászat
Magyar Bor Akadémia
Frittmann Péter
Frittmann Borászat
Országos Borszakértő Bizottság
Gádor Dénes
Magyar Bor Akadémia
Gál Lajos
Eszterházy Károly Főiskola, Borkultúra Központ
Gál Lajos Pincészete
Magyar Bor Akadémia
Gálné Dignisz Éva
Gál Pincészet és Szőlőbirtok
Magyar Bor Akadémia
Garaczi János
Tanyacsárda Étterem
Magyar Éttermi Szövetség
Garamvári Vencel
Garamvári Szőlőbirtok
Magyar Bor Akadémia
Gazda Albert
cink.hu
Gerenday Ágnes
Klubrádió
Gervai János
Onyx Étterem
Országos Borszakértő Bizottság
Gulyás Ferenc
Csongrádi Hegyközség
Gyimesi Zsuzsa
hvg.hu
Bor Plusz Magazin
Győrffy Zoltán
Pécsi Borozó
Háber Tamás
Aranykacsa Étterem, Pécs
Magyar Vendéglátók Ipartestülete
Hantos Bence
Innio Borbár
Hegedűs Zoltán
Magyar Bor Akadémia
Hegyi Attila
Magyar Vendéglátók Ipartestülete
Herczeg Ágnes
Herczeg Ágnes Boriskola
Homolya Vivianna
Magyar Sommelier Szövetség
Horváth Lajos
Magyar Sommelier Szövetség
Jáhner Attila
Trattoria Pomo D’oro Étterem
Jásdi István
Jásdi Pince
Magyar Bor Akadémia
Jónás István
Magyar Rádió
Kálmán Emese
izeselet.hu
RTL Klub
Kamocsay Ákos
Hilltop Neszmély
Magyar Bor Akadémia
Kazinczi Zsuzsanna
WineAge
Kemendy László
Törley Pezsgőpincészet
Magyar Bor Akadémia
Keményné Koncz Ildikó
Pannónia Női Borrend
Magyar Bor Akadémia
Keresztény Miklós
Heinemann Testvérek
Kertai Zoltán
Magyar Sommelier Szövetség
Kerti István
Gróf Vécsey Károly Borlovagrend, Solt
Kielmayer Kristian
Országos Borszakértő Bizottság
Kígyós Hanna
Borászportál
Vinoport
Winelovers
Kiss János
Magyar Sommelier Szövetség
Knap Gábor
Borászportál
Koch Csaba
Hajós-Bajai Borvidék Hegyközség
Koch Borászat
Magyar Bor Akadémia
Koczor Kálmán
Koczor Pincészet
Magyar Bor Akadémia
Konyári János
Ikon Borászat
Magyar Bor Akadémia
Kovács Gergely
Bortársaság
Kozma Kálmán
Gundel Étterem
Magyar Sommelier Szövetség
Kőfalviné Molnár Magdolna
Magyar Bor Akadémia
Környei Béla
Magyar Bor Akadémia
Kövesdi István
Magyar Távirati Iroda
Králl István
Dunamenti Szent Orbán Borrend, Adony
Kriszt János
Magyar Bor Akadémia
Kulka Gábor
Magyar Bor Akadémia
Kunszeri Miklós
Kiskunhalas Borlovagrend Egyesület
L. Kelemen Gábor
Bor Hírlap
Ladányi Gábor
Kreinbacher Birtok
Lantai József
euroastra.hu
Légli Ottó
Légli Szőlőbirtok és Borászat
Magyar Bor Akadémia
Lesti Zoltán
Borgia
Lics László
Lics Pincészet
Magyar Bor Akadémia
Márkus Pál
Magyar Bor Akadémia
Mátyók József
Borkultusz
Megyeri Sára
Borjour
Késői Szüret, Jazzy Rádió
Mészáros Kálmán
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóság
Mészáros László
Országos Borszakértő Bizottság
Módos Ernő
Ferger-Módos Borászat
Magyar Bor Akadémia
Molnár Roland
Magyar Sommelier Szövetség
Molnár Zoltán
Agrofórum
Monyók József
Monyók Pincészet
Magyar Bor Akadémia
Mudri Szilvia
Magyar Sommelier Szövetség
Nagy Tamás
DiVino Wine School
Nagy Zita
Borgőz Borblog
Németh Ákos
Magyar Bor Akadémia
Németh Iván
Soós István Borászati Szakképző Iskola
Németh Richard
Wine Flow
Niszkács Miklós
Magyar Bor Akadémia
Novák Ferenc
Magyar Bor Akadémia
Nyikos István
Magyar Bor Akadémia
Nyulasi Gábriel István
Az ihatóbb Magyarországért
Óhegyi János
Magyar Bor Akadémia
Oreskó Imre
Magyar Bor Akadémia
Orodán György
Central European Wine Institute
Osváth István
In Vino Veritas Borkereskedés
Ördögh Bálint
BBC GoodFood Magazin
Pammer István
Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusa
Papp Endre
Lánchíd Rádió
Pásztor Zoltán
Kossuth Rádió
Pauli Zoltán
Mandula Étterem és Bor-Bár
Magyar Vendéglátók Ipartestülete
Pernesz György
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóság
Pettenkoffer Zsuzsanna
Magyar Bor Akadémia
Petzold Attila
szabadúszó sommelier, oktató, szaktanácsadó
Brill Pálinkaház
Pintér Katalin
Gerbeaud Gasztronómia Kft.
Magyar Éttermi Szövetség
Polgár Zoltán
Polgár Pince
Magyar Bor Akadémia
Pusztai István
Magyar Bor Akadémia
Rábaközi Zoltán
Arany sárfehér Bor- és Pezsgőrend
Radosevics Radovan
Radovin Borkereskedés
Rein Krisztián
Heinemann Testvérek
Rippl Béla
Magyar Bor Akadémia
Rocskár László
Kistücsök Étterem
Magyar Sommelier Szövetség
Romsics László
Országos Borszakértő Bizottság
György-Villa Pincészet
Rozsman István
Magyar Bor Akadémia
Salánki Sándor
Tihany Vinitores Tychonienses Borlovagrend
Sánta Zoltán
Borkollégium
Sári Enikő
Magyar Mezőgazdaság Kiadó
Magyar Bor Akadémia
Scheffer Viktória
Magyar Bor Akadémia
Schmidt Győző
Tolnai Borvidék Hegyközségi Tanács
Segal Viktor
Magyar Éttermi Szövetség
Sellyei András
Magyar Bor Akadémia
Semsei Rudolf
Budapest Party Service
VakVarjú Éttermek
Magyar Vendéglátók Ipartestülete
Sz. Nagy László
Magyar Bor Akadémia
Szabó Attila
Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Kecskeméti Kutató Állomás
Szabó Dániel
Magyar Bor Akadémia
Szabó László
Lamareda Étterem
Magyar Vendéglátók Ipartestülete
Szabó László
Vigadó Catering
Magyar Vendéglátók Ipartestülete
Szalai László
Magyar Bor Akadémia
Székács Zsolt
Magyar Sommelier Szövetség
Szittnyai Zalán
Zwack Izabella Borkereskedés
Szöllősi Mihály
Zsigmond Király Borlovagrend
Tatai Hegyközség
Szöllősi Pincészet
Magyar Bor Akadémia
Tábor István
Borászportál
Vinoport
Winelovers
Takaró Rita
szabadúszó bormarketing tanácsadó
Tallián Hedvig
Top Selection
Magyar Katolikus Rádió
Taschner Kurt István
Taschner Bor- és Pezsgőház
Magyar Bor Akadémia
Thummerer Vilmos
Thummerer Pince
Magyar Bor Akadémia
Tompa Imre
BORIGO Magazin
Tornai Tamás
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa
Tornai Pincészet
Magyar Bor Akadémia
Tóth Adrienn
Országos Borszakértő Bizottság
Vinoport
Tóth János Zoltán
Vinum Vulcanum Borlovagrend Badacsony
Ujhelyi Zoltán
Magyar Rádió
Vágó Ágnes
Turizmus Trend
Vendég & Hotel
Varga Norbert
Onyx Étterem
Magyar Sommelier Szövetség
Varga Zoltán
Balatonfüred-Csopak Borvidék Hegyközségi Tanácsa
Vincze Árpád
CBA Magyar Üzletlánc
Viniczai Sándor
Magyar Bor Akadémia
Vorák József
Darányi Ignác Borlovagrend Egyesület
Vörös Attila
Metropol Vörös és Fehér
Wossala Rozina
Innio Borbár
Zelnik József
Magyar Bor Akadémia
Magyar Művészeti Akadémia
Magyar Tudományos Akadémia
Zilai Zoltán
Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft.
Magyar Bor Akadémia
Zmák Tibor
HOL Magazin
Zsidai Ilona
Pierrot Étterem
Magyar Éttermi Szövetség